Annonce
Det er ikke hverdag, at Pelle Møller på 10 år smiler, når han bliver testet for corona. Men det gør han, imens han prøver slikkepindstesten. Foto: Angela Brink
Danmark

Forældre og ekspert undrer sig: Børn kan testes med børnevenlig slikkepindstest - alligevel får de en vatpind i næsen

Staten har indkøbt næsepodningstest, selvom der er godkendt test på markedet, der lover en mere skånsom behandling af børnene. Det undrer ekspert og særligt forældre, der har svært ved at følge opfordring om at hjemmeteste børnene to gange om ugen. Testen i næsen føles som om, at pinden kommer langt ind i hjernen, lyder det fra 10-årig.

Corona: Jannie Møllers 10-årige søn Pelle synes, det er ubehageligt, når podepinden skal en tur rundt langt oppe i hvert næsebor i forbindelse med, at han blive tjekket for corona på skolen.

Derfor lader hun Pelle prøve en ny slags coronatest - den såkaldte slikkepinds-test - der er godkendt til hjemmetests på det danske marked, og som blandt andet tidligere er brugt på bosteder, hvor beboere ligesom Pelle har svært ved at få foretaget en næsetest.

Slikkepinden ligner en babytandbørste, men i stedet for et børstehoved, er der en lille svamp, der opsamler spyt. Når der er opsamlet nok væske efter maksimalt 90 sekunder i munden, klikkes slikkepinden ned i en testbrik, hvorpå resultatet kan aflæses efter 15 minutter.

Den i halsen giver sådan en opkastfornemmelse. Og den i næsen føles som om, pinden kommer langt ind i hjernen.

Pelle Møller, 10 år, København.

Jannie Møller er begejstret, da Pelle uden at behøve nogen instruktion, intuitivt gennemfører testen og placerer "slikkepinden" i testbrikken.

- Hvor er det smart. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vi ikke får det her tilbudt, ikke mindst til de mindre børn, udbryder hun.

Problemer med næsetest

Avisen Danmark har i samarbejde hovedstadsmediet KøbenhavnLIV været i kontakt med flere forældre, der ligesom Jannie Møller har problemer med at teste de mindste, efter sundhedsmyndighederne har opfordret forældrene til at lave to ugentlige test af børnene. Den danske stat har kun indkøbt næsetest til hjemmetest på skolerne, og det skaber problemer, lyder det fra flere forældre.

- Alma har hverken villet PCR-testes eller hjemmetestes med næsepodning, og vi har ikke tænkt os at tvinge hende. Derfor er hun nærmest ikke blevet testet, siger Sofie Karlsson Bang, der er mor til Alma, som går i 0. klasse.

Men der findes alternativer til næsetest på det danske marked. Danske bosteder har blandt andet brugt slikkepinds-testen, som er godkendt til selvtest, og som ifølge producenten også er særligt velegnet til børn.

Slikkepindstesten skal opsamle spyt i munden maksimalt 90 sekunder. Derefter går der 15 minutter, før resultatet kan aflæses på testbrikken. Foto: Angela Brink

Ifølge eksperter er der umiddelbart ikke noget der tyder på, at slikkepindstesten skulle være mindre følsom end de næsetests, der bliver udleveret på skolerne i dag.

- Det er rigtigt at podning i næsen kan være svært på især mindre børn og andre, der finder det meget ubehageligt. En spytopsamling kan være et godt alternativ, afhængigt af hvor pålidelig testen er, lyder det fra laboratorieleder Nikolai Kirkby fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Rigshospitalet og overlæge Marie-Louise von Linstow, der er formand for infektionsudvalget i Dansk Pædiatrisk Selskab og overlæge i Afdeling for Børn og Unge Rigshospitalet.

Eksperter: Ingen tegn på lavere følsomhed

Avisen Danmark har fået dem til at vurdere effekten af slikkepindstesten fra udbyderen coronatestning.dk baseret på de oplysninger, som producenten selv giver om testen. De oplyser, at følsomheden i spyttests - som eksempelvis slikkepindstesten - varierer meget. Men skal man tro oplysningerne fra producenten, er risikoen for en falsk positiv ikke højere.

- Risikoen for en falsk positiv test er ifølge firmaet under to procent. Dette er sammenligneligt med de selvtests, som laves ved podning i næsen.

Risikoen for en falsk negativ test er ifølge producenten otte procent.

- Vi vil derfor mene, at såfremt man ønsker at udbrede tests til personer, der har svært ved at få foretaget en næsepodning, virker spyttests som et muligt alternativ, skriver de i et svar til Avisen Danmark.

Lektor og testforsker Peter Kamp Busk fra Roskilde Universitet er enig. Han vurderer ikke, at der er nogen faglig grund til ikke at benytte slikkepindstesten i stedet for en næsetest.

- Tværtimod tyder noget på, at omikron opfattes bedre gennem spyt.

- Hvis det er en mindre belastning, er det fint at bruge de test. Det kunne man lige så godt, siger Peter Kamp Busk.

Det undrer derfor Grethe Kragh-Müller, lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet og specialist i børnepsykologi, at de danske myndigheder ikke har indkøbt slikkepindstesten som alternativ til næstetest i skolerne.

- Hvis de her tests er lige så sikre som næsetesten, må det være en forglemmelse, eller fordi det er svært at få fat i fra myndighedernes side, at man ikke har indkøbt det mest muligt skånsomme for børnene. Der er jo ingen grund til at gøre noget andet, siger hun.

Børn foretrækker slikkepindstest

Avisen Danmark har bedt seks børn i alderen 2-10 år om at teste, om slikkepindstesten "Mundtest-lollipop" fra coronatestning.dk også er mere skånsom, som producenten bag påstår.

Sofie Karlsson Bang sammen med sin søn Oscar på otte år og Alma på seks år. Alma er meget bange for at blive testet med PCR- og næsetest, men slikkepindstesten synes hun er god. Foto: Angela Brink

Børnene har det tilfælles, at de har svært ved at gennemføre en næsetest, men de melder alle, at de uden problemer kan gennemføre slikkepindstesten. Det gælder blandt andet syv-årige Salieu Sesay Ebbesen.

- Det er ikke særligt rart, når vi tester oppe i skolen, fordi det er rigtigt ubehageligt at have pinden inde i næsen. Men jeg gør det alligevel, selvom de propper den så langt op i næsen, at jeg tror, de vil stikke hjernen ud, siger  Salieu Sesay Ebbesen.

André Fredriksson - far til seksårige Mikkel Baunbæk Fredriksson - er helt uforstående over for, at slikkepindstesten ikke tilbydes til de mindste børn på skolerne.

- Det er jo vanvittigt, at man ikke tilbyder den her til børn. Hvis den her test hele tiden har været tilgængelig, kan jeg ikke forstå, at man ikke har indkøbt den, om ikke andet så til de mindre børn. Det var enormt meget nemmere og en helt anden oplevelse. Mikkels eneste anke var, at slikkepinden ikke smagte af slik, siger André Fredriksson.

Ingen forklaring fra myndighederne

Det er Styrelsen for Forsyningssikkerhed og Region Midtjylland, der står for indkøbet af test til skolerne. Men de henviser til, at det er sundhedsmyndighederne, der tager stilling til, hvilke typer test der indkøbes.

Det har ikke været muligt at få et interview med Sundhedsministeriet. I et mailsvar svarer ministeriet ikke på Avisen Danmarks spørgsmål om, hvorfor der ikke bruges slikkepindstests på skolerne. Ministeriet oplyser blot, at sundhedsmyndighederne løbende vurderer mulige værktøjer til håndtering af pandemien. "Såfremt nye værktøjer og testtyper vurderes at være relevante, vil de blive inddraget i håndteringen af COVID-19," skriver Sundhedsministeriet.

Region Midtjylland oplyser, at der af var opsat flere kriterier, da der før jul blev indkøbt 65 millioner næsetest - blandt andet til skolerne. Testene skulle blandt andet stå på EU's såkaldte "Common list" over godkendte antigentest, der kan give et grønt coronapas. Slikkepindstesten og andre spyttests figurerer ikke på EU's liste. Så selvom lollipoptesten er godkendt til selvtest og er CE-mærket - så der med garanti ikke er giftstoffer i testen - kan testen være diskvalificeret, fordi den ikke gælder som coronapas.

Syvårige Salieu Sesay Ebbesen tester slikkepindstesten, som han meget bedre kan lide end næsetesten. - De propper den så langt op i næsten, jeg tror, de vil stikke hjernen ud, siger han. Foto: Angela Brink

Selskabet Coronatestning.dk, som er blandt udbyderne af slikkepindstesten i Danmark, oplyser til Avisen Danmark, at de forgæves har forsøgt at få kontakt til myndighederne for at tilbyde deres tests og få afklaret, hvordan de kunne komme i betragtning til udbuddet. Ifølge selskabet er myndighederne ikke vendt tilbage.

Kritik af test

Testen af de danske skolebørn har mødt massiv kritik. På den ene side mener forskere ikke, at massetestningen giver mening, og på den anden side er særligt lærere bekymrede for, at ikke alle elever opfordres til test.

0. klasses-elever opfordres således ikke til at lade sig teste, da det ifølge Sundhedsstyrelsen vil udgøre en "ekstrabelastning for deres trivsel og skoleoplevelse". Avisen Danmark har spurgt Sundhedsstyrelsen om brugen af slikkepindstest ville ændre på den anbefaling, så også 0. klasses-elever kan testes. Men det ønsker styrelsen ikke at svare på.

Danmarks Lærerforenings formand, Gordon Ørskov Madsen, hilser en mere skånsom testmetode velkommen, hvis det får flere til at lade sig teste.

- Hvis testen er lige så sikker som næsetesten, og efter manges opfattelse mindre generende når de skal anvendes, så ville det set med vores øjne være ønskværdigt, siger han.

Men han vil på nuværende tidspunkt ikke kræve, at der bliver indkøbt slikkepindstests til skolerne. Der kræver grundigere undersøgelser af, om den nye test er lige så præcis som næsetesten, mener han.

- Det ville være fint, hvis man kunne finde frem til forskellige tests, så der er en test, der passer til den enkelte.

- Men der skal være en vis kvalitet i testen, hvad end det er spyt eller næsetest. Hvis de er for usikre, giver den indsats vi alle sammen gør ikke ret meget mening, siger han.

10-årig håber på fremtid med slikkepindstest

Ifølge Grethe Kragh-Müller, lektor og specialist i børnepsykologi, er der god grund til at få sat gang i brugen af slikkepindstest til de mindste.

- For børn fylder nutiden det hele, og det er klart, at det ville være et bedre børneliv, hvis man ikke to gange om ugen skulle udsættes for noget, der er ubehageligt og som de ikke selv har kontrol over. Men nu er vi et sted, hvor sundhedseksperterne vurderer, at det er vigtigt, at vi tester, og det er jeg stor tilhænger af. Og hvis den her test er lige så sikker som de andre, så synes jeg da, den er genial i forhold til næsetests.

- Selvom børn er samarbejdsvillige, så er det stadig ubehageligt. Det, at de selv har kontrol over slikkepindstesten, gør det meget nemmere og det bliver ikke så angstprovokerende. Jeg tror, det har rigtig stor betydning, at det ikke er noget, nogen gør ved dem, men at de selv kan tage testen i munden. På den måde føles det ikke som et overgreb, siger hun.

10-årige Pelle Møller, som har testet slikkepindstesten, håber, at næsetesten snart er fortid på skolerne.

- Den her er meget bedre. Det her kunne jeg gøre 30 gange om dagen. Den i halsen giver sådan en opkastfornemmelse. Og den i næsen føles som om, pinden kommer langt ind i hjernen. Den er også besværlig med sådan et glas, man skal putte pinden ned i, og dråber, man skal være forsigtig med, når man drypper. Den her føles ligesom, når man børster tænder. Det kan jeg sagtens finde ud af, siger den 10-årige testperson, som til dagligt går på Tårnby Skole i København.

Opdateret 12.01.2022 med oplysning om, at risikoen for en falsk negativ prøve er otte procent.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Verdens største fragtfly kommer til Billund Lufthavn

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases