Annonce
Debat

Fødevareministeren svarer V-ordfører: Drop flosklerne og tag hånd om folkesundheden, Dahlin

Debat: Jeg er oprigtig ked af den selektive hukommelse, jeg oplever hos de borgerlige partier. Debatten om regeringens håndtering af coronapandemien, når det kommer til coronasmitte i mink, er nået ud af proportioner.

Senest skruer folketingsmedlem Morten Dahlin (V) her i avisen op for den populistiske retorik. Med fråde om munden og ild i skrivearmen angriber han regeringen og mig for at være usaglige. I stedet for at huske på, at Danmark i november 2020 stod midt i en sundhedskrise - på randen til at gå grueligt galt.


Det er let at lege mandagstræner. Anskue fortidens historie med nutidens briller.

Fra artiklen


Igen og igen hører vi fra blå toppolitikere og ordførere, at der er ”begået overgreb uden grund”. Som et pinagtigt orkester hamrer de løs på tomme trommer. Det kom til udtryk på et samråd for nylig, hvor Per Larsen fra De Konservative mente, at ”det var ikke noget, der var særlig alvorligt” og ”der var ingen grund til nervøsitet”. Fra DF's Lise Bech lød det sågar: ”Ingen døde af det”. En spids, uværdig og useriøs retorik. Dahlin melder sig i orkesteret med en generel negligering af, hvad der faktisk skete:

1. Smitten bredte sig fra minkfarm til minkfarm og ud i samfundet.

2. Alle forsøg på at bremse smitten slog fejl.

3. Flere end 4000 danskere blev smittet med coronavarianter fra mink. Da det så værst ud i Nordjylland, var cirka 60 procent af alle positive corona-svar relateret til mink.

4. Udlandets øjne var rettet mod Danmark: Dansk erhvervsliv følte sig truet på eksporten. Briterne stoppede al dansk indrejse.

5. Statens Serum Institut konkluderede 3. november, at minkfarmene udgjorde ”en betydelig risiko for folkesundheden, herunder mulighederne for at forebygge covid-19 med vacciner”.

Regeringen tog ansvar, da det var nødvendigt. Og Venstre bakkede op. I en mail til folketingsgruppen 8. november lød det fra Jakob Ellemann-Jensen: ”Jeg ser ikke, at vi har andre muligheder end at stole på sundhedsmyndighedernes vurdering i en situation som denne”.

Kort efter viste det sig politisk opportunt for Venstre at gøre det modsatte. Og stemme imod lovforslaget. Hvorfor skriver Dahlin ikke om det? Siden har partiet talt alvoren ved smitten fra mink ned.

Lige nu er vi et bedre sted i Danmark end sidste år, da vi på denne tid gik med mundbind, maksimalt måtte forsamles 10 og måtte arbejde hjemme i videst muligt omfang. De sundhedsfaglige argumenter har ført Danmark mere sikkert gennem coronakrisen end mange andre lande. Så måske skal man holde igen med polemikken. Sagen er alvorlig.

Det er let at lege mandagstræner. Anskue fortidens historie med nutidens briller. Men jeg synes ærlig talt, det er nået ud af proportioner.

Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Tidligere TV 2-profil beretter om fysisk vold på ledelsesgangen

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre