Annonce
Indland

Folketinget hæver bonus til vindmølle-naboer

Arkivfoto: Morten Stricker
Et år efter aftale om kontant afregning til vindmøllenaboer stiger den nu med ny aftale.
Annonce

Partierne bag energiforligskredsen i Folketinget er blevet enige om at øge den bonus, der bliver givet til naboer til nye vindmøller.

Det skal mindske den lokale modstand, nye vindmøller og solcelleanlæg møder.

Allerede sidste år blev der indgået en aftale om, at naboer ville få kontant kompensation for nye anlæg.

- Vindmøller og solceller er helt afgørende for at indfri vores ambitiøse klimamål. Men de er ikke altid populære naboer. Derfor er jeg glad for, at vi endnu en gang er blevet enige om at gøre forholdene for naboerne til fremtidens landvindmøller og solceller bedre, skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) i en meddelelse.

Sidste års aftale indebar, at naboer klods op ad nye vindmølleparker eller solcelleanlæg fik mulighed for at sælge deres bolig til dem, der opfører projektet.

Samtidigt blev der indført en bonusordning til dem, der bor inden for fire til otte gange den nærmeste vindmølles højde eller inden for 200 meter af et solcelleanlæg. Den gennemsnitlige, årlige udbetaling vurderedes her til 5000 kroner.

Den bliver nu hævet til 6500 kroner for naboer til vindmøller og 2500 kroner til naboer til solcelleanlæg. Den skattefritagede bonus betales af dem, der opstiller projekterne. Og træder i kraft ved nytår.

- Mange på Christiansborg taler om den grønne omstilling. Det er også vigtigt. Men knap så mange er optagne af bagsiden af medaljen og hjælpe dem, der rammes af gener fra fx vindmøller og solceller, skriver Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt, om aftalen. Venstres Carsten Kissmeyer siger:

- Den grønne omstilling skal komme alle danskere til gavn, også dem som lokalt oplever omstillingen på tætteste hold. Partierne bag aftalen er – ud over regeringspartiet Socialdemokratiet - Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

Nye idéer er piblet frem: Her er tre solestrålehistorier midt i corona-mørket

Danmark For abonnenter

Mundbind blev en guldgrube for iværksætter-duo: Omsatte pludselig for fem millioner

Danmark For abonnenter

Statens hjælpepakker var ikke nok: Sherlyns livsværk blev et af coronakrisens ofre

Annonce