Annonce
Overvældende. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Danmark

Der er tale om en smagløs, kollektiv misforståelse: Skru så ned for julebelysningen

Hvad i alverden? Er kommunen begyndt på vejarbejde midt om natten - på en villavej? Eller er det politiet?

Næh nej. De blå blink kommer fra en nabo, som er kommet i julehumør og har dekoreret sit træ. I blåt. Blinkende blåt.

Her gik jeg og troede, at julen var rød og hvid. Men sådan er det ikke længere. Julen i boligkvarterer landet over er blevet lig med kulørte og ofte blinkende lamper med gadefest-udstråling. Og den værste farve af dem alle er blå.

Det er tale om en smagløs, kollektiv misforståelse. Her i Norden tænder vi lys i mørket - ikke katastrofeblink, som får os til at tænke på ulykker.

- Det er så irriterende, stønner en veninde.

- Det er omsonst at forsøge at julepynte fint, når hele vores hus ligger badet i lys fra kulørte lamper, som vores naboer har hængt på deres kilometerlange hegn.

Hun sender et billede som dokumentation. Det er et alarmerende syn.

Hvis så farveladen blev i jordhøjde, var det lettere at holde ud. Dernede, hvor vi finder de selvlysende bambier og rensdyr i plastik. Men sådan er det ikke. Folk kravler glade op på deres hustage og monterer alenlange og blinkende lyskæder i alle farver. Skulle der falde et ægte stjerneskud, opdager vi det aldrig. Samtidig ser det ud til, at flagstangen er blevet det nye sort udi farverig julebelysning. I stedet for at hejse Dannebrog, hejses der julekæder med lys - noget af det formet som julepynt.

Det er tale om en smagløs, kollektiv misforståelse. Her i Norden tænder vi lys i mørket - ikke katastrofeblink, som får os til at tænke på ulykker.

Uddrag af klummen

En veninde kan godt lide fra sit soveværelse på første sal at ligge og kigge ud af vinduet. Hun nyder stjernerne og de mørke omrids af havens træer. Men hvis hun ikke trækker gardinet for i julemåneden, er soveværelset fyldt med dansende skygger af julepynt.

- Når jeg ser på min mand ved siden af mig, er hele hans ansigt dækket af hjerter, som hun malerisk beskriver det.

De stammer fra en nabos flagstang, som er dekoreret med lyshjerter.

Da jeg var ung, morede vi os over filmen "Fars fede juleferie", hvor familiefaren Clark Griswold pakker sit hus ind i blinkende lygter. Filmen er fra dengang, da strømforbruget til en sådan bedrift kostede det hvide ud af lamperne. Og endnu vigtigere: Det var yderst besværligt, for hvis en af pærerne i en kæde gik ud, slukkedes de alle, og man måtte i gang med at tjekke hver eneste. Det krævede med andre ord et stor indsats at omdanne sin husfacade til et tivoli.

Det gør det ikke længere. Hverken lyskæder med LED-lys eller deres strømforbrug koster ret meget. Og det betyder ingenting for resten af kæden, hvis en af pærerne ikke længere virker.

Måske er det derfor, at vi visuelt er blevet til et mini-USA udi julepynt. I forvejen ifører mænd sig gladeligt akrylsweatre med store rensdyr på, vi har taget halloween til vores hjerter og forbrugsfesten Black Friday.

Hvad bliver det næste: Roterende juletræer af plastik. At vi først må få julegaver julemorgen? At vi skal drikke os fulde i eggnog i stedet for juleøl?

Jeg elsker julen og de hvide, varme lyskæder, og jeg har desværre ikke patent på den gode smag udi begrænsningens kunst.

Men hold dog den kulørte lysforurening indendørs eller i zoner, hvor det blinkende lyshav ikke optænder naboerne. Og ellers er der regler. Nogle andelsboligforeninger, ejerforeninger og grundejerforeninger regulerer udvendig belysning. Og bor man til leje, må man ikke have blinkende belysning, der generer naboerne. Endelig er der byggelovens paragraf 6d stk. 2, der siger, at lysinstallationer ikke må være til ulempe eller virke skæmmende i forhold til omgivelserne - den sidste er som så meget andet her i livet et definitionsspørgsmål.

Det værste ved det hele er, at de virkeligt indædte tilhængere af den blinkende farvelade begynder allerede 1. november. Eller rettere. Det næstværste. For det værste er, at mange af dem lader det hele hænge til langt ind i februar.

Forsiden netop nu
Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Indland

Region til 40.000 ansatte: Coronapas eller hjem uden løn

Næsten 40.000 ansatte i Region Hovedstaden skal fra mandag kunne fremvise et gyldigt coronapas, hvis de vil møde på arbejde.

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer