Annonce
Flemming Kjærgaard og hans familie har i 10 år levet med trafikstøj fra motorvejen. Han tog for et år siden kampen op mod støjen og håber nu på, at der kan findes en løsning. Alternativet er, at familien må flytte. Privatfoto
Danmark

Flemming lever i konstant trafikstøj fra motorvejen: - Foruroligende og skræmmende, at støjen kan give demens

Flemming Kjærgaard fra Fraugde på Fyn er chokeret over en ny undersøgelse, som viser, hvor farligt det er for hans helbred at bo tæt på en motorvej. Han overvejer at flytte. I Nyborg ser to mænd fra en lokal støjgruppe derimod ny undersøgelse som endnu et argument for at kæmpe for at få støjen ud af deres liv.

Trafikstøj: Flemming Kjærgaard har i 10 år boet kun et stenkast fra motorvejen i Fraugde nær Odense. Han blev chokeret, da han hørte, at hans risiko for at udvikle alzheimers eller demens som følge af støjen er langt højere end for gennemsnitsdanskeren.

- Det er vildt, foruroligende og skræmmende, siger Flemming Kjærgaard, som har overvejet at flytte.

Reaktionen kommer i kølvandet på et nyt banebrydende forskningsprojekt, der konkluderer, at risikoen for at udvikle demens er markant forhøjet, hvis man bor ved veje eller jernbaner. Udsættes man for støj over 55 decibel, har man 27 procent forhøjet risiko for at udvikle Alzheimers.

Oluf Riis Madsen og Peder Halse er også naboer til motorvejen. De bor i Nyborg og er med i en lokal borgergruppe, der kæmper for bedre støjværn.

- Jeg føler mig magtesløs, men også vred, for vi har jo længe været klar over, at støj er farlig for helbredet, siger 70-årige Peder Halse.

Støjen forsvinder ikke, men jeg håber, at vi kan få den reduceret. På sigt kan vi ikke leve med det niveau.

Flemming Kjærgaard, nabo til motorvej

Hos 77-årige Oluf Riis Madsen og hans kone er det daglige decibel-niveau på mellem 67 og 70.

- Vi har hele tiden holdt på, at støjen er helbredsmæssig farlig, men myndighederne har jo ikke villet høre på os. Vi har haft besøg af tre trafikministre, og det er snak, snak og snak og ingen handling, siger Oluf Riis Madsen.

Oluf Riis Madsen (t.h.) og Peder Halse har i årevis kæmpet for støjdæmpning i Nyborg. Arkivfoto: Kasper Riggelsen

Halse og Madsen har boet i deres huse siden 1970'erne, og de har ikke tænkt sig at flytte, men at kæmpe videre.

- Den her nye undersøgelse er et yderligere argument for at få bragt støjen ned, siger Peder Halse.

Søvnløs

Da Flemming Kjærgaard fra Fraugde ledte efter en grund til familiens hus, faldt det ham ikke ind, at støjen fra motorvejen kunne blive et problem.

I dag er han talsperson for Støjgruppen i Odense. Han har i et år kæmpet for at reducere trafikstøjen i Fraugde, men har været generet af støjen næsten fra dag ét. For det fylder så meget i hjemmet, at det har påvirket hans nattesøvn i mange år.

- På de slemme dage, hvor det virkelig larmer meget, påvirker det mit humør. Jeg er begyndt at tage noget naturmedicin for at prøve at få en bedre nattesøvn. Jeg sover uroligt om natten. Vågner ofte, vender og drejer mig. Specielt hvis døre eller vinduer står åbne. Det er værst, når det er varmt udenfor. Åbner man et vindue, så bliver man næsten blæst omkuld. Så er det som pest eller kolera - varme eller støj.

- Jeg bliver trist

Flemming Kjærgaard har selv bygget familiens hus. Børnene går i skole i Fraugde, og familien er knyttet til området.

- Vi har overvejet at flytte. Det har vi talt om nogle gange. Men børnene går i skole her og har det godt, hvor de er, så det er svært. På de slemme dage har vi sagt til hinanden, at vi bliver nødt til at flytte. Det vil dog være en kæmpe omvæltning for familien. Støjen forsvinder ikke, men jeg håber, at vi kan få den reduceret. På sigt kan vi ikke leve med det niveau, siger han.

Støjen ved hans hus er målt til 62 decibel. I perioder er den højere, fortæller han.

- Vi vil gerne have, at der sker et eller andet. Støjreducerende asfalt eller en afskærmningsvæg for eksempel. Det er også væsentligt for os, at man ikke bare sætter en væg op, der kaster lyden et andet sted hen, for så giver man problemet videre.

Jeg tænker, hvad er det dog for et sted, vi har bosat os. Man bliver påvirket af at vide, at alzheimers og demens kan følge det her. Der er også forøget risiko for hjertekarsygdomme, diabetes og slagtilfælde og så videre. Det sætter nogle tanker i gang.

Flemming Kjærgaard, nabo til motorvej

Flemming Kjærgaard har som aktiv i Støjgruppen i Odense set på potentielle sygdomme og påvirkninger af helbredet som følge af trafikstøj. Den nye undersøgelse kommer dog stadig bag på ham.

- Jeg bliver trist af at høre det. Jeg tænker, hvad er det dog for et sted, vi har bosat os.  Man bliver påvirket af at vide, at alzheimers og demens kan følge det her. Der er også forøget risiko for hjertekarsygdomme, diabetes og slagtilfælde og så videre. Det sætter nogle tanker i gang.

Forkerte prognoser

I Nyborg var der fredeligt på villavejene hos Oluf Riis Madsen og Peder Halse, indtil broen kom i 1998. Dengang passerede cirka 8000 biler i døgnet og en senere prognose spåede, at tallet i 2030 - altså om ni år - ville være vokset til 20.000, fortæller Peder Halse.

- I dag er tallet 41.000 biler, og det støjværn, vi bor op ad, er fra 1993-94, og det kan slet ikke holde støjen ude, siger han.

Peder Halse og hans kone må leve med et støjniveau på cirka 60 decibel.

- Jeg har heldigvis et rimeligt godt sovehjerte!

Radio4 Morgen har også talt med Oluf Riis Madsen om, den trafikstøj han kan høre fra sit hjem tæt på motorvejen i Nyborg. Det interview kan du høre herunder.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge