Annonce
Danmark

Flere end 100 patienter genindkaldt i opsigtsvækkende kræftsag: Har konstateret flere tilfælde af kræft

Ifølge Region Midtjylland har 132 patienter ikke fået den skanning de har ret til på Regionshospitalet i Silkeborg. Foto: Hospitalsenhed Midt
Der er konstateret nye tilfælde af kræft, efter Region Midtjylland har tilbudt 132 patienter en ny undersøgelse for lungekræft. Ifølge regionen er patienterne blevet tilbudt en forkert kræftskanning. Fjernet overlæge fastholder, at patienterne ikke burde være blevet tilbudt en ny skanning.
Annonce

Sundhed: 132 patienter har ikke fået den skanning for lungekræft, de havde ret til på Regionshospitalet i Silkeborg, og der er nu konstateret kræft hos flere af patienterne. I et enkelt tilfælde er der tale om lungekræft.

Sådan lyder konklusionen i Region Midtjyllands redegørelse til Styrelsen for Patientsikkerhed i den opsigtsvækkende strid om lungekræftskanninger på regionshospitalet i Silkeborg.

I april offentliggjorde regionshospitalet, at en lang række patienter skulle genindkaldes til en undersøgelse for lungekræft. Ifølge hospitalsledelsen har Diagnostisk Center på sygehuset tilbudt en lavdosis-CT-skanning til patienter, der ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer burde have fået en fulddosis-ct-skanning. En fulddosis-skanning vurderes at være cirka 99 procent sensitiv, mens en lavdosis-CT-skanning er cirka 95 sensitiv.

Annonce

Flere tilfælde af kræft

Derfor gennemgik sygehuset i alt 625 patienters skanninger, og vurderede i 132 tilfælde, at patienterne burde havde fået foretaget en fulddosis-ct-skanning. Det svarer til mere end hver femte gennemgåede patientforløb.

Nye skanninger af patienterne har resulteret i, at der er fundet i alt tre tilfælde af kræft blandt de 99 patienter, der har takket ja til en ny undersøgelse. Der er tale om et tilfælde af henholdsvis lungekræft, brystkræft og nyrekræft.


Essensen var, at man skulle finde lungekræft, og det har man ikke fundet et eneste tilfælde af på grund af bedre diagnostik.

Ulrich Fredberg, tidligere ledende overlæge, Regionshospitalet Silkeborg.


Derudover er der fundet fem yderligere kræfttilfælde hos patienter, der allerede inden genindkaldelsen fra regionen af andre årsager allerede var blevet tilbudt en fulddosis-CT-skanning efter en lavdosis-CT-skanning.

Annonce

Styrelse skal vurdere sagen

Lægefaglig direktør på hospitalsenhed Midt Claus Brøckner Nielsen tør ikke konkludere, om de nye kræfttilfælde var blevet opdaget, hvis der var blevet brugt fulddosis-CT-skanning i første omgang. Og om der altså er overset kræfttilfælde på grund af brugen af lavdosis-CT-skanninger på sygehuset. Det er nu op til Styrelsen for Patientsikkerhed at vurdere, siger han til Avisen Danmark.

Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør Hospitalsenhed Midt, vil lade det være op til Styrelsen for Patientsikkerhed, om der er overset kræfttilfælde på grund af brugen af lavdosis-ct på regionshospitalet i Silkeborg. Foto: Hospitalsenhed Midt/Agata Lenczewska-Madsen

Alligevel åbner han op for, at fundet af andre kræftsygdomme end lungekræft formentlig skyldes brugen af den mere sensitive skanning.

- Det er nok fordi, at man har brugt en mere følsom undersøgelse, og der finder man lidt flere ting, end hvis man bruger en mindre følsom undersøgelse. Men det er stadig op til Styrelsen for Patientsikkerhed at vurdere vores fund, siger han.

5 nøgletal fra redegørelsen

  • 625 patientforløb er blevet gennemgået for at undersøge, om de har fået den rette lungekræftskanning i forhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
  • 132 patienter burde ifølge hospitalsledelsen have været undersøgt med fulddosis CT-skanning med kontrast frem for lavdosis-CT.
  • 3 patienter har ved en ny lavdosis-CT-skanning fået konstateret kræft - heraf et enkelt tilfælde af lungekræft.
  • 21 patienter fik ikke tilbudt ny fulddosis-CT skanning, fordi de allerede var blevet genundersøgt med fulddosis-CT af forskellige årsager i forløbet.
  • 5 af disse har fået konstateret kræft.

Han står fast på, at regionen har ageret korrekt ved at indkalde de flere end 100 patienter til en ny skanning og mener, at det har været og fortsat er sikkert at være patient på sygehuset i Silkeborg.

Hvordan kan du sige, at det har været sikkert at være patient, når 132 ifølge jer ikke har fået den skanning, de har ret til, og når der er fundet flere tilfælde af kræft?

- Det er selvfølgelig op til Styrelsen for Patientsikkerhed at vurdere vores gennemgang. Der er rejst tvivl om, hvorvidt vi har fulgt retningslinjerne eller ej. Nu har vi fulgt op på det og fundet ud af, at 132 skulle have haft en mere følsom undersøgelse. Det har vi givet dem, og vi har taget hånd om patienterne. Derfor mener jeg godt, at jeg kan sige, at det er og har været sikkert at være patient på Silkeborg Sygehus, siger han.

Annonce

Fjernet læge afviser betydning

Den tidligere ledende overlæge på diagnostisk center Ulrich Fredberg, som blev fjernet fra sin stilling på grund af "samarbejdsproblemer" i sagen, har tidligere afvist, at det nye fund af lungekræft skyldes brugen af lavdosis-CT-skanning. Han peger i stedet på, at kræfttilfældet på grund af en fejl var blevet overset, selvom knuden kunne ses på skannningen.

Trods fundet af nye kræfttilfælde står han fast på, at der ikke var noget galt med at tilbyde patienterne en lavdosis-ct-skanning.

- Essensen var, at man skulle finde lungekræft, og det har man ikke fundet et eneste tilfælde af på grund af bedre diagnostik, siger han om resultatet af de nye skanninger og påpeger, at man altid vil kunne finde kræfttilfælde, hvis man lavere kraftigere skanninger af en række patienter.

Sagen har ført til massiv debat i lægefaglige kredse om brugen af lavdosis-CT-skanninger. Især beslutningen om at fjerne den nu tidligere ledende overlæge i Silkeborg Ulrich Fredberg har mødt kritik, og han har mødt massiv opbakning fra lægekolleger i sagen.

Ulrich Fredberg mener, at det afgørende ved de nye skanninger er, at det kun i et enkelt tilfælde er blevet konstateret lungekræft. Og i det tilfælde skyldes det ikke brugen af lavdosis-ct, men at man havde overset knuden på skanningsbillederne, mener han. Arkivfoto: Lars Rasborg

Ifølge Fredberg har han givet patienterne den bedst mulige behandling ved at bruge lavdosis-CT, da det i flere tilfælde har afløst de mere usikre røntgenundersøgelser.

Annonce

Bredte sig til hovedstaden

Sagen har ikke kun sendt chokbølger gennem det midtjyske sundhedsvæsen. I Region Hovedstaden har Silkeborg-sagen medført, at man også her har vurderet, at man ikke har levet op til Sundhedsstyrelses retningslinjer på Herlev-Gentofte og Bispebjerg-Frederiksberg Hospitaler.

Avisen Danmark kunne tidligere på måneden gennem aktindsigt fortælle, hvordan en ny skanning af 226 patienter her har resulteret i, at man ikke fundet nogen oversete tilfælde af lungekræft, men til gengæld er der fundet fire tilfælde af andre kræftsygdomme og fem yderligere mulige kræfttilfælde, der endnu ikke er udredt.

Hospitalerne har nu ændret procedure, så de lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Nogle er mere lige end andre

Annonce