Annonce
Selvom svinenoteringerne er i frit fald, så behøver det ikke betyde, at det er slut med danske frikadeller. Krav om velfærd og svinepest præger tyskerne så meget, at det skaber en markedsmulighed for danskerne. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Erhverv

Flere konkurser venter svinebønderne - men tysk deroute kan redde erhvervet fra en dyster fremtid

Dansk grisekød har været en underskudsforretning siden i sommer, og hvis priserne ikke snart ændrer sig, vil der komme flere konkurser, siger eksperter. Samtidig spår EU-kommissionen produktionsnedgang de næste ti år, men de danske bønder ser atter ud til at kunne lune sig på andre landes nedture.

Svinepriser: Det har langt fra været en guldgrube at være grisebonde det seneste halve år. Knap to års prisfest som følge af svinepest i Kina sluttede i sommer, og noteringerne røg fra et leje på 15 kroner til under 9 kroner pr. kilo svinekød.

Lige nu er noteringen på 8,40 kroner kiloet, og det rækker ikke langt, når der skal omkring 12 kroner pr. kilo til at dække udgifterne. Stigende foderpriser og ikke mindst energiprisernes himmelflugt har nemlig gjort det dyrere at være producent.

- Det har været hårdt og er fortsat virkelig elendigt. Producenterne kører med underskud, og det er klart, at ingen på længere sigt kan overleve med de nuværende priser, siger Markus Fiebelkorn, der er markedsanalytiker hos Landsforeningen for Danske Svineproducenter.

Og nu viser en markedsprognose fra EU-kommissionen, at EU's eksport af svinekød vil falde med næsten to procent årligt helt ind i 2031. Der er samtidig forventninger om et lavere kødforbrug og en nedgang i produktionen.

- Vi er meget eksportafhængige, men er også vant til meget store udsving, og der kan ske meget på ti år. Men hovedbudskabet i prognosen må være, at vi har en branche, der ikke længere er i vækst, og der vil ske en naturlig udskiftning i svineproducenter de næste år, som ikke længere kan leve af det, siger Markus Fiebelkorn.

Samme melding kommer fra Jakob Vesterlund Olsen, der forsker i landbrugets økonomi på Københavns Universitet.

- Hvis priserne ikke ændrer sig indenfor to måneder, så vil vi på den korte bane se ind i flere konkurser end vanligt, siger han.

Et marked vendt på hovedet

Sommerens bratte opbremsning i kinesernes efterspørgsel af svinekød vidnede om, at der måske var kommet styr på situationen hos verdens største producent og forbruger af svinekød.

- Kina er ikke så meget oppe at køre igen, som man havde en tro på, og forventningen er, at kineserne kommer til at mangle kød igen indenfor uger eller måneder. Det er ikke til at regne med, og det er ekstremt svært at tolke på, hvad der faktisk sker i Kina, siger Jakob Vesterlund Olsen.

Faldende forbrug af grisekød

Europæerne spiser mindre grisekød, og forbruget forventes fortsat at falde 0,5 procent om året svarende til et forbrug fra 32,5 kilo i 2021 til 31 kilo i 2031.

Fravalget af gris handler om, at befolkningen er begyndt at tage mere højde for klima og sundhed, når de sammensætter måltider. Det er dog ikke sådan, at en vegansk bølge stormer markedet, for ifølge EU-Kommissionen vil det manglende forbrug af grisekød frem mod 2031 bliver erstattet af et højere forbrug af fjerkrækød.

Dertil kommer, at andre lande på ingen måde ser ud til at skrue ned for forbruget. Især lande i Asien er meget glade for grisekød og forventes i takt med velfærdsstigninger at øge forbruget.

Men svinepesten har også plaget Europa, hvor især smitte i Tyskland og Polen har givet et overskud af slagtekød og smågrise, der har presset priserne ned på det europæiske marked.

Prisen for smågrise kigger dog igen over 200 kroner, men som med prisen for et kilo slagtekød, så er der også her langt op til at dække nulpunktsprisen, når den for smågrise gennemsnitligt er på over 400 kroner.

Tysk deroute kan redde os

Det springende punkt for at sikre dansk svineproduktion handler derfor i høj grad om, hvor gode kort konkurrenterne har på hånden.

- Over en årrække kan danske svineproducenter i gennemsnit få en fornuftig økonomi, men der er nok ikke mange, der har fantasi til at forestille sig et stabilt marked. Det er hverdag for landmænd, at priserne svinger, og det skal man selvfølgelig kunne stå imod, siger Jakob Vesterlund Olsen.

Vi har en branche, der ikke længere er i vækst, og der vil ske en naturlig udskiftning i svineproducenter de næste år, som ikke længere kan leve af det.

Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Landsforeningen for Danske Svineproducenter

Når både forskeren fra Københavns Universitet og markedsanalytikeren tror på, at der er en fremtid for dansk grisekød, peger pilen på Tyskland. Tyskland var indtil for få år siden Europas største producent med også en betydelig eksport, en plads, Spanien har overtaget. Og nedturen for vores sydlige nabo er slet ikke forbi.

Tyskland har nemlig erkendt, at de aldrig slipper helt fri af svinepestens klør, og så hænger flere politiske velfærdskrav tungt over de tyske landmænd, der blandt andet skal give dyrene ekstra plads. Og de tiltag kan udelukke den tidligere mastodont fra eksport som følge af tabt konkurrencekraft.

-  Danske landmænd er fortsat meget konkurrencedygtige, så den faldende produktion i Tyskland vil blive et potentiale for os på især smågrisemarkedet, ligesom Kinas situation kan få slagtesvinenoteringen op igen, så det ser ikke så sort ud igen, siger Markus Fiebelkorn.

Heller ikke den kendsgerning, at det europæiske forbrug af grisekød falder, behøver at få alarmklokkerne til at ringe.

- Faldende produktion i Tyskland kan sikre bedre afsætning for dansk svinekød på det europæiske marked kombineret med, at det er et vestligt fænomen at skrue ned for sit grisekødsforbrug. Mange lande i Asien går nemlig ikke med de planer, og alene den velfærdsstigning, der kommer, vil give et stigende forbrug af grisekød i Asien, siger Jakob Vesterlund Olsen.

Forskeren påpeger også, at trods EU-prognosen tegner et billede af et mindre forbrug, så forudser både OECD og FN's fødevare- og landbrugsorganisation, at der fortsat vil være et stigende kødforbrug globalt.

Dyrevelfærd er "rent selvmord"

Indtil videre er danskerne lykkedes godt med at holde afrikansk svinepest fra døren, og umiddelbart er der ikke større krav til dyrevelfærd på vej.

- Det vil også være rent selvmord for dansk svineproduktion at få de samme krav, som tyskerne får lige nu, fordi vi er så eksportafhængige, siger Markus Fiebelkorn.

Hvad er afrikansk svinepest?

  1. Afrikansk svinepest er en virus, som smitter hurtigt og ofte slår dyrene ihjel indenfor få dage. Den er ikke farlig for mennesker.
  2. I 2018 ramte virussen Kina, som er verdens største produktion af grisekød, og har siden kostet landet over 200 millioner griseliv.
  3. Afrikansk svinepest har også hærget Europa - heriblandt i Polen og Tyskland. Det betyder, at de lande ikke kan eksportere svinekød ud af EU. Derfor presses prisen på svinekød ned i Europa. 

Til gengæld er det ingen hemmelighed, at erhvervet står overfor en seriøs klimaforbedring og skal reducere sine drivhusgasudledninger med op til 7,4 mio. ton frem mod 2030. En stor del af gildet skal landbruget selv betale for.

- Umiddelbart er sektoren ikke klar til at betale for klimainitiativer som ny teknologi eller nye fodersammensætninger med dansk protein, det vil være for dyrt. Men der er billigere metoder som at gøre noget ved gyllen og bruge biogas, der godt kan lade sig gøre. Og politisk har der været stort fokus på at bevare arbejdspladser, og der vil også være en forventning til bankerne om, at de hjælper erhvervet i en grønnere retning, siger Jakob Vesterlund Olsen.

Med andre ord er klimaregningen ikke den største trussel på kort bane. Derimod puster corona svinebønderne i nakken.

- Hvis folk ikke snart går mere på restaurant og café og spiser grisekød, vil de dårlige priser fortsætte. Men hvis vi får normale forhold til foråret og en god start på grillsæsonen, så er jeg egentlig optimistisk. Men igen, hvem tør spå om coronasituationen lige nu? Jeg gør i hvert fald ikke, siger Markus Fiebelkorn.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Verdens største fragtfly kommer til Billund Lufthavn

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark