Annonce
Tirsdag blev der åbnet op for at danskerne kan ansøge om deres feriepenge på borger.dk. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Danmark

Forbrugerøkonom: Tag feriepengene, hvis du skal bruge dem

Feriepenge: Grundlæggende er det en god idé at trække dine feriepenge ud, hvis du skal bruge dem.

Omvendt giver det sandsynligvis ikke mening, hvis du trækker dem ud for selv at investere pengene.

Sådan lyder vurderingen fra Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, der giver gode råd til, hvad danskere i forskellige livssituationer bør overveje, inden de beslutter sig for om de skal have udbetalt pengene nu eller vente til folkepensionsalderen.

1 Du er ung eller vil købe hus

- Jo yngre, du er, jo mere taler det for, at du tager pengene ud nu. Du kan bruge dem til at investere i din tilværelse nu, så du får en bedre hverdag eller får samlet sammen til udbetalingen på et hus eller en andelsbolig. Vi lider ofte af optimisme, når vi skal flytte. Det kan være, vi skal have et nyt køkken og tænker, at det nok koster 50.000 kroner, men det ender med at koste meget mere. Når vi flytter, viser det sig også ofte, at der er nogle ting, som ikke fungerer. Så giver det god mening, at man er økonomisk.

2 Du har gæld

- Hvis du har klatgæld, som du er ked af eller betaler en høj rente for, kan det give god mening at hive feriepengene ud og få gælden ud af verden. Hvis du generelt har en økonomi, som du synes er svær at få til at hænge sammen, kan feriepengene også bruges til at holde hånden under den.

3 Du er ældre og/eller har ikke sparet nok op til pension

- Hvis du er oppe i alderen kan du godt have lyst til en ny carport eller en rejse. Men måske giver det mere mening at se på, hvordan din pensionsopsparing ser ud. Mange sparer ikke nok op. Hvis du ikke synes, din pensionsopsparing ser ud af meget, eller hvis du ved, du er typen, der ikke af egen drift sparer meget op, så er det måske nemmere at lade pengene være, så du får en ekstra opsparing uden at røre en finger. Hvis du ikke har så mange år til pension, giver det god mening at lade pengene stå.

- LD fonden passer godt på pengene, og du kan forvente afkast på 3-4 procent om året, så dine penge står og vokser stille og roligt.

4 Du betaler topskat

- Hvis du betaler topskat, skal du også betale topskat af alle dine feriepenge, hvis du får dem udbetalt nu. Men selvom du betaler topskat, kan det godt være, det giver god mening at få pengene ud, hvis der er noget, du gerne vil bruge dem på. Det kan være, at sommerhusets tag skal skiftes, og du gider måske ikke ud og låne penge til det. Du kan sagtens have masser af forbrugsplaner, selvom du betaler topskat.

- Jeg er selv en af dem, der betaler topskat. Men jeg er også 59 år og sparer i forvejen op. For mit eget vedkommende ser jeg ikke nogen fidus i at hæve pengene, fordi de kun ville være til besvær, og jeg skulle betale negativ rente. Min pensionsopsparing er ikke fantastisk, og jeg vil ikke få lige så meget udbetalt, som jeg gør nu. Derfor vil jeg være meget mere glad for pengene, når jeg går på pension.

5 Du er på offentlig forsørgelse

- Der kan være nogle på offentlig ydelse, der har feriepenge til gode, fordi de tidligere har haft et job. For dem vil det være smart at få pengene ud nu. Så slipper de for, at der sker modregning. Hvis de venter til folkepensionen, så gælder der normale regler, og så kan de blive modregnet.

- Derudover får alle på offentlig ydelse 1000 kroner i løbet af den næste måned. De får ikke et brev om det, og vi ved ikke præcis, hvornår det sker. Pludselig står der bare 1000 kroner på deres konto.

6 Du overvejer selv at investere pengene i stedet

- Held og lykke med det, siger jeg bare. Der er selvfølgelig nogle, der er meget dygtige til at investere. De skal bare huske på, at når pengene kommer ud, skal der betales skat. Når du selv investerer aktierne, er det frie midler, og hvis pengene vokser, skal du betale 42 procent af afkast i skat. Du skal nok være rigtig dygtig, før det kan betale sig. Folk overvurderer tit, hvor dygtige de er.

7 Du overvejer at flytte pengene til din egen pensionsopsparing

- Det er lidt hip som hap. Det du skal huske er, at hvis du lader pengene stå, får du dem udbetalt som et engangsbeløb, når du går på pension. Hvis du derimod indbetaler dem til en livsvarig pension, indgår de i en stor pulje, og du kommer ikke til at mærke det på samme måde. Det er nok lidt op til ens eget temperament.

- Vi kender heller ikke skattereglerne til den tid, så man skal gøre det, man selv har godt med og kan se sig selv i. De fleste kan se sig selv i at hæve pengene nu. Danskere hader tvangsopsparing.

8 Du er stadig i tvivl

- Brug tid til at tænke over det. Du behøver ikke søge om pengene nu. Du kan godt vente to måneder. Du skal bare huske at skrive ind i kalender sidst i november, at det er ved at være sidste frist. Hvis du ikke har søgt om pengene inden 1. december, lukker hullet.

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Udland

Vicesherifs datter var blandt dræbte børn i skoleskyderi

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole