Annonce
En kunde fremviser en negativ covid-19 test inden klipning hos Frisørerne hos Hair By MBS i Køge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Danmark

Første skridt i genåbningen: Timelange testkøer og ventetid på coronapas

Tirsdag genåbnede frisører, massører og andre liberale erhverv i første trin af den genåbningsaftale, der blev præsenteret inden påske. Coronapasset blev taget i brug, og rundt omkring i landet var der timelange ventetider hos testcentrene.

Genåbning: Håret er blevet langt og skuldrene ømme efter måneder uden besøg hos frisøren eller massøren.

Men tirsdag fik de liberale serviceerhverv lov til at genåbne for kunder med coronapas.

Avisen Danmark gør status på dagen, hvor Danmark tog første skridt i genåbningsplanen.

1 Frisørerne åbnede

Tirsdag tog Danmark første skridt i den genåbningsplan, der blev præsenteret af et bredt flertal af Folketingets partier sent om aftenen 22. marts.

I første omgang genåbner de liberale serviceerhverv, herunder frisører, skønhedsklinikker, massører og tatovører. I Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe er genåbningen af de liberale erhverv foreløbigt udskudt til 11. april.

Derudover har eleverne i femte til ottende klasse i landets folkeskoler nu lov til at vende tilbage til klasselokalerne med 50 procent fysisk fremmøde – det vil sige hver anden uge.

Det samme gælder ungdoms- og voksenuddannelser samt afgangsstuderende på videregående uddannelser med meget praktisk undervisning.

2 Coronapasset tages i brug

De langhårede danskere, der har bestilt tid til første dag med åbne frisører, har skulle fremvise et coronapas for at komme ind i salonen. Coronapasset bliver også adgangsgivende til en lang række andre aktiviteter i den yderligere genåbning.

Coronapasset viser, om man har en negativ test, der ikke er mere end 72 timer gammel, om man er færdigvaccineret eller er testet positiv for mellem to og 12 uger siden, så man formodes at være immun.

Coronapasset finder man på hjemmesiden sundhed.dk eller i appen MinSundhed.

Det er sundhed.dk, der er ansvarlige for både hjemmesiden og appen, og herfra advarer direktør Morten Elbæk Petersen om, at man i perioder skal regne med ventetid og kø for at tilgå coronapasset.

Det presser nemlig systemet, hvis mange danskere logger på samtidigt. Derfor opgraderer og forbedrer sundhed.dk løbende kapaciteten.

-Men hvis man følger vores tre råd, så burde vi kunne komme rigtig godt i gang, så Danmark stille og roligt bevæger sig mod en mere normal hverdag med coronapas, udtaler Morten Elbæk Petersen i en pressemeddelelse.

De tre råd fra sundhed.dk er:

Tjek kun sundhed.dk eller MinSundhed-appen, når du har brug for det.

Download eventuelt dit coronapas til din smartphone eller tag et print.

Vent eventuelt på, at du får en notifikation eller en sms om, at der er svar på din covid-19-test i MinSundhed-appen eller på sundhed.dk.

3 Kø til test

Dagen igennem har der været lange køer til testfaciliteter rundt omkring i landet.

I lufthavnene i Aalborg og Billund, hvor Falck står for de hurtige antigentest, var der på et tidspunkt op til tre timers forventet ventetid på at få foretaget en test.

På flere andre teststeder i både Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark var der tirsdag eftermiddag mere end en times ventetid.

Også på hjemmesiden coronaproever.dk, hvor man bestiller de mere præcise pcr-tests, var der tirsdag eftermiddag mere end en times kø for at få lov at bestille.

På Falck og Copenhagen Medicals hjemmesider kan man orientere sig om adresser, åbningstider og ventetider hos testcentrene, hvor man kan få foretaget lyntests.

Fra tirsdag opskaleres hurtigtestkapaciteten med yderligere 100.000 test, så der kan foretages op til 300.000 test dagligt. I løbet af maj vil den samlede testkapacitet nå 700.000 daglige test, oplyser Styrelsen for Forsyningssikkerhed i en pressemeddelelse.

4 Næste skridt?

13. april kan indkøbscentre og stormagasiner, der ikke er større end 15.000 kvadratmeter, genåbne for shopping. Det gælder dog ikke for biografer, restauranter eller caféer, der har lokaler i centrene.

I shoppingcentre og stormagasiner er der ikke krav om coronapas, men antallet af mennesker, der må handle, vil være begrænset. Derudover skal der bæres mundbind eller visir.

Om to uger, 21. april, kan restauranter og caféer servere frokost og fadøl udenfor i forårssolen. Det kræver dog, at man som gæst kan fremvise et gyldigt coronapas.

Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9