Annonce
På Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, forsvinder gletsjerisen hurtigere end det globale gennemsnit. Hvis det fortsætter med den fart, vil gletsjerne være væk inden 2040, advarer Verdens Meteorologiske Organisation (WMO). (Arkivfoto). Foto: Yasuyoshi Chiba/Ritzau Scanpix
Udland

FN: Klimaforandringer truer 118 millioner fattige i Afrika

Ekstremt vejr i form af tørke, hede og oversvømmelser truer både indbyggere og de få gletsjere i Afrika.

Omkring 118 millioner afrikanere, der i forvejen lever i ekstrem fattigdom, er ifølge en rapport fra FN og Den Afrikanske Union særligt udsat for de klimaforandringer, der allerede kan mærkes på kontinentet.

Klimaforandringer kan føre til, at den samlede afrikanske økonomi krymper med tre procent i midten af dette århundrede.

Og endelig kan den globale opvarmning betyde, at de gletsjere, der findes få steder i Afrika, helt vil forsvinde inden for de kommende 20 år.

Det er nogle af de advarselslamper, der blinker i en ny rapport fra FN's meteorologiske organisation, WMO, og Den Afrikanske Union (AU).

- I 2030 vurderes det, at op mod 118 millioner ekstremt fattige mennesker vil være udsat for tørke, oversvømmelser og ekstrem hede, hvis passende tiltag ikke iværksættes, siger AU's landbrugskommissær, Josefa Sacko.

Med ekstremt fattige mennesker menes mennesker, der lever for et beløb svarende til mindre end 12 kroner om dagen.

Rapporten tegner et dystert billede af Afrikas mulighed for at tilpasse sig det ekstreme vejr, der bliver stadig hyppigere på kontinentet.

WMO og AU vurderer, at landene syd for Sahara skal bruge mellem 30 og 50 milliarder dollar årligt, hvis de skal afværge de værste konsekvenser. Det svarer til to-tre procent af landenes økonomi, opgjort som bnp.

Sidste år oplevede Afrika det tredjevarmeste år, der nogensinde er målt på kontinentet. Temperaturen var 0,86 grader varmere end gennemsnittet i de tre årtier, der gik forud for 2020.

Nogle steder er de temperaturstigninger ødelæggende. Blandt andet når det gælder Afrikas tre tropiske gletsjere. De findes på bjergene Kilimanjaro, Mount Kenya og Rwenzori. Bjergene ligger i henholdsvis Tanzania, Kenya og Uganda.

- Den hastige reduktion af de tre sidste gletsjere i det østlige Afrika, som forventes at smelte helt i den kommende fremtid, signalerer truslen om uoprettelig forandring i Jordens system, skriver WMO-chef Petteri Taalas i rapportens forord.

Rapporten kommer 12 dage inden det store klimatopmøde i Glasgow.

Den kommer også på et tidspunkt, hvor afrikanske lande kræver, at der skal holdes bedre styr på de løfter om klimakompensation, der skal komme fra de rige lande.

Verdens 20 største økonomier udleder mere end tre fjerdedele af alle drivhusgasser. Afrika udleder omkring fire procent.

Det er udviklingslandene, der mærker de værste konsekvenser af klimaforandringerne.

Alene i 2020 blev omkring 1,2 millioner mennesker tvunget fra deres hjem på grund af storme og oversvømmelser. Det tal er mere end to gange så højt som det antal mennesker, der er flygtet fra krig og konflikt.

De rige lande har et mål om at give 100 milliarder dollar årligt til udviklingslandene for at kompensere. Men de er langt fra dette mål.

/ritzau/Reuters

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

USA anmoder om møde i FN og genbekræfter støtte til Ukraine

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark