Annonce
Joachim Hoffmann-Petersen er formand for landets intensivlæger, og stiller op for de konservative til folketinget. Han advarer mod at tro, at coronavirussen ikke eksisterer, når alle voksne danskere er tilbudt vaccine. Ikke-vaccinerede børn vil givetvis vil bære smitten videre, påpeger overlægen.
Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Efter et år med corona går samfundet mod lysere tider, når befolkningen til sommer er vaccineret. Det glæder formanden for landets intensivlæger, overlæge Joachim Hoffmann-Petersen fra OUH i Svendborg. Han peger dog på problemstillingen med børn under 16 år, som ikke kan vaccineres.

Fyn: 11. marts 2020 meddelte statsminister Mette Frederiksen, at Danmark skulle lukke samfundet midlertidigt. Foreløbigt 14 dage. Missionen var at tøjle udbruddet af Covid-19, som var kommet til landet i slutningen af februar.

Meget er sket siden, og i Danmark såvel som i resten af verden har man levet i en tid, hvor en virologisk krig mod en usynlig fjende, er blevet kæmpet. I forreste linje har intensivlæger kæmpet for dem, som er hårdest ramt af covid-19.

Tæt på årsdagen for nedlukningen har vi bedt formanden for landets intensivlæger - fynboen Joachim Hoffmann-Petersen - se tilbage på det forgangne år men også at se frem på det, som venter.

Kaotisk forår

19 dage efter nedlukningen oplevede OUH det hidtil højeste antal indlagte. 44 patienter var indlagt, hvoraf de 11 lå på intensiv. Samme dag åbnede OUH Svendborg et covid-afsnit, alt imens landets sygehuse var desperate efter værnemidler.

- I Svendborg var det primært i foråret, vi havde travlt. Også i Odense oplevede man travlhed i foråret, men i efteråret var det Odense, der trak det største corona-læs. Værnemidlerne var et kæmpe problem i starten, men på sygehusene kom der i løbet af april og maj rigtig godt styr på den problemstilling, fortæller Joachim Hoffmann-Petersen.

I foråret var der især problemer med forsyningen af værnemidler, til landets sygehuse. Samtidig oplevede flere sygehuse, at der blev stjålet værnemidler. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

- Vi var ret hurtige til at lægge folk i respirator i starten, for vi kendte ikke sygdommen særligt godt. På grund af bedre behandling kan flere patienter nu klare sig uden respirator. I foråret var der stor diskussion om antallet af respiratorer, nu er der købt rigeligt ind af respiratorer.

- Foråret var på mange måder mere kaotisk, end det vi oplever nu. Nu kender vi sygdommen markant bedre, har gode beredskabsplaner og tilstrækkeligt med værnemidler, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Bedre behandling

Den gennemsnitlige indlæggelsestid for patienter med coronavirus, har været støt dalende, siden de første danskere i foråret blev indlagt. Det tilskriver Joachim Hoffmann-Petersen primært de bedre behandlingsmetoder, som man bruger på corona-patienter i dag.

- Opdagelsen af at binyrebarkhormon har en gavnlig effekt. Det kombineret med en speciel iltmaske, som hjælper folk med at trække vejret, uden at lægge dem i respirator, er begge afgørende for, at folk kommer sig hurtigere fra covid nu. Vi har altså lidt mere is i maven, før vi lægger folk i respirator, fordi vi har behandling, som vi ved virker, fortæller han.

Joachim Hoffmann-Petersen, der er overlæge på OUH og formand for Dansk Selskab for Anæstesiolog og Intensiv Medicin, reflekterer over 12 måneder med corona, og giver et bud på hvad fremtiden kommer til at bringe, for intensiv-afsnittene. Foto: Frederik Steen Nordhagen

- Gennemsnitsalderen for dem, som bliver indlagt på intensiv-afsnittene er steget, men i takt med at flere og flere bliver vaccinerede, får vi også mindre travlt. Vi forventer, det er de 50-80-årige, vi får ind her i løbet af tredje bølge med corona, da plejehjemsbeboere og de ældste er blevet vaccineret.

De seneste uger har smitten været hastigt stigende i Odense-bydelen Vollsmose. I tidligere tilfælde har hurtigt udviklende smitte i belastede boligområder givet anledning til spidsbelastninger på landets sygehuse. Det var tilfældet, da smitten sidst i 2020 og først i 2021 var meget høj på den københavnske vestegn. Dette belastede hovedstadens hospitaler voldsomt.

Joachim Hoffmann-Petersen er dog mere optimistisk denne gang.

- Vi må vente og se, hvilke aldersgrupper smitten kommer til at sprede sig i. Mit håb er - da de fleste af landets ældste er vaccinerede - at folk ikke bliver lige så syge og plejekrævende, som det tidligere er set, siger han.

Fjerde bølge kommer

Når Danmarks befolkning til sommer er vaccineret, og smitten sandsynligvis falder til et minimum, kunne man blive fristet til at spørge, om der egentlig er brug for corona-afsnit længere.

- Det er et godt spørgsmål. Jeg føler mig overbevist om, at der kommer en fjerde bølge til efteråret, men denne gang vil det være børn, som bliver smittede. Vi har jo ingen vaccine til børn under 16 år. Hvordan det kommer til at udvikle sig, er svært at spå om. Man kunne dog godt forestille sig, at det får nogle sundhedsmæssige konsekvenser, når en stor mængde børn bliver smittet med virussen. Det er dog heldigvis sjældent børn bliver rigtigt syge og skal indlægges, men det hænder.

Kun afhængigt af hvor stor tilslutningen er til vaccinen, samt hvor store udfordringer samfundet får med smittede børn, kan man spå om fremtidens belastning på intensiv-afdelingerne. Foto Birgitte Carol Heiberg

- Desuden vil belastningen på intensivafdelingerne også afhænge af vaccinetilslutningen. Hvis mange ældre for eksempel vælger at takke nej til vaccinen, får vi travlt et stykke tid endnu. Coronaen forsvinder nemlig ikke. Det peger alt på.


Jeg føler mig overbevist om, at der kommer en fjerde bølge til efteråret, men denne gang vil det være børn som bliver smittede.

Joachim Hoffmann-Petersen
Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9