Annonce
En dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen (S) blev hængt op med et skilt om halsen med teksten: "Hun må og skal aflives". Der blev herefter sat ild til dukken. Tre mænd er sigtet og varetægtsfængslet i sagen for at fremsætte trusler mod statsministeren. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Flere dødstrusler mod politikere: - Der er blevet kortere fra tanke til trussel

Alene den seneste uge har flere borgere - på åben gade og på internettet - to gange truet statsminister Mette Frederiksen (S) på livet. Ifølge en ekspert er omfanget af trusler mod politikere voksende. Særligt de sociale medier gør det hurtigere og nemmere at sende trusler direkte målrettet navngivne politikere og andre offentlige personer.

Sikkerhed: Bag tremmer i en celle i Nordjylland sidder en 26-årig mand fra Hobro-området lige nu varetægtsfængslet i fire uger for dødstrusler mod statsministeren

”Hendes tid vil komme, hvor hun ville komme til at stå til ansvar, hun vil blive dømt” og ”Jeg tager gerne 5, 12, 16 år eller livstid for at gøre det, jeg mener er rigtigt,” skrev manden blandt andet på det sociale medie Twitter. Det skriver avisen Nordjyske.

Torsdag aften rykkede politiet ud for at anholde manden, og fredag blev den 26-årige sigtet efter flere paragraffer i straffeloven, der kan give op til otte års fængsel.

- Trusler af den kaliber mod statsministeren er særdeles alvorlige, siger politiinspektør Claus Danø fra Nordjyllands Politi.

”Hun må og skal aflives” lød ordene på et stykke papir sat fast på en dukke af statsminister Mette Frederiksen (S). dukken blev forrige weekend klynget op i en lygtepæl i København.

Øjeblikke efter blev der sat ild til dukken, mens en gruppe demonstranter hujede. Tre mænd, der alle deltog i en gadeprotest arrangeret af de såkaldte Men in Black, er nu varetægtsfængslet i sagen.

Trusler ansigt til ansigt

Med en ph.d. i politihistorie og flere bøger om politiets arbejde har historiker Frederik Strand gransket hele Rigspolitiets arkiv over trusselsbreve, der gennem årene er blevet anmeldt til politiet. Og forskeren ser en tydelig tendens.

- Vi kan se en stigning i antallet af trusler mod offentlige personer og især politikere tilbage fra midten af 1990’erne, siger Frederik Strand, der også er museumsleder på Politimuseet i København, til Avisen Danmark.

Hans vurdering er, at truslerne dengang for et kvart århundrede siden for alvor tog fart i takt med en stadig mere ophedet udlændingedebat.

Næsten hver anden folketingspolitiker oplever trusler og chikane, viste en rundspørge fra Berlingske i marts 2019 - de fleste trusler kommer i form af hadefuldt sprog, men mange går videre end det: Gennem en periode på et år var 16 politikere blevet truet med vold, mens 12 havde modtaget dødstrusler.


Trusler på livet og lignende mod dem, der fører regeringen, er helt uacceptabelt, og det skal man afholde sig fra. Gør man det alligevel, skal man påregne at blive anholdt og varetægtsfængslet.

Claus Danø, politiinspektør ved Nordjyllands Politi


Få måneder senere, efter valgkampen op til folketingsvalget i juni 2019, afslørede en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, at næsten tre ud af fire af politikerne blev udsat for forskellige former for chikane og trusler i ugerne op til valget. Nogle i form af hærværk mod blandt andet valgplakater, andre blev truet ”ansigt til ansigt, på telefonen eller på sociale medier”, rapporterer instituttet, der arbejder for at fremme og beskytte menneskerettigheder.

Ifølge digital rådgiver og ekspert i sociale medier Astrid Haug, der tidligere også har fungeret som politisk rådgiver på Christiansborg, er truslerne vokset til i takt med udbredelsen af de sociale medier.

- Der er kortere fra tanke til trussel sammenlignet med at skulle skrive et brev, finde et telefonnummer eller møde op på en politikers adresse, siger hun.

Opleves som omkostningsfrit

Eksperten i sociale medier vurderer, at nogle borgere oplever det som omkostningsfrit at sende trusler af sted på eksempelvis Twitter eller Facebook. Derfor er det godt, at truslerne får konsekvenser og nogen bliver straffet, mener Astrid Haug.

- Der er mange politikere, der selvfølgelig synes, at det er ret ubehageligt og svært at gøre noget ved. Man kan og bør selvfølgelig melde det til politiet, men det er jo en ærgerlig tendens, at man skal stå model til sådan noget, siger hun.

I november 2020 kom det frem, at 10 af de mest fremtrædende coronavirus-eksperter i Danmark har modtaget stribevis af trusler, hvoraf flere er anmeldt til politiet. En af mail-truslerne lød: ”Vi glemmer dig ikke, når regningen skal gøres op. Så får alle, hvad de har fortjent”.

Historiker Frederik Strand understreger, at den aktuelle politiske stemning i Danmark sandsynligvis forstærker omfanget af trusler mod politikere og andre beslutningstagere.

- Vi ser generelt flere trusler i politisk turbulente perioder. Det her sker jo også midt i en ophedet debat omkring corona, siger han.

Historiker og museumsleder på Politimuseet Frederik Strand har gennemgået hele Rigspolitiets trusselsarkiv i forbindelse med en særudstilling på museet om netop trusler. PR-foto: Thomas Evaldsen

Efter den seneste dødstrussel fra den 26-årige mand fra Hobro-egnen mod statsministeren understreger Nordjyllands Politi ”alvorligheden af sagen.”

- Trusler på livet og lignende mod dem, der fører regeringen, er helt uacceptabelt, og det skal man afholde sig fra. Gør man det alligevel, skal man påregne at blive anholdt og varetægtsfængslet, fastslår politiinspektør Claus Danø.

For nogle er truslerne så konkrete og alvorlige, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) må aktivere sine livvagter. Blandt andre politikerne Inger Støjberg (V) og Pia Kjærsgaard (DF) samt bladtegneren Kurt Westergaard og journalisten Flemming Rose, der stod bag de kontroversielle avis-karikaturer af profeten Muhammed, lever under PET’s beskyttelse.

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland

Danmark får kritik for mangelfuld gennemførelse af EU-regler

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark For abonnenter

Truer Omikron årets julerejser? - Lige nu er reaktionen lidt panikagtig

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål