Annonce
Billedet her er fra reservatet Kariega Game Reserve i Sydafrika. I samme land skød en dengang niårig dreng fra Sydjylland netop en impala under en jagt med sin far i oktober 2020. Foto: Alex Grimm/Ritzau Scanpix/Reuters
Danmark

Far lod sin niårige søn skyde en impala i Sydafrika og delte det stolt på Facebook: Efter anonym underretning er de nu indkaldt til samtale med kommunen

I efteråret 2020 skød en niårig dansk dreng en impala i Sydafrika. Det har nu fået forældrenes hjemkommune til at indkalde dem til en samtale, efter en anonym borger sendte en underretning til kommunen på baggrund af et Facebook-opslag fra drengens far om jagten.

Jagt: En zoologisk konservator, hans søn og en sydafrikansk impala er blevet centrum for en opsigtsvækkende sag, som tager sin begyndelse i oktober 2020.

Her var den zoologiske konservator Jacob Strunge med sin dengang niårige søn på jagt i Sydafrika, hvor sønnen skød en impala - en mellemstor afrikansk antilope.

I Danmark skal man være 16 år for at få jagttegn, men i Sydafrika er det ikke ulovligt for en niårig at jage. Og netop jagt ligger familien nær, da faren Jacob Strunge er indehaver af virksomheden Trophy Art, som arbejder med jagttrofæer ved Veerst i Vejen Kommune.

Den 30. december lavede Jacob Strunge et opslag i den store Facebook-gruppe "Alle os der går på jagt", hvor der er flere end 53.000 medlemmer. Her delte han stolt over 40 billeder af, at sønnen nu mere end et år senere havde fået monteret dyret som trofæ til at hænge på væggen.

På det første billede i opslaget ses den niårige dreng sidde i Sydafrika ved den impala, han har skudt, mens han holder en riffel i hænderne.

Anonym underretning

Men nu er Vejen Kommune blevet indblandet i sagen. Opslaget fik nemlig en anonym borger til at lave en underretning, og kommunen indkaldte efter få dage Jacob Strunge og drengens mor til en samtale, som finder sted torsdag den 6. januar.

Den indkaldelse fik på ny Jacob Strunge til tasterne. I et nyt Facebook-opslag delte han den 3. januar brevet fra kommunen både på sin private profil og i den store jagtgruppe, og heri undrer han sig over, at en anonym borger har gjort sig til dommer over hans forældreevner.

Jacob Strunge

Startede virksomheden Trophy Art i 2001.

Besluttede allerede som seksårig, at han ville være zoologisk konservator.

Er udlært i Finland med flere studieophold i USA og Holland.

Kilde: trophyart.dk

"Jeg er rystet, jeg er gal, jeg er skuffet, og ikke mindst er jeg rigtig ked af det", skriver han.

"Jeg er rystet over, at vores samfund kan styres af krænkelsesparate personer, der ikke har mod til at stå ved dem selv. Vedkommende kender os jo ikke," står der senere i opslaget, som i skrivende stund har over 1000 reaktioner og flere end 770 kommentarer i jagtgruppen.

Alle kommer til samtale

I brevet fra Vejen Kommune står der, at der skal foretages en vurdering af, "hvorvidt det må antages, at jeres barn har behov for særlig støtte i henhold til servicelovens paragraf 52".

Jeg er rystet, jeg er gal, jeg er skuffet, og ikke mindst er jeg rigtig ked af det".

Jacob Strunge, zoologisk konservator og far til den ni-årige dreng

Underretningen fra den anonyme borger er lavet efter servicelovens paragraf 153, 153a og 154.  Når en kommune modtager en sådan underretning skal den ifølge loven inden for 24 timer efter modtagelsen vurdere, ”om barnets eller den unges sundhed eller udvikling er i fare, og om der derfor er behov for at iværksætte akutte foranstaltninger over for barnet eller den unge.”

I en e-mail til avisen skriver Vejen Kommunes direktør for børn og familie, Morten Oldrup, at såfremt underretninger ikke giver anledning til en akut foranstaltning, vil forældrene blive indkaldt til en samtale.

"Samtalen skal ses som en partshøring efter forvaltningslovens paragraf 19, hvor forældremyndighedsindehaverne har mulighed for at kommentere på underretningen. Det kan også ses som deres retssikkerhed i, at de er bekendt med de oplysninger, der indgår omkring dem og deres børn", skriver han.

Kommunen har altså ifølge loven pligt til at behandle og vurdere samtlige underretninger, og i Vejen er det ifølge direktøren kutyme, at alle indkaldes til en samtale.

Svært ved at tage det seriøst

I sit Facebook-opslag skriver Jacob Strunge, at han er gal over, at man hos kommunen ikke kan sortere i anonyme henvendelser.

"Jeg har meget svært ved at tage sagen seriøst men er samtidig selvfølgelig nødt til det, da en underretning i en kommune ikke er for sjov", skriver faren.

Antal underretninger i hele Danmark per år

  • 2015: 97.288
  • 2016: 105.020
  • 2017: 118.127
  • 2018: 127.784
  • 2019: 138.088
  • 2020: 135.919

Kilde: Danmarks Statistik

I selve underretningen, som Jacob Strunge også har delt på Facebook, fremgår det, at den anonyme borger finder det "stærkt bekymrende", at den niårige søn blev taget med på jagt i Afrika.

"Det er uansvarligt at lade en niårig dræbe et stykke vildt for fornøjelsens skyld. Aldersgrænsen i Danmark er fastsat til 16 år for jagttegn af en årsag, og en syv år yngre dreng er på ingen måde kognitivt og mentalt udviklet til at forholde sig rationelt til at dræbe", står der i underretningen.

"Det vil være åbenlyst for enhver, at man ikke medbringer en dreng til en stripklub, en bar for at drikke alkohol eller et kasino for at spille hasard syv år før denne har opnået den lovlige grænse", skriver den anonyme borger videre.

Disse holdninger er Jacob Strunge ganske uenig i, og han skriver på Facebook, at både han selv og nu også hans to sønner gennem jagt har fået respekt for folk, jagt og vildt.

"Jeg har haft fantastiske oplevelser sammen med begge min sønner på jagt. De har siddet med i rygsæk-stolen med høreværn på, siden de var to år. Fået trætte ben af en hel dag i skoven. Fået muligheden for at skyde vildt i Afrika på familieferier i helt ubeskrivelige oplevelser. Flere gange endda. Og alt sammen fuldt sikkert, og fuldt lovligt", skriver han.

Flere lignende billeder

Han opfordrer i sit opslag andre Facebook-brugere til også at dele personlige oplevelser, de har haft med at gå på jagt med deres børn, da han selv mener, at jagt er en sund og lærerig oplevelse, uanset om man er 9, 16 eller 42 år gammel.

Den opfordring har en lang række Facebook-brugere taget til sig, og flere borgere deler i kommentarsporet til opslaget billeder af egne børn, som på samme måde har skudt vildt i udlandet.

Avisen har været i kontakt med Jacob Strunge, som ikke har ønsket at udtale sig i sagen på nuværende tidspunkt. Avisen har vurderet, at sagen via den store bevågenhed og debat på Facebook har offentlighedens interesse.

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Danmark

Minister undersøger om voldtægtsofre forskelsbehandles

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Cykelsport: Vi bliver nødt til at tale om cykelløb her og nu. Så det gør vi. Jørn Mader og Jørgen Leth har nemlig lige set den fantastiske 14. etape af årets Giro d’Italia. Her blev der angrebet gang på gang fra start til slut. Bjergtinder, der kan få Himmelbjerget til at ryste i bukserne, lod ikke til at afskrække rytterne.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Virksomheden bag hjemmesiden Eltjekket.dk har vildledt forbrugerne til at tro, at de kunne finde den billigste elaftale.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse