Coronavirus: Vi ser så småt lyset for enden af tunellen. Statens Serum Institut og flere eksperter taler om, at vi om kun en måned eller to vil have såkaldt flokimmunitet, fordi virus lige nu spreder sig så hurtigt og mange bliver smittet.
Men vi er der ikke endnu. Og der er en helt særlig gruppe mennesker, som formentlig ikke kan mærke den håbefulde stemning helt så meget som os andre. De har travlt med at tænke på andre ting. Tidligere i epidemien talte vi meget om dem - nu gør vi det ikke så meget længere. Måske fordi omikronvarianten ser ud til at være mindre farlig end de foregående.
Det er de personer, som er i øget risiko for alvorlige sygdomsforløb med covid-19. De ældre er en del af den gruppe, ligesom gravide er det. Men også yngre personer, som har eksisterende sygdomme - måske en lungesygdom eller et dårligt fungerende immunforsvar.
Hvordan skal disse personer egentlig forholde sig til virussen, mens den spreder sig så voldsomt og vi hver eneste dag ser skyhøje smittetal?
Ingen isolation
- For de her grupper er det tredje stik særlig vigtigt. Når det er sagt, er der kun tilbage at sige, at man må være særlig omhyggelig med, hvad man går rundt og laver, siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.
Han er dog ikke af den overbevisning, at man skal lukke sig inde i fuldstændig isolation.
- Jeg vil ikke skabe en unødvendig frygt, for man skal også leve sit liv. Man skal ikke begynde at bure sig inde af den grund. Men man skal tænke sig godt om, holde afstand til andre og undgå store forsamlinger indendørs. At bruge mundbind de steder, hvor der er mange mennesker, er også en rigtig god idé, siger han.
Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk UniversitetIngen af forholdsreglerne er hver især 100 procent sikre, men med summen af dem er man dækket rimelig godt ind.
De samme råd lyder fra Sundhedsstyrelsen, som derudover anbefaler, at man som person i øget risiko kan gå til sin arbejdsgiver for at tale om, hvordan man kan gå trygt på arbejde.
Særligt udsat partner
Nogle personer i øget risiko for alvorlige sygdomsforløb med covid-19 er dog i den situation, at de har en partner, som gennem sit arbejde er særligt udsat for smitte. Det kan eksempelvis være som sygeplejerske, lærer eller pædagog. Og hvordan skal man så forholde sig til hverdagen - for er der overhovedet nogen god måde at leve sammen på, når den ene er sårbar og den anden særligt udsat for smitte?
Ja, mener Hans Jørn Kolmos.
- Sygeplejersken vil i professionelt øjemed blive testet, når hun møder på arbejde. Selvfølgelig kan hun tage noget med hjem fra arbejde. Men så har man de her hjemmetest - uden at man skal stole 100 procent på det.
- Der er ingen af de her forholdsregler, der er 100 procent sikre, men hvis man handler efter det hele og lægger virkningerne sammen af alt det, man gør, så har det en ret god effekt, siger han.
Fornuftig hjemmetest
Det er flere gange den seneste tid taget op, om vi tester for meget i Danmark. Men lige her er et eksempel på, hvor test kan være ganske fornuftigt, mener professoren.
Gode råd til ældre, svækkede og pårørende
- Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række gode råd til personer i øget risiko for alvorlige forløb med covid-19 og deres pårørende.
- For pårørende handler rådene blandt andet om at være særligt opmærksom på de generelle råd om smitteforebyggelse samt at være særligt opmærksom på symptomer på covid-19 og straks gå i isolation, hvis man som pårørende får selv milde symptomer.
- Find rådene i fuld længde på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: www.sst.dk.
- Heldigvis er der ikke så mange familier, der har problematikken, men de eksisterer jo. Vi begynder ikke at slippe et fuldstændig vildt forbrug af test løs her. Vi har i dag en udbredt diskussion om anvendeligheden af test. Men det er jo ikke, fordi vi siger, de ikke skal bruges - de skal bare bruges målrettet. Og det her er måske et meget godt eksempel på målrettet test, hvor hjemmetest kan være fornuftigt.
Samtidig opfordrer han til, at man derhjemme stadig sørger for at have hygiejnen i orden og lufte grundigt ud jævnligt.
- Og lad måske være med at kysse alt for voldsomt i den her tid. Så er man rimelig godt dækket ind. Men man kan selvfølgelig ikke udstede statsgarantier i den her sammenhæng. Ingen af forholdsreglerne er hver især 100 procent sikre, men med summen af dem er man dækket rimelig godt ind, afslutter Hans Jørn Kolmos.