Annonce
Vigørcenteret i Skodsborg. Laura-Louise og Sarah-Christine er stærkt engageret i dagens øvelser. Foto: Bjarke Ørsted
Danmark

Flere får aldrig børn: Et kulturelt opbrud kan være på vej

En undersøgelse viser, at flere danskere aldrig får børn. Det på trods af, at mulighederne for fertilitetsbehandling aldrig har været så gode som nu. Til gengæld er et aktivt fravalg af børn en tendens, som er begyndt at blusse op - og selvom sådan en beslutning stadig mødes af fordomme, er tendensen måske kommet for at blive.

Barnløs: Vi har efterhånden mange gange hørt, at vi får færre børn i Danmark. Det er ingen nyhed som sådan - selvom fødselstallet fortsætter med at falde.

Men det er ikke kun den enkelte kvinde, der føder færre børn end tidligere. Der er også flere danskere, der slet ikke får børn og altså ender som barnløse - frivilligt eller ufrivilligt.

Det viser en undersøgelse, som blandt andre Rockwool Fondens Forskningsenhed står bag.

I dag er der masser af muligheder for at få børn med hjælp fra det offentlige, og faktisk er mere end hvert tiende nyfødte barn i Danmark blevet til under fertilitetsbehandling.

Frivilligt barnløs

Samtidig er det dog også blevet mere udbredt at tale om slet ikke at ville have børn.

Det er en tendens, som blandt andre Pernille Tanggaard Andersen, der er sociolog og professor ved Syddansk Universitet, har bemærket. Og hun mener, at der er en helt særlig årsag til tendensen.

- Vi lever i dag i et samfund præget af en modernitetsbølge, hvor man kan vælge at leve sit liv, som man vil. Hvis vi går 100 eller 150 år tilbage, havde man mere traditionelle mønstre. Dengang var der en forsørgelsespligt i at få børn, og det var en garanti for at få nogle til at tage sig af én i alderdommen. Dengang var velfærdssamfundet ikke så udviklet, som det er i dag, siger hun.


Vi lever i dag i et samfund præget af en modernitetsbølge, hvor man kan vælge at leve sit liv, som man vil.

Pernille Tanggaard Andersen, sociolog og professor


Kulturel overlevering

Men selvom vi i dag i højere grad selv vælger, hvordan vi vil leve vores liv og ikke nødvendigvis lader os præge af de gængse normer, oplever mange frivilligt barnløse det fortsat som et stort tabu. Når de fortæller andre om deres valg, bliver de mødt af manglende forståelse og en overbevisning om, at de nok skal nå at ombestemme sig.

Ifølge Pernille Tanggaard Andersen skyldes det især vores kulturelle overlevering, der bygger på stereotyper om, hvad en rigtig kvinde er, hvordan man er voksen og hvordan man danner familie. Disse ting har vi gjort på en helt bestemt måde og haft en bestemt opfattelse gennem mange, mange år.

- Der er en forestilling og en stereotyp kønsfortælling om, at man som kvinde vil udleve det omsorgsgen, som vi tit tillægger kvinden. Derfor møder man som kvinde fordomme og bliver stigmatiseret, hvis man vælger en anden vej, siger hun.

Noget tyder dog på, at et kulturelt opbrud kan være på vej. Det er allerede blevet mere legitimt at gøre familie på andre måder, end det var tilfældet før årtusindskiftet, og der er kommet nye grupperinger at gøre køn på, fortæller sociologen.

- Det er en større kamp og kulturændring, der skal til, fordi det er så rodfæstet i vores kultur. Sociale medier har også stor betydning for at ændre kulturelle måder at se det på. Men det er svært at sætte en bølge i gang alene. Nogle skal sætte en ny dagsorden, for det skal tænkes større, før det bliver en rigtig bølge.

Flere får aldrig børn

Det er ikke kun i Danmark, at fødselsraterne falder. Det samme gælder i resten af Norden.

Fødselsraterne falder mest drastisk i Norge, Finland og Island, mens de i Danmark og Sverige falder mere langsomt. Finland er faldet til det laveste niveau i hele Norden.

Fortsætter udviklingen, vil omkring hver femte kvinde bosat i Danmark, der i dag er i begyndelsen af 30'erne, være barnløs som 45-årig.

Klimahensyn

Måske kan en helt bestemt debat om valg eller fravalg af børn dog være med til at skubbe den bølge i gang for alvor.

Gennem efterhånden mange år har vi over hele verden talt om, hvordan vi passer bedst muligt på Jorden. De senere år er klimadebatten også gået på overbefolkning, og det har fået mange unge mennesker til at tale om at fravælge at få børn.

Blandt andet har den amerikanske sangerinde Miley Cyrus fortalt åbent, at hun ikke vil føde børn, "fordi jorden er vred" og af hensyn til miljøet. Forrige sommer udtalte engelske prins Harry ligeledes, at han og hustruen Meghan Markle højst ville have to børn af hensyn til klodens tilstand.

I England har bevægelsen fået et navn - her kalder man de unge, der fravælger børn at hensyn til miljøet, for birth strikers (fødselsstrejkere, red.). I Danmark er tendensen ikke helt så udbredt endnu, men det er formentlig kun et spørgsmål om tid.

- Mange af de unge mennesker er bange for, hvilken verden fremtidens børn skal vokse op i, og de er bekymrede for det store antal mennesker, der er på Jorden, siger Anna Sofie Bach, ph.d. i sociologi med baggrund i kønsforskning og familiesociologi.

- Det er interessant, om de unge, der fravælger børn af hensyn til klimaet, får en betydning for vores syn på frivillig barnløshed, siger hun.

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Debat

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Danmark

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland For abonnenter

Superrektor skriver historie som Sveriges første transkønnede minister

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Debat

På kant: Bagsiden af MeToo viser desværre en søstersolidaritet i opløsning

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål