Annonce
Fodbold og fadøl er for mange danskere en uundgåelig kombination - og det kan i høj grad ses i tallene for, hvor mange penge danskerne bruger på øl i disse EM-dage. Senest i lørdags da Danmark sørgede for at modstanderen tjekkede ud af turneringen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Erhverv

Fodbold hjælper på økonomien i hårdt presset branche: EM gør danskerne voldsomt ølglade

Alt imens de danske drenge har spillet sig hele vejen fra gruppespil gennem ottendedels- og kvartfinale til onsdag at stå i en semifinale i det EM, du formentlig har hørt lidt om, lægger danskerne massevis af penge på de danske barer. Det såkaldte fadølsindeks viser nemlig enorme stigninger i salget, når Danmark er på banen.

Fadølsindeks: Europamesterskabet i herrefodbold har gjort noget godt for os danskere. Rød-hvide farver pryder gader og stræder, vindueskarme og t-shirts, når de danske drenge sparker efter en bold på en plet græs. Vi synger i gaderne og jubler med folk, vi ikke kender. Optimismen og glæden er ikke til at tage fejl af i lille Danmark.

Men EM har også gjort godt for økonomien i en helt bestemt branche.

Danske Banks såkaldte fadølsindeks viser nemlig tårnhøje stigninger - bogstaveligt talt - for, hvor mange penge danskerne i gennemsnit bruger på barer og caféer for tiden.

Til kampen mod Rusland blev der brugt knap end 90 procent flere penge på barerne end den foregående mandag, og til kampen mod Wales var der tale om en stigning på næsten 50 procent i forhold til den foregående lørdag. Og netop dén kamp sørgede for, at vi danskere brugte lige så mange penge på barerne, som vi gjorde, inden vi knap havde hørt om corona herhjemme.

- Forrige lørdag til Wales-kampen havde vi den allerbedste lørdag. Vi skal tilbage til lørdag den 7. marts 2020, altså lørdagen inden Danmark lukker ned, før vi sidst havde så god en dag. Det er altså vel at mærke samtidig med, at natklubberne stadig er lukkede og der stadig er restriktioner for, hvor mange der må være på barerne og hvor længe, de må holde åbent. Det var altså en rigtig, rigtig stærk dag, og jeg tror, at hvis der ikke havde været de restriktioner, så havde folk brugt endnu flere penge, siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom og chefanalytiker i Danske Bank, til Avisen Danmark.

EM-feber er ikke nok

Det er dog ikke kun blandt Danske Banks kunder, tendensen er at spore. Også hos Carlsberg melder man om flotte stigninger i fadølssalget, mens EM-feberen raser.


Det er selvfølgelig enormt positivt, at danskerne går ned og bruger penge på barerne igen. Det er næppe nok til at dække det hul, der er kommet i kassen i løbet af corona, men det er jo enormt positivt for dem at opleve, at danskerne har rent faktisk lyst til at vende tilbage.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom og chefanalytiker i Danske Bank


Mandag morgen kunne Henrik Fredvig, der er salgsdirektør for bryggeriets On Trade-salg, således fortælle på P1, at fadølssalget denne juni er mere end 30 procent højere end i juni sidste år, selvom det endnu ikke er på niveau med tallene fra 2019. Samtidig går Carlsbergs salg i butikkerne også strygende med bedre salg end samme måned både sidste år og i 2019.

Selvom EM-feberen i ølsalget er en glædelig nyhed for bryggerier og barer, er det dog ikke tilstrækkeligt til at få økonomien i branchen helt tilbage på sporet fra før coronaens indtog.

- Det er selvfølgelig enormt positivt, at danskerne går ned og bruger penge på barerne igen. Det er næppe nok til at dække det hul, der er kommet i kassen i løbet af corona, men det er jo enormt positivt for dem (barejerne, red.) at opleve, at danskerne rent faktisk har lyst til at vende tilbage. Det er ikke, fordi folk sidder derhjemme og er meget bekymrede for at gå ud, når der bare er den rette anledning, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Tilbage til før

Både Carlsbergs On Trade-salgsdirektør og privatøkonomen fra Danske Bank er ikke i tvivl om, at det kræver en helt bestemt ændring, før ølsalget igen kan stabilisere sig på samme niveau som før coronaens indtog i Danmark.

Fadølsindekset

Det såkaldte fadølsindeks, som bliver udarbejdet af Danske Bank, har flere gange under coronapandemien været omtalt i negative historier om, hvor dårligt det er gået i branchen.

Indekset laves på baggrund af omtrent en million Danske Bank-kunders betalinger med kort og MobilePay og viser, hvor mange penge de i gennemsnit bruger på barer og natklubber.

Fadølsindekset viser blandt andet, at den mandag, hvor Danmark vandt 4-1 over Rusland, blev der brugt 89 procent flere penge end den foregående mandag.

Samtidig gav kampen mod Wales et forbrugsløft på 50 procent sammenlignet med den foregående lørdag.

Til trods for de flotte stigninger i salget under den flere uger lange danske fodboldfest, kan vi nemlig ikke forvente, at tallene ser lige så pæne ud, når fodboldherrerne har spillet deres sidste EM-kamp i denne omgang.

For at det kan ske, er det nødvendigt, at de sidste restriktioner bliver ophævet.

- Salget kommer nok til at gå lidt ned igen, fordi der netop ikke vil være de her store anledninger, hvor der er rigtig, rigtig mange, der går ud. Det kan være, at folk, der har holdt sig tilbage, begynder at gå ud igen, men det bliver svært at slå de her dage, hvor der virkelig, virkelig er blevet langet nogle fadøl over disken, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

- Natklubberne er stadig ikke åbne, og det gør det svært at nå op på niveauet fra før corona uden dem.

Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Indland

Styrelse giver opfordring efter Viborg dropper isolation

Udland

Direktør i USA fyrer 900 ansatte på Zoom-opkald kort før jul

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Rygning: Siden 2015 er antallet af mennesker, der ryger, eller bruger tobak på andre måder, faldet med tyve millioner globalt set. Det viser den fjerde store WHO-rapport om tobaksbrug, som udkom i november.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget