Annonce
Kim Ruberg, formand for Balance Danmark. Foto: Morten Pape
Læserbrev

Først pisser de på os, så siger de, vi lugter

Debat: Det ikke særligt lækre (men meget beskrivende) udsagn kom jeg til at tænke på forleden, da ejendomsmæglerkæden Realmæglerne kom med et overraskende forslag om, at staten skal give en statsgaranti og betale en overrente for realkreditlån til de dele af Danmark, hvor det i dag reelt ikke er muligt at få konkurrencedygtige realkreditlån.

Traditionelt slår Slotsholmen syv kors for sig og siger aldrig i livet, når den slags forslag kommer op. Men det er netop at påberåbe sig, at de lugter. Dem, Slotsholmen selv har pisset på. Det er nemlig politikerne, der ved deres centraliseringer har gjort det umuligt eller svært at sælge og belåne boliger i store dele af Danmark.

Det er i virkeligheden meget simpelt.

En dansk familie har brug for jobs til begge ægtefæller og skoler og uddannelser til børnene og de unge mennesker. Og det har politikerne ødelagt. Uddannelserne, hospitalerne, offentlig administration, politi, domstole og alle de servicevirksomheder, der følger med, har politikerne centraliseret i de store byer. Det ødelægger livsgrundlaget for almindelige familier, og så er det jo ikke så sært, at der ikke er stor rift efter huse i de områder, politikerne har tømt for uddannelser og arbejdspladser.

Det er ikke blot galt for de familier, det går ud over. Det er helt galt for Danmark. For netop i de områder, politikerne har tømt for offentlige arbejdspladser, ligger de eksporterende virksomheder, vi lever af. Og så er vi inde i en rigtig ond spiral. Uden jobs og uddannelser er de områder ikke attraktive for familierne. Så falder huspriserne, og områderne bliver endnu mindre attraktive for familierne.

Det betyder, at eksportvirksomhederne ikke kan få den fornødne arbejdskraft. Det er for dyrt for dem at flytte til de store byer, så de flytter til udlandet, og så forsvinder selve grundlaget for Danmarks velfærd. Og dermed også på sigt de offentlige stillinger og serviceindustrier, der er centraliseret til de store byer.

Alle er nu enige om, at centraliseringen er gået for langt og skal rulles tilbage. Men det kan jo ikke lade sig gøre, hvis de folk, der gerne vil flytte til de produktive dele af Danmark, ikke kan låne til at købe en bolig dér.

Politikerne henviser til markedskræfterne, når det gang på gang bliver påvist, at det reelt er umuligt at låne i store dele af Danmark.

Men den holder ikke.

Politikerne har skabt problemet ved at sætte markedskræfterne ud af kraft og vælge at samle næsten alle offentlige arbejdspladser i Danmarks dyreste postnumre. Så nytter det ikke, at de siger, at markedskræfterne må løse det. De kræfter har de selv saboteret.

Om problemet skal løses ved statslån, lovgivning eller på anden måde, ved jeg ikke. Men jeg ved, at problemet skal løses, og det skal løses nu. Ellers er vi mange i Danmark, der begynder at kigge nærmere på politikerne og spekulere på, hvem det egentligt er, der lugter?


Ellers er vi mange i Danmark, der begynder at kigge nærmere på politikerne og spekulere på, hvem det egentligt er, der lugter?