Annonce
Her ses et billede fra en dobbeltcelle i Vestre Fængsel i København. Flere fængsler samler indsatte to og to i celler på grund af pladsproblemer. Og det har alvorlige konsekvenser, mener fængselsbetjentene. Foto: Fængselsforbundet, Nicolai Perjesi
Danmark

Fængselsbetjente: Vi har ikke længere plads til at straffe fangerne

Avisen Danmark har tidligere afdækket, at de danske fængsler er så pressede, at rengøringsrum laves til fængselsceller, og indsatte ifølge fængselspersonalet uden konsekvenser kan indtage narko i dobbeltceller. Nu fortæller en række fængselsbetjente, at der heller ikke er plads nok til at straffe de indsatte, selv hvis de opdages i at tage narko eller bryde andre regler.

Fængsler: Politikerne har gennem årtier skærpet straffen over for kriminelle. Men de har ikke sørget for, at der er plads i fængslerne til det stigende antal indsatte. Derfor må flere og flere indsatte dele celle to og to. Det betyder ifølge en række fængselsbetjente, Avisen Danmark tidligere har talt med, at de indsatte har frit spil til at tage narko og bryde reglerne, fordi bevisbyrden ikke kan løftes i de efterhånden mange tilfælde, hvor to indsatte deler celle.

Men selv hvis betjentene er heldige at få en tilståelse, eller der er tale om en indsat på en enkeltcelle, er det ofte straffrit at bryde reglerne, lyder det nu fra flere fængselsbetjente.


Man har misligholdt sin serviceaftale på kriminalforsorgen. Så nu holder der en bil i nødsporet med fire flade hjul, bremserne er slidt ned og udstødningsrøret er faldet af.

Bo Yde Sørensen, formand, Fængselsforbundet.


Årsagen er, at de strafceller, de normalt bruger til at afskrække de indsatte fra at have ulovlige effekter, true personalet eller indtage narko, enten er fyldt med almindelige indsatte, eller også er der lange ventelister på dem.

- Nogle gange lader vi bare folk blive i egen celle med cellemakker og fjernsyn og det hele, når de skulle have været i en strafcelle. For vi har ingen steder at putte dem hen. Det er et generelt problem, siger formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, der bakkes op af Avisen Danmarks rundringning til en række tillidsrepræsentanter på de danske fængsler.

Mikael sidder for drab. Han vil gøre fængslet bedre. Hør ham i Podcasten Danmark:

 

En by i Rusland

Eksempelvis af Bjarke Knudsen, tillidsrepræsentant for betjentene i Renbæk Fængsel i Sønderjylland.

- Strafcelle er en by i Rusland. Mange tror, der kommer konsekvenser af forkerte handlinger i fængsler, men det gør der ikke. Mange af dem, vi tager i at have ulovlige effekter, får konfiskeret det, de har. Men de får ingen straf for det. Ventelisterne på at komme i strafcelle er flere måneder lange. Når der kommer en ny ind i en strafcelle, går der måske to timer, og så må vi pille vedkommende ud igen, fordi vi skal bruge cellen til en ny afsoner, siger han.

Slipper for straf

Derudover er der ifølge ham mange indsatte, der bliver løsladt, inden de har nået at afsone deres strafcelle.

- Nogle går derfra med helt op til fire gange strafcelle, de ikke har nået at afvikle. Vi viser dem, at her er frit lejde, siger han.

I det midtjyske Nørre Snede Fængsel fortæller tillidsrepræsentant Johnny Grønkjær Knudsen, at de ansatte ofte helt må opgive at straffe indsatte for regelbrud eller giver rabat på straffen i strafcellerne. Alt sammen fordi, der ikke er ledige celler, hvor man kan isolere de indsatte.

Det samme gælder store dele af Syddanmark og Sjælland, hvor områdetillidsrepræsentanterne Brian Kristensen og Henning Mørck melder om manglende muligheder for at kunne straffe indsatte, der bryder reglerne.

- Typisk handler det om at have smuglet cigaretter eller hash ind eller upassende sprogbrug. Der er et kæmpe problem, og jeg hører fra kollegaerne, at man lader tingene passere, fordi man ved, der ikke er nogle ledige celler, siger Henning Mørck, der er den overordnede tillidsrepræsentant for fængselsbetjentene på alle de sjællandske fængsler.

Venter på sin straf

Det er ikke kun fængselsbetjentene, der er trætte af de lange ventelister. Det samme er Mikael Ellborg, der afsoner en fængselsstraf i Kragskovhede. Han står på venteliste til at komme i strafcelle, fordi der blev fundet hash på hans enmandscelle.

- Jeg har stået på venteliste i flere måneder. Strafcellerne er et ubehageligt sted at være, fordi det er små rum, hvor man hverken kan styre lyset eller varmen, og man ikke kan købe mad, hvis man ikke bliver mæt af det, man får. Derfor vil jeg hellere have det overstået, siger han.

Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen, mener, at politikerne i årevis har svigtet fængslerne, og at man derfor nu står med uoprettelige problemer. Foto: Nicolai Perjesi/Fængselsforbundet

Fængselsbetjentenes oplevelser står i stor kontrast til, at der er indført strafskærpelser i fængslerne. Og politikerne er nødt til at gøre noget ved problemet nu, hvis det ikke allerede er for sent, lyder det fra Fængselsforbundets formand.

- De seneste 15 år har fokus været, at det skal være surt at sidde i fængsel. Nu står vi med uoverstigelige problemer

- Du kan sammenligne det med en bil. Får du den ikke serviceret eller vedligeholdt, står du pludselig tilbage med ingenting. Det er sådan, det er i kriminalforsorgen. Man har misligholdt sin serviceaftale på kriminalforsorgen. Så nu holder der en bil i nødsporet med fire flade hjul, bremserne er slidt ned og udstødningsrøret er faldet af, siger Bo Yde Sørensen.

Kriminalforsorgen, der driver de danske fængsler, har ikke ønsket at stille op til et interview. I et skriftligt svar erkender den,, at "det høje belæg påvirker generelt kriminalforsorgens mulighed for at løse de opgaver, som vi har ansvaret for". Og at manglen på personale og plads i fængslerne nogle steder kan "vanskeliggøre en effektiv sanktionering i form af strafcelle."

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus