Annonce
Miranda Hobbes, Carrie Bradshaw og Charlotte York Goldenblatt er tilbage på vores tv-skærme, hvor de hører hjemme. Forhåbentlig betyder det, at det er slut med mere eller mindre tvivlsomme film. Foto: HBO Max
Kultur

Anmeldelse: For fanden i hele hule helvede! Man dræber sgu da ikke bare ...

Det følgende kommer til at indeholde såkaldte spoilers, så stop med at læse nu, hvis du ikke vil vide, hvad der sker i de første to afsnit af Sex and the City-efterfølgeren "And just like that".


Jeg har glædet mig, det har jeg virkelig, for Sex and the City-serien, der blev sendt fra 1998 til 2004, var for mig, som den var for millioner af kvinder verden over i min generation, både skelsættende og definerende. Den kom i halen på Spice Girls og girlpower og var på mange måder med til at dekonstruere det stereotype kvindebillede. I 1998 var de fire kvinder og hovedpersoner i 30'erne og havde alle sammen en karriere. Første afsnit handlede om at have sex som en mand (underforstået uden følelser). Ingen af dem lavede nogensinde selv mad, og Carrie brugte sin ovn til opbevaring af sko. Og selvom de nok jagtede kærligheden, blev mænd tit brugt som en slags tilbehør, en, der var fin nok lige nu og her. Og der var mange mænd, og der var meget sex. Med 2021-briller ser intet af det her særligt skelsættende ud, men det var det dengang.

I aller første afsnit tilbage i 1998 møder vi Mr. Big, der bliver omdrejningspunktet for hovedpersonen Carrie, og seks sæsoner senere slutter det hele med, at de to får hinanden lækkert pakket ind med en fin sløjfe på toppen. Så kom der to film, dem snakker vi ikke om, og nu altså efterfølgeren "And just like that".

Når den oprindelige serie var bedst, handlede den om det at være kvinde på sine egne præmisser og ikke på andres

WTF?

Og nu siger jeg det altså. Mr. Big dør. Mr. Big dør! Det hele starter med, at Mr. Big dør! Det var ikke, fordi man ikke vidste det, det var verdens dårligst holdte hemmelighed, som skulle have været plottet i den tredje Sex and the City-film, der (og tak for det) aldrig blev til noget. Jeg kan udmærket godt se, at der skal være en grund til, at vi skal genbesøge universet, der skal være en motor, der får det hele i gang. Men helt ærligt, kunne de ikke have taget en af de andre?

Man kunne f.eks. have valgt Samantha, en af de fire veninder, for hun er slet ikke med i serien, og det er hun ikke, fordi skuespilleren Kim Cattrall nægter at have noget med det at gøre mere. Ingen ved helt, hvad der skete i den virkelige verden, men hun er så skide sur på de andre skuespillerinder, at helvede skal fryse over, før vi ser hende igen.

Bortset fra det, så mangler hun altså, Samantha Jones, pr-agenten med et sex drive uden lige. Hun var tit krydderiet, der løftede det hele, hende, der lavede alle de skøre ting, og jeg kan godt frygte, at det hele bliver sådan lidt leverpostej nu, for ja, hun var en karikatur, men der er også en grund til, at figurer tit er karikerede. Det virker. Det er godt tv.

Så nu står vi her med tre kvinder, ingen Mr. Big, og jeg er ked af at sige det, men vi mister snart en til. En af de allermest elskede figurer i den oprindelige tv-serie var Carries bedste bøsseven Stanford Blatch. Altid klædt i pang og stereotyp som bare pokker. Han er også med nu, og jeg elsker hvert et sekund, han er på skærmen, men det bliver kort, for skuespilleren døde af kræft i september. Sådan er det, når virkeligheden banker på, men helt ærligt verden, hvad fanden sker der?

Og på den måde giver det måske alligevel mening, at Mr. Big skal dø. Det er uforståeligt, det er ubegribeligt, jeg vil ikke tro det! Sådan som det også er i den virkelige verden.

Fra papir til podcast

Så de første to afsnit er egentlig en slags afvikling af den "gamle verden". Carrie mister sin mand, han bliver bisat, og hans urne bliver leveret med posten, som havde det været en helt almindelig pakke. Carrie skriver naturligvis ikke længere sin papiravisklumme; nu er hun instagrammer og med i en podcast. Charlotte er stadig gift med Harry, og hun har så meget fyld i læberne, at hun snakker mærkeligt. Miranda har kvittet jobbet som advokat og er tilbage på uni for at tage en master i menneskerettigheder og prøver at navigere i en verden, hvor en privilegeret, hvid, cis heteronormativ kvinde som hende skal vægte hver en stavelse. Stadig gift med bartender Steve, og sønnen Brady er nu blevet 17 år med et sex drive derefter.

Når den oprindelige serie var bedst, handlede den om det at være kvinde på sine egne præmisser og ikke på andres eller verdens forestillinger om, hvad en kvinde er. Som f.eks. at være 40, single og barnløs fordi man selv har valgt det. At være kvinde og den i parforholdet, der tjener suverænt mest, fordi man har taget den gode, lange uddannelse. At være en kvinde, der er jurist fra Harvard, men går i spåner, når man forsøger at kokkerere en simpel spaghettiret.

Mit håb for den nye serie er, at den ikke fortaber sig i tøj og latterligheder (som i filmene vi ikke taler om), men at den tager det bedste fra den oprindelige serie og dykker ned i det at være en kvinde - nu i 50'erne - i en postmoderne verden, hvor man kan vælge køn og seksualitet, som Carrie engang valgte sko fra hylden. En verden, hvor det ikke er commes il faut at være en privilegeret, hvid kvinde og slet ikke en med rynker og grå hår.

Og så er der de ubesvarede spørgsmål her efter de første to afsnit: Har Miranda, som det antydes, virkelig et alkoholproblem? Kan Carrie beholde sit liv, som det er, eller skal hun for første gang ud og tjene penge og klare sig selv? Og hvad er det egentlig, der foregår med Charlottes læber?

Uanset hvad der sker, er en ting helt sikker: Jeg kommer fandme til at savne Mr. Big. Æv!

10 afsnit á cirka 30 minutter. Medvirkende: Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Sara Ramirez, Karen Pittman, Nicole Ari Parker. Serien er skabt af Michael Patrick King, der også har skrevet og instrueret de to første afsnit. Produceret af Warner Media.

Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Efter ny lov: Domstolene har fået travlt med voldtægtssager

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Vi skal spise og drikke os til et bedre helbred og klima