Annonce
Folketingets formand Henrik Dam Kristensen opfordrer til en mere respektfuld og ordentlig tone på de sociale medier og lægger hus til en høring 18. januar. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Debat

Folketinget vil forbedre den fælles digitale samtale

Debat: Når vi taler sammen ansigt til ansigt, følger vi sociale koder. Vi siger vores mening, lytter og bøjer os mod hinanden, når vi skal tale os til rette om et kompromis. Det gælder for eksempel, når naboer skal aftale højden på hækken i skellet. Eller når medlemmer af en boligforening skal vedtage forbedringer på den fælles ejendom ved den årlige generalforsamling.

Fælles for de to samtalesituationer er, at vi som sociale væsner tilpasser os uskrevne, men almindeligt accepterede adfærdsnormer for, hvordan vi opfører os i vores kulturkreds. Normerne er en forudsætning for, at vi kan tale om uenigheder på en konstruktiv måde.

Man kan sige, at samtale er selve grundlaget for demokrati. En stor del af den offentlige samtale foregår i dag på sociale medier. De giver mange en nem og hurtig adgang til information, netværk og beslutningsprocesser.

Set fra den vinkel er de sociale medier et vigtigt demokratisk instrument, der kan være med til at udvikle og forandre samfundet. Men de sociale medier har også en skyggeside. En hård tone med grove og nedsættende skældsord er et af de største problemer. Det er, som om mange træder ud af den sociale kontekst og glemmer, at der er et andet menneske bag profilerne på de sociale medier.

Og hvad værre er: Tonen afholder også interesserede i at stille op til politiske tillidsposter. De vil ikke udsætte sig selv eller deres familier for digitale ydmygelser

En undersøgelse viste for nylig, at 68 procent af danskerne afholder sig fra at tage ordet i debatter på sociale medier på grund af tonen. Det er et demokratisk problem.

Og hvad værre er: Tonen afholder også interesserede i at stille op til politiske tillidsposter. De vil ikke udsætte sig selv eller deres familier for digitale ydmygelser, fordi de stiller sig i folkestyrets tjeneste.

Løsningen er ikke at opgive de sociale medier. Det er her, folk er, og det er her, de deler deres meninger. Vi skal i fællesskab gøre dem bedre, så vi kan udnytte deres kæmpe potentiale for en god demokratisk samtale.

Det kræver for det første en større bevidsthed om mediet hos den enkelte bruger. Man kan kalde det en form for digital dannelse. Men at komme problemerne til livs kræver også et aktivt medspil fra virksomhederne bag de sociale medier.

De har et redaktionelt ansvar for brugernes adfærd, ytringer og tone. Det handler om at gøre udgiverne bedre til at værne om brugernes identitet, så deres konti ikke bliver misbrugt. Ligesom de skal beskytte medierne mod falske brugere (de såkaldte ”trolde”), der kan accelerere bestemte ytringer i en tråd eller sprede falske informationer.

Folketinget ønsker at tage et medansvar for en positiv udvikling på dette område.

Vi holder den 18. januar en høring i Landstingssalen, hvor politikere, forskere og eksperter skal drøfte og komme med forslag til, hvordan vi bruger sociale medier i den demokratiske samtale.

Indbudte eksperter har fået i opdrag at komme med anbefalinger til, hvad Folketinget kan gøre. Vi forventer, at vi efter høringen vil have et idekatalog med forslag, som vi kan gå videre med.

Præsidiet og gruppeformændene for de politiske partier vil senere få forelagt høringens konklusioner, så vi forankrer viden og anbefalinger i Folketinget.

Høringen er åben for offentligheden og kan følges på Folketingets tv den 18. januar klokken 9 til 11.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Dansk piratmission ventes at runde 177 millioner kroner

Udland

Udvalg vil udspørge Ivanka Trump om stormløb

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling