Annonce
Danmark

For mange erhvervsklynger i hovedstaden: Minister er klar til at lade ansøgninger gå om

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er overrasket over, at så mange af de nye erhvervsklynger ønsker at have hovedkvarter i hovedstadsområdet. Hun er klar til at lade dem søge igen, hvis ikke der kan findes en bredere geografisk dækning i dialog. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
For mange af ansøgerne til de 12 nye nationale erhvervsklynger lagde op til, at hovedsædet skulle placeres i København. Det vil uddannelses- og forskningsministeren ikke lægge navn til, så nu går man i dialog med ansøgerne for at sikre en større geografisk spredning. I sidste ende er regeringen klar til at lade ansøgningsrunden gå om. Dansk Erhverv er uenig.
Annonce

Erhvervsklynger: Der er for mange af de 12 nye nationale erhvervsklynger, der vil have base i København.

Det mener uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der er parat til at lade ansøgningsprocessen gå om, hvis ikke man kan finde en løsning gennem dialog.

Klyngeorganisationerne havde indtil 27. maj til at ansøge om at blive klyngeaktør på de ti styrkepositioner eller to spirende områder i dansk erhverv og teknologi, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har udpeget.

Avisen Danmark erfarer, at det for mellem syv til ni af de i alt 12 områder var udgangspunktet, at hovedsædet skulle ligge i hovedstadsområdet. Det ville ministeren ikke acceptere.

- Jeg kan ikke sætte mit navn på en fordeling, der er så fokuseret på hovedstaden, som den vi har fået ansøgninger til nu, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

I Dansk Erhverv synes man, at ministerens udmelding er "ærgerlig".

- Det har været en længere proces, hvor de her klynger indenfor et samlet erhvervsområde er mødtes, har diskuteret og er blevet enige om en fælles løsning. Det synes vi, man bør respektere, siger Niels Milling, der er underdirektør i Dansk Erhverv.

Nu skal der godt nok komme nye boller på suppen, for ellers bakker vi fuldstænding op om, at der laves en ny ansøgningsrunde.

Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd

Annonce

- Regeringen har sovet i timen

Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre, finder det "påfaldende", at der onsdag blev udsendt en pressemeddelelse, få timer inden ministeren skulle i folketingssalen og svare på spørgsmål om netop de nye erhvervsklyngers hovedkvarterer.

Isoleret set er ordføreren da positiv over regeringens udmelding.

- Men det kunne være, man skulle have tænkt på det, da man åbnede ansøgningsrunden. Det virker, som om regeringen sov i timen, da man lavede ansøgningsmaterialet, siger Torsten Schack Pedersen.

Ifølge uddannelses- og forskningsministeren er det ikke klyngernes individuelle ønsker om placering, der er problemet. Det er det samlede billede, der efter ansøgningsfrísten har vist sig at være for skævt.

- Jeg har absolut ingen problemer med, at der er klynger, der vil have hovedsæde i hovedstadsområdet. Tværtimod. Men at så stor en del af dem ser ud til at trække den vej, synes jeg ikke er balanceret. Derfor må vi finde en balance. Det har de ikke individuelt haft nogen chance for at navigere efter, og derfor må vi tage en dialog, når nu vi kender det fælles billede, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Annonce

- Der skal nye boller på suppen

Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, er glad for, at ministeren har reageret.

- Det kan ikke være tilfredsstillende på nogen måde, at erhvervsklyngerne i styrkepositionerne skal have en kraftig overvægt i hovedstaden. Nu skal der godt nok komme nye boller på suppen, for ellers bakker vi fuldstænding op om, at der laves en ny ansøgningsrunde, fastslår Steffen Damsgaard.

Ifølge Dansk Erhverv er det en forkert præmis, hvis man tror, at en klynge med hovedkvarter i København ikke sagtens kan hjælpe, servicere og arbejde med virksomheder, der er placeret rundt omkring i Danmark.

- For os er det vigtigste, at vi får nogle velfungerende og konstruktive klynger, hvor det er kvaliteten af deres arbejde, der er dominerende. Ikke deres geografiske placering, siger underdirektør Niels Milling.

De nye erhvervsklynger

Formålet med klyngerne er at styrke innovationskraften i særligt de små og mellemstore danske virksomheder.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har udpeget 10 styrkepositioner og inden for dansk erhverv og teknologi.

Områderne tæller miljøteknologi, energiteknologi, fødevarer og bioressourcer, maritime erhverv og logistik, life science og velfærdsteknologi, byggeri og anlæg, design, mode og møbler, avanceret produktion, digitale teknologier, finans og fintech.

De to spirende områder, robot- og droneteknologi samt animation, spil og film, skal ligeledes varetages af en klyngeorganisation.

Annonce

Skævt billede overraskede ministeren

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen tror på, at dialogen med ansøgerne fører til en løsning, men hun slår fast, at hun ikke er bange for at genstarte ansøgningsprocessen.

Ane Halsboe-Jørgensen, hvis det her ikke kan løses i dialog, vil du så stille krav til de geografiske placeringer i en ny ansøgningsrunde?

- Jeg er klar til at lade det gå om. Hvordan og hvorledes vi strikker det sammen, så vi er sikre på, at vi faktisk vil opnå et andet resultatet, er en proces, vi så må ind i. Jeg må indrømme, at det kommer bag på mig, at det er så skævt, som det billede, vi ser nu.

Men hvordan kan det komme bag på dig, hvis der ikke er blevet stillet krav? Det er vel ikke tilfældigt, at mange af dem vælger hovedstadsområdet?

- Vi har rigtig mange forskellige erhvervsmiljøer uden for hovedstadsområdet, der i den grad kunne danne base for et hovedsæde. Derfor kommer det bag på mig. Det erhvervsliv, jeg kender, er stærkt i hele landet, og det skal det her selvfølgelig afspejle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Debat

Debat: Sygepleje er ikke et kvindefag

Annonce