Annonce
Bredt flertal i Folketinget indgår aftale, der betyder færre eksamener i folkeskolen og gymnasiet til sommer. Arkivfoto: Morten Pape
Coronavirus

Ny aftale: Elever skal til færre eksamener i skoler og gymnasier til sommer

Følg med i livebloggen nederst i artiklen, hvor vi giver dig seneste nyt om corona-situationen.

Et bredt flertal i Folketinget er fredag blevet enige om en aftale for, hvordan eksamener og afgangsprøver skal afvikles i dette skoleår.

Aftalen, som alle partier undtagen Alternativet er med i, betyder færre eksamener på gymnasier og i folkeskolen.

Aftalen dækker også erhvervs- og voksenuddannelserne.

- Vi har haft en rigtig grundig drøftelse alle Folketingets partier imellem i forhold til at skabe en balance, hvor vi får brugt en så stor del som muligt af det, vi kalder læseferien, på undervisning, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Men dog uden at aflyse alle eksamener, fordi de unge har brug for eksamenstræning. Derfor har vi aflyst en del eksamener, men har også ladet nogle stå, så alle får eksamenstræning.

- Det frigør noget tid til ekstra undervisning, hvor man kan få samlet op på nogle af de ting, man eventuelt måtte have misset under onlineundervisningen, siger hun.

Netop ønsket om at skære ned på læseferien og frigøre mere tid til undervisning har været et stort ønske fra en del partier.

Elever skal til færre eksamener og afgangsprøver  

Alle Folketingets partier undtagen Alternativet er fredag blevet enige om, hvordan sommerens eksamener og afgangsprøver skal afvikles som følge af coronasituationen, der har sendt eleverne hjem.

Her er hovedpunkter i aftalen:

* Grundskolen:

9. klasse skal til fire prøver: dansk (mundtlig og skriftlig), engelsk (mundtlig), og matematik (skriftlig).

10. klasse skal til fire prøver: dansk (mundtlig og skriftlig) og matematik (mundtlig og skriftlig).

I forbindelse med spørgsmålene til de mundtlige eksamener bliver det muligt at se bort fra nogle dele af undervisningen, der er foregået som nødundervisning, mens eleverne har været hjemsendt.

Lærernes frist for at afgive de afsluttende standpunktskarakterer bliver udskudt til midt i juni for at mindske det faglige efterslæb.

* De gymnasiale uddannelser:

Eleverne i 1.g og 2.g skal til én prøve, mens eleverne i 2.g skal til én mundtlig prøve.

Eleverne i 3.g skal til fire prøver, som er dansk (skriftlig) samt to mundtlige prøver. Derudover skal eleverne mundtligt forsvare deres SRP/SOP (Studieretningsprojektet/Studieområdet, red.).

Eleverne på 1.hf skal til to mundtlige prøver, mens eleverne på 2.hf skal til tre mundtlige prøver og en prøve i skriftlig dansk.

Lige som i grundskolen er der mulighed for at se bort fra undervisning, der er foregået som nødundervisning, i udarbejdelsen af mundtlige eksamensspørgsmål.

Ligeledes bliver det muligt at vente med at afgive de afsluttende standpunktskarakterer til eleverne frem til midt i juni.

* Erhvervs- og voksenuddannelser og forberedende tilbud:

På erhvervsuddannelserne bliver afsluttende prøver, for eksempel grundforløbsprøver og svendeprøver, afholdt løbende fra 1. marts til og med 31. juli.

Det samme er tilfældet på AMU (arbejdsmarkedsuddannelser, red.), mens nogle prøver i dansk og matematik afholdes i FVU (forberedende voksenundervisning).

Alle prøver på FGU (forberedende grunduddannelse, red.) aflyses. I stedet bliver der givet en standpunktsbedømmelse i forlængelse af en individuel evalueringssamtale.

Eleverne har i dette skoleår været hjemsendt og henvist til fjernundervisning i store dele af tiden på grund af coronasituationen.

Aftalen indebærer, at for eksempel eleverne i 9. klasse i folkeskolen skal til fire prøver mod normalt syv prøver.

På de gymnasiale uddannelser skal eleverne i 1.g og 2.g til én prøve, mens eleverne i 3.g skal til fire prøver, hvilket for sidstnævnte gruppe er omtrent en halvering i forhold til den sædvanlige mængde.

For de aflyste prøver bliver elevernes standpunktskarakterer ophøjet til prøvekarakterer.

- Enhedslisten havde gerne set grundskolens afgangsprøver helt aflyst, og gymnasiernes eksamener begrænset yderligere.

- Men jeg er glad for, at vi med aftalen samlet set får en kraftig reduktion i antallet af prøver, siger børne- og undervisningsordfører Jakob Sølvhøj (EL) i en pressemeddelelse.

SF havde også gerne set endnu færre eksamener, men glæder sig alligevel over aftalen.

- Vi fjerner noget af presset hos de unge ved at skrue ned for antallet af prøver og eksamener og give mere tid til god undervisning, siger uddannelsesordfører Astrid Carøe (SF) i pressemeddelelsen.

- Samtidig beslutter vi, at der bliver taget højde for nødundervisningen, så de ikke bliver afprøvet i noget, de ikke har fået ordentlig undervisning i, siger hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke afholder pressemøde om vaccineplanen, i Eigtveds Pakhus i København, onsdag den 23. december 2020. Desuden deltager direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum og direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Det var på en tur til New York i slutningen af 2017, Iben begyndte at undre sig. Hun og hendes far, Christian, var taget over Atlanten for at besøge Ibens søn, William, der skulle bo der i en periode. Ibens far blev hele tiden forskrækket over de mærkeligste ting, og hun grinede lidt af, at han gang på gang forsøgte at åbne døren til hotelværelset med sit visakort. Han lavede også en vild plan om at tage ud og vandre i nogle uvejsomme bjerge langt væk fra New York, og da William fortalte sin morfar, at de bjerge var alt for langt væk, og at det også var for koldt at tage derud, blev han vred og snerrede ad William. Noget han aldrig før havde gjort.

Debat

Kronik: Aften og morgen med præsten og forfatteren Jakob Knudsen

Nu om stunder er det ikke ualmindeligt at møde danske præster, der er blevet skilt, gift på ny og stadig er i deres præsteembeder. Således forholdt det sig imidlertid ikke i sin tid for præsten og forfatteren Jakob Knudsen (1858-1917).

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'