Annonce
Herman Afzelius er formand for PFAS-foreningen og en af de 165 borgere, som har sagsøgt kommunen for, at de i årevis har drukket drikkevand, der var forgiftet med PFAS. Foto: Johan Nilsson/Ritzau Scanpix
Danmark

Flyvestation forgiftede drikkevandet i Sverige: Mine børn har startet livet med en stor dosis gift

I Sverige endte flere hundrede borgere med at blive forgiftede, fordi PFAS-forureningen fra en flyvestation spredte sig til drikkevandet. I Danmark undersøger vi løbende drikkevandet for giftstofferne. Alligevel viser den svenske miljøskandale, hvorfor det er vigtigt at stoppe forureningerne i at sprede sig i Danmark med det samme, lyder det fra eksperter.

PFAS: 45-årige Herman Afzelius blod er langt fra normalt. Det er et af beviserne i en af Sveriges største miljøskandaler, fordi det indeholder et niveau af giftstofferne PFAS, der er 53 gange over det normale niveau i Sverige. Herman Afzelius børn er også blevet forgiftede af de unedbrydelige stoffer, der kan svække immunforsvaret, være kræftfremkaldende og mistænkes for at være hormonforstyrrende.

- Det er klart, at man vil have, at ens børn skal have de bedste forudsætninger for et godt og sundt liv. Og så starter de livet med en stor dosis gift og kemikalier i deres kroppe, som de ikke kommer af med, siger han.

Familien står ikke alene. I Sverige drak 5000 personer i årevis drikkevand, der var forurenet med de giftige PFAS-stoffer. Forureningen stammer fra flyvestationen i det sydsvenske område Blekinge, hvor mange års brandøvelser har forurenet grundvandet og med tiden også drikkevandet.

Over 10.000 nanogram PFAS per liter blev der blev der målt i drikkevandet i byen Kallinge i december 2013. Til sammenligning er den nuværende grænseværdi i Danmark på 2 nanogram.

En advarsel til danske myndigheder

Men da den enorme overskridelse blev opdaget i 2013, var det allerede for sent. Borgerne havde drukket det forgiftede vand i årevis, og hundredvis af dem fik efterfølgende målt for høje værdier af giftstofferne i deres blod.

Den svenske miljøskandale bør tjene som en advarsel til de danske myndigheder, og især til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der har målt overskridelser i grundvandet på de militære flyvestationer op til 1000 gange over grænseværdierne. Sådan lyder det fra professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean og lektor i miljøkemi fra Københavns Universitet Bjarne W. Strobel.

- Det er en advarsel, fordi det koncentrationsniveau af PFAS, som vi ser under brandøvelsespladsen på Flyvestation Skrydstrup svarer nogenlunde til det, som vi ser på flypladsen i Sverige. Når der under svenske forhold er kommet høje koncentrationer frem til drikkevandsforsyningen, så er det også det, der er en risiko for, at vi kan forvente i Danmark eller frygte i Danmark. Det er et spørgsmål om tid og afstande, siger Bjarne W. Strobel.

Alt det vand, som jeg har givet mig selv og mine børn, har været giftigt. Og det har jeg hældt i dem, siden de var små. Det føles jo forfærdeligt.

Herman Afzelius, borger i Kallinge og formand for PFAS-foreningen.


De kommunale vandværker i Danmark undersøger løbende drikkevandet for PFAS-stoffer, og de mængder, der hidtil er konstateret, er ikke i nærheden af værdierne fra Kallinge/Sverige. Der er også flere eksempler på, at danske drikkevandsboringer er blevet lukket, når der konstateres et indhold af PFAS-giftstofferne PFOS, PFOA, PFHxS eller PFNA på over 2 nanogram per liter.

- Nogen skal tage ansvar

Alligevel påpeger eksperterne, at den svenske sag er et eksempel på, hvor meget skade PFAS-forureningerne kan forvolde, hvis de får lov til at sprede sig uhæmmet. Derfor vurderer begge eksperter overfor Avisen Danmark og Radio4, at vi i Danmark bør begynde at rense op og afværge PFAS-forureninger med det samme, særligt på flyvestationerne.

- Det må handle om at undgå at komme til en situation, hvor nogen får stofferne i kroppen via drikkevandet, for ellers har vi jo en situation med fuldstændig samme skadesbillede. Det vil komme, hvis ikke vi får det stoppet, siger Bjarne W. Strobel.

Tilbage i Sverige er Herman Afzelius formand for en gruppe af 165 borgere fra Kallinge, som har sagsøgt kommunen, fordi det forgiftede drikkevand er skyld i, at de nu har forhøjede niveauer af giftstoffet i blodet.

Retssagen

PFAS-föreningens 165 medlemmer stævnede i 2016 Ronneby Kommune, hvor Kallinge ligger, fordi kommune nhavde leveret PFAS-forurenet vand til borgerne via et kommunalt vandværk.

Blekinge Tingsrett, der svarer til en dansk byret, kom i april frem til, at kommunen skulle betale erstatning til PFAS-föreningens medlemmer. Retten lagde til grund, at værdierne af PFAS i sagsøgernes blod skulle takseres som en personskade, selvom værdierne ikke kunne forbindes til konkrete sygdomme eller skader.

Kommunen har nu anket sagen til Hovrätten, der svarer til en dansk landsret.

I den gruppe er Herman Afzelius gennemsnitlig. Han siger, at han ligger cirka i midten af feltet, og gennemsnittet for Kallinge-borgere er 600 nanogram PFAS per milliliter blod. Drivkraften bag retssagen er ifølge Herman Afzelius, at “nogen skal tage ansvar”.

Sager verden over

Professor i miljømedicin på Syddansk Universitet Philippe Grandjean var ekspertvidne i den svenske retssag og siger, at sagen er én blandt mange advarsler om at gøre noget ved forureningerne i grundvandet.

- Det er en fuldstændig parallel historie. Det forløb, der har været med anvendelse af brandskum, der har sivet ned gennem jordlagene til grundvandet, og så er blevet pumpet op som drikkevand. Det forløb vil sagtens kunne foregå mange steder i Danmark, siger han.

Professoren peger også på forureningsager i lande som Tyskland, Australien og “masser af steder i USA”.

- Der er simpelthen meget stor erfaring for, at fluorstofferne er en lille smule vandopløselige og kan sive gennem jordlagene ned til grundvandet. Når man suger grundvand til sin drikkevandsboring, så suger man også det forurenede vand til sig. Vi er bekymrede over nanogram-mængder, altså virkelig mikroskopiske mængder, fordi stofferne er så giftige, siger Philippe Grandjean.

Hvad har mine børn i kroppen?

Formanden for PFAS-foreningen, Herman Afzelius, har boet med sin familie i Kallinge siden 2003. Han blev chokeret, da han tilbage i 2014 fik, at vide, at familien var forgiftet med stofferne.

- Hvad er det for noget, som jeg har i min krop? Hvad er det mine børn har i deres kroppe? Man får pludselig bjerge af information, og det bliver en slags krise, siger han om sine tanker dengang.

Hvad er PFAS/PFOS?

  • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
  • Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.
  • Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.
  • Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.
  • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.

Herman Afzelius er særligt frustreret over det forgiftede drikkevand, fordi han i årtier har forsøgt at sørge for, at familien levede sundt.

- Jeg drikker ikke sodavand, jeg køber økologiske produkter, fordi jeg ikke vil have kemikalier i os. Og så levede jeg i troen af, at i hvert fald i Sverige er vand er det bedste alternativ. Til morgenmad, frokost, aftensmad, og når man træner, drikker man vand. Det er det sundeste. Men alt det vand, som jeg har givet mig selv og mine børn, har været giftigt. Og det har jeg hældt i dem, siden de var små. Det føles jo forfærdeligt, siger han.

- Det er utrygt

Herman Afzelius er af de mange borgere i Kallinge, som spekulerer over, hvordan giftstofferne allerede har og vil påvirke hans og hans families helbred i fremtiden. De fleste i byen kender til giftstofferne fra flyvestationen, der endte med at blive en af Sveriges største miljøskandaler.

Monica Karlsson på 75 år har boet hele sit liv i Kallinge, og derfor fik hun også målt høje værdier af giftstofferne PFAS i kroppen.

- Jeg tænkte på alle de sygdomme, som man kan få. Min datter har boet her i 40 år. Hun har fået kræft, men man ved jo ikke, om det er derfor, siger hun.

82-årige Inge Rörström har også haft mange bekymringer, siden det blev kendt, at mange af byens borgere i årevis har drukket det forgiftede vand.

- Jeg synes, det er lidt utrygt, for man har jo drukket meget vand. Og så fik vi det her svar, og så blev jeg meget bange. Jeg har haft noget med skjoldbruskkirtlen, men jeg ved jo ikke, om det er det, der er skyld i det, siger hun.

Danskere blev forgiftede i Korsør

Den manglende vished for, om nogle af deres helbredsproblemer skyldes giftstofferne, bekymrer flere beboere i den sydsvenske by. Men Herman Afzelius håber, at retssagen kan være med til at sikre, at der bliver holdt bedre øje med Kallinge-borgernes helbred i fremtiden.

- Uanset hvad man kan bevise, så vil jeg have, at mine børn og jeg får sundhedstjek, så man kan fange sygdomme i god tid, inden det er for sent, siger han.

I Danmark kom der for alvor fokus på PFAS-giftstofferne i år, da det kom frem, at over 100 borgere var blevet forgiftede med giftstoffet PFOS i Korsør. Forureningen stammede fra den lokale brandskole, hvorfra forureningen havde spredt sig til et engområde med græssende kvæg. Efterfølgende blev der målt forhøjede niveauer af giftstofferne i blodet på 118 borgere, som gennem en årrække havde spist kød fra kvæget.

I øjeblikket forsøger de danske myndigheder at danne sig et overblik over, om der kan være lignende forureninger andre steder i landet.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling