Annonce
I de syriske fangelejre sidder i alt 19 børn, som har dansk statsborgerskab - eller ret til samme. Alligevel er der uenigheder i Danmark om, hvorvidt vi bør hjemtage børnene. Foto: Repatriate The Children - Denmark
Danmark

Fem ting, du skal vide om sagen: Skal de 19 børn i Syrien hjem til Danmark?

I disse dage er 19 danske børn i Syrien blevet genstand for massiv omtale. Der er store uenigheder om, hvorvidt Danmark bør hente børnene hjem til det land, de er statsborgere i. Men hvad er egentlig op og ned i sagen, hvem taler for og imod, og hvorfor er børnene i første omgang endt i de syriske fangelejre? Få svar i artiklen her.

I de syriske fangelejre sidder i alt 19 børn, som har dansk statsborgerskab - eller ret til samme. Alligevel er der uenigheder i Danmark om, hvorvidt vi bør hjemtage børnene.

1 Hvor kommer børnene fra?

De 19 børn i Syrien, der tales så meget om, hører hjemme i Danmark. De er danske statsborgere eller har ret til at få dansk statsborgerskab, og derfor mener mange, at vi i Danmark har et ansvar for børnene. De er i alderen ét til 14 år. Ni af børnene er født i Danmark, mens de resterende 10 er født i konfliktzonen.

2 Hvorfor er de endt i syriske fangelejre?

Børnene fra Danmark er endt i fangelejre i al-Roj og al-Hol i det nordlige Syrien, fordi deres forældre er rejst afsted for at kæmpe for Islamisk Stat. Efter kalifatets sammenbrud blev tusindvis af dets tilhængere samlet i de kurdisk kontrollerede fangelejre i Syrien.

Fangelejrene i al-Hol og al-Roj er hjem for op imod 70.000 personer. Børnedødeligheden er høj, og der er mangel på både mad, rent vand og medicin. Det kurdiske selvstyre har slået fast, at man ikke har ressourcer til at beholde fangerne og opfordrer til, at lande, som har statsborgere siddende i lejrene, henter dem hjem.

Nogle europæiske lande har besluttet at hente børn hjem, herunder Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrig og Belgien.

3 Hvem vil have børnene hjem til Danmark?

Flere politiske partier taler for at hente børnene. Det gælder Liberal Alliance, der som udgangspunkt vil hente børnene hjem uden deres mødre, samt regeringens støttepartier Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Dele af det socialdemokratiske bagland er imod regeringens beslutning om ikke at hente de 19 børn, selv hvis det betyder, at børnenes mødrene kommer med. Det viser en rundspørge, som TV 2 har lavet blandt socialdemokratiske borgmestre, byrådsmedlemmer og partiforeningsformænd, hvor 40 procent af de 172 respondenter har svaret, at børnene skal hentes.

Løsgænger Lars Løkke Rasmussen taler ligeledes for at hente børnene. Han mener, at det er vigtigt at hente børnene hjem hurtigst muligt for at undgå, at børnene når at blive radikaliserede. Desuden er han overbevist om, at der vil blive rejst sager ved domstolene om børnene, og de derfor alligevel vil komme tilbage til Danmark før eller siden.

Et flertal i Europa-Parlamentet mener desuden, at de europæiske lande har ansvaret for deres egne statsborgeres børn, som befinder sig i fangelejrene i det nordlige Syrien. Parlamentet har ingen formel kompetence til at beslutte, hvad de enkelte lande skal gøre i situationen, og derfor afspejler afstemningen alene en holdning og ikke reel lovgivning. Danske Pernille Weiss fra Konservative var blandt flertallet, der stemte for de enkelte landes ansvar for egne statsborgere. Pernille Weiss ønsker dog ikke, at børnenes forældre følger med til Danmark.

4 Hvem taler imod at hente børnene?

De Konservative på Christiansborg er imod at hente børnene til Danmark, ligesom Dansk Folkeparti, Venstre og den socialdemokratiske regering er det.

Regeringen har hele tiden stået fast i beslutningen med de argumenter, at man for det første ikke ønsker at hjælpe nogen, der er rejst fra Danmark for at kæmpe for Islamisk Stat og for det andet, at forældrene til børnene vil udgøre en terrorrisiko.

Hos Konservative vil man egentlig gerne hjælpe de danske børn, men det er faktummet, at mødrene som udgangspunkt skal følge med, der gør, at partiet er imod hjemtagelsen.

5 Hvorfor er nogle børn allerede hentet?

To børn er allerede hentet hjem fra fangelejrene i det nordlige Syrien.

I efteråret 2019 blev et forældreløst spædbarn hentet hjem til sine pårørende i Danmark. Derudover har man hentet en alvorligt syg 13-årig dreng hjem. Den sårede drengs mor havde forinden givet samtykke til adskillelse fra sit barn, og hun blev dermed i den syriske fangelejr.

Den danske regering har udtalt, at man ikke vil hente flere danske børn hjem, med mindre de er i fare for at dø eller få alvorlige kroniske mén, som ikke kan behandles lokalt. Dette er ligeledes årsagen til, at man har hentet de to børn, som var i alvorlig fare i fangelejrene.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Debat

Kronik: Aften og morgen med præsten og forfatteren Jakob Knudsen

Nu om stunder er det ikke ualmindeligt at møde danske præster, der er blevet skilt, gift på ny og stadig er i deres præsteembeder. Således forholdt det sig imidlertid ikke i sin tid for præsten og forfatteren Jakob Knudsen (1858-1917).

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'