Annonce
Al Pacino, her til en premiere, er i filmen "Insomnia" plaget af en voldsom søvnmangel -  hvilket han spiller med stor overbevisning. Foto: Mario Anzuoni
Danmark

Filmanmelderen om søvnmangel på film

Søvnløshed: Politimanden Will Dormer, der lider af dårlig samvittighed og søvnløshed, sendes i den amerikanske thriller "Insomnia" til Alaska for at opklare et mord. Her højt mod nord skinner solen i døgndrift om sommeren - også gennem de tykke gardiner, og stakkels Will, der spilles blændende godt af af Al Pacino, bliver stigende udkørt.

Caspar Vang, filmanmelder for Avisen Danmark, undrer sig ikke over, at "Insomnia" er den første film om søvnløshed, der dukker op i hukommelsen.


En tråd i filmene synes at være den rastløse, identitetskriseramte, maskuline skikkelse, som påtager sig et job for at få tiden til at gå. I sagens natur går den slags sjældent godt.

Caspar Vang, filmanmelder for Avisen Danmark


- Du har ret i at Christopher Nolans "Insomnia" er den mest kendte. Men vi skal ikke glemme, at den faktisk er baseret på en skandinavisk film, Erik Skjoldbjærgs thriller med Stellan Skarsgård som søvnplaget politidetektiv. Alle kan lave et remake, men originalitet betyder noget helt særligt, når vi taler filmfortællinger. Og så er det en bragende god film. Ikke underligt, at Hollywood slog kløerne i den, siger han.

Caspar Vang mener, at de fleste film om eller med søvnløshed som centralt element handler om sind, hvor tilstanden mellem vågen og sovende tilstand sløres. Om rastløsheden, vanviddet og hallucinationerne.

Søvnløshed og gys

- En tråd i filmene synes at være den rastløse, identitetskriseramte, maskuline skikkelse, som påtager sig et job for at få tiden til at gå. I sagens natur går den slags sjældent godt, siger han og nævner følgende eksempler:

Scorseses "Taxi Driver" og senere hans mindre anerkendte "Nattens skygger" med Nicolas Cage som udbrændt ambulance-paramediciner, der hjemsøges af fortidens patienter. Der er også  fortvivlede mænd med søvnproblemer i David Finchers "Fight Club", Sean Ellis' skæve supermarkedsdrama "Cashback" og Brad Andersons  mørke "The Machinist" med en radmager Christian Bale som fabriksarbejderen Reznik, der ikke har sovet i et år. Galskab følger i en hårrejsende fusion af Hitchcock, Polanski og Kafka.

- Manglende søvn er også i spil i flere af gysergenrens film. Nok mest kendt er Wes Cravens "Morderisk mareridt", hvor Elm Streets teenagere hjemsøges i deres drømme af den uhyggelige Freddy Krueger med knivhandsken. Tricket her handler om ikke at falde i søvn, for hvis Krueger dræber dem i deres drømme, dør de også i den virkelige verden.

Da linjen mellem drøm og virkelighed bliver sløret, bliver det rigtig spændende. Og uhyggeligt, siger Caspar Vang.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge