Annonce
Danmark

FAKTA: Miljøgaranti giver EU-lande mulighed for særregler

Miljøminister Lea Wermelin (S) har med succes påberåbt sig miljøgarantien over for EU.

Danmark har fået medhold i en miljøgarantisag i EU.

Dermed kan Danmark beholde de danske, skrappere regler for tungmetallet cadmium i handelsgødning, når EU i 2022 indfører nye fælles regler på området.

Cadmium er et giftigt tungmetal, som ved langtidsindtag kan give alvorlige skader hos mennesker på blandt andet nyrerne.

Hidtil har EU ikke haft fælles grænseværdier for cadmium i gødningsprodukter. Men med de nye regler sætter EU en grænseværdi, som er højere end de danske.

Læs mere om miljøgarantien her:

* Miljøgarantien giver EU-lande mulighed for at beholde eller indføre nationale regler på visse områder trods nye harmoniserede EU-regler. Det kan være aktuelt, hvis et EU-land anser det for nødvendigt for at beskytte eksempelvis miljøet.

* Der stilles strenge juridiske og videnskabelige krav, hvis miljøgarantien anvendes. Det er op til medlemslandet videnskabeligt at vise over for EU, at de nationale regler er nødvendige og begrundet i vigtige behov. Dertil må reglerne ikke udgøre en hindring for det indre markeds funktion.

* Almindeligvis er ny EU-lovgivning strammere end eksisterende nationale regler. Derfor er det sjældent, at miljøgarantien anvendes.

* Et medlemsland kan på baggrund af miljøgarantien meddele EU-Kommissionen, at det ønsker at opretholde nationale regler på et område eller indføre nye regler.

* Kommissionen skal undersøge, om de nationale regler er et middel til vilkårlig forskelsbehandling eller en skjult begrænsning af samhandlen mellem EU-landene, og om reglerne udgør en hindring for det indre markeds funktion.

* Kommissionen har seks måneder til at undersøge og afgøre, om de pågældende nationale bestemmelser kan opretholdes under henvisning til miljøgarantien. Perioden til at undersøge kan dog forlænges.

* Får et EU-land lov til at opretholde eller indføre nationale bestemmelser, der er en undtagelse fra nogle harmoniseringsregler, undersøger EU-Kommissionen, om der skal foreslås en tilpasning af EU-reglerne.

Kilder: Folketingets EU-oplysning og Miljøministeriet.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Der er råddenskab i Danmarks rige, siger Hamlet. Og i dag 400 år senere, må vi i hvert fald sige, at der er råddenskab i København – nærmere bestemt på Nationalmuseet, hvor man på den ene side lader Jim Lyngvild digte vildt og fantasifuldt om vikingetiden, men på den anden side manipulerer med videnskabelige kendsgerninger for at få dem til at passe ind i en politisk mission om at gøre Egtvedpigen til en tysk indvandrer i stedet for at lade hende være den danske pige, vi alle kender fra skolebøgerne.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Bøger: Året er 2011, og Det Arabiske Forår, der har rystet en række lande i Mellemøsten, banker nu på døren til Bashar al-Assads Syrien. Lidt af en heksekedel danske Sigrid Merlin hermed kommer til at befinde sig i.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Debat

Dansk arbejdskraft til danske arbejdspladser

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: En lyrisk ørkenvandring med 'Sommerferiedigte'

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling