Annonce
Danmark

Fællesskab er vigtigt, beskyt aftenskolerne

Illustration: Gert Ejton
Annonce

De danske aftenskoler har det hårdt under tiden med corona.

Afstand, forsamlingsforbud og en presset økonomi gør det vanskeligt. Desværre er det bare ikke aftenskolerne, vi hører mest om i de daglige coronanyheder. Midt i koret af alle de brancher, institutioner og mennesker, som er ramt af corona, kan det virke til, at aftenskolerne går under radaren. Men det må de ikke. De er for vigtige til at lide den skæbne. Vores udvikling og trivsel må ikke blive glemt. De mange, som benytter sig af vores aftenskoletilbud, gør det for at dygtiggøre sig og forfølge deres drømme. Og mange gør det også for at mærke et socialt fællesskab. Noget, der er vigtigere end nogensinde før.

Når aftenskolerne har det hårdt, er det i høj grad grundet måden, aftenskolernes økonomi fungerer på. Hele 80 procent af økonomien kommer fra deltagerbetaling. De hold og klasser, der bliver udbudt, er altså dybt afhængige af, at de kan oprette og drive klasser i en størrelse, der gør det økonomisk rentabelt. Men hvis man ikke må samles mere end 10 mennesker, og 80 procent af økonomien ligger i deltagerbetaling, kan det meget hurtigt presse økonomien. Det er godt nok blevet muligt at dele undervisningen op, så man har flere små hold i stedet for ét stort. Det kræver så flere penge til underviserne, som i sig selv kan være svært for aftenskolerne at finde budget til.

At have flere små hold kræver ikke kun flere undervisere til at undervise hvert hold, det kræver ofte også flere lokaler for at holde det spredt. Og det stiller store kapacitetskrav til de lokaler, de ofte låner af kommunen. Det er svært at udbyde undervisning uden lokaler, man kan være i, og derfor kan aftenskolerne være nødsaget til at forsøge at finde nye, større lokaler. Det betyder så, at kommunen ofte tager de tidligere lånte lokaler tilbage, mens aftenskolerne lejer sig ind i andre. Og det er ikke sikkert, de lige sådan kan få de lokaler tilbage, når de først er ude af dem. De skal nemlig ansøge kommunerne om at få tildelt lokalerne årligt, og der er ingen garanti for, at de kan få lokalerne, de havde før, såfremt de vil tilbage. Der skal de genansøge og håbe på det bedste. Aftenskolerne kan derfor ende i en underlig form for limbo, hvor de ikke har kapaciteten til at udbyde den undervisning, som de både har elever og undervisere til. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan man håndtere problemet, men situationen er i hvert fald uholdbar. For at øge sikkerheden for aftenskolerne ville en garanti eller bedre mulighed for at få gamle lokaler igen være en kæmpe hjælp.


Aftenskolerne kan derfor ende i en underlig form for limbo, hvor de ikke har kapaciteten til at udbyde den undervisning, som de både har elever og undervisere til. Det er forskelligt fra kommune til kommune, hvordan man håndtere problemet, men situationen er i hvert fald uholdbar. For at øge sikkerheden for aftenskolerne ville en garanti eller bedre mulighed for at få gamle lokaler igen være en kæmpe hjælp.


Lige nu er der stor usikkerhed for landets aftenskoler. For det første er det jo usikkert, hvor længe hjælpepakkerne holder. Så længe restriktionerne gør det svært at drive aftenskolerne, er hjælpen nødvendig. Derudover er de også mere afhængige af de kommunale tilskud end nogensinde før, og det er langt fra sikkert, at de bliver prioriteret i kommunerne, som også selv forsøger at håndtere følgerne af corona så godt som muligt. Der er derfor et øget behov for, at kommunerne og borgerne står sammen om aftenskolerne. Den manglende vished om tilskuddet til aftenskolerne skaber stor usikkerhed, og der er et behov for at have viden om, hvordan det kommer til at se ud.

For at understøtte og give sikkerhed til aftenskolerne ville det klart optimale være at give samme vilkår for tilskuddene, som tidligere har været garanteret. Vi kan med stolthed nævne, at folkeoplysningsudvalget i Odense Kommune for nyligt har givet 420.000 kr. til aftenskolerne i kommunen. Det er penge godt givet ud. Vi mennesker er sociale, og vi trives bedst med andre. Med forsamlingsforbud, ansigtsmasker og hjemmearbejde kan det være svært for mange. Nu er det vigtigt, at vi prioriterer de fælles aktiviteter og fællesskaber, der er. Derfor skal aftenskolerne også have en fair chance for at klare sig igennem corona - og du, din ven og din nabo skal trygt kunne tilmelde jer et aftenskolehold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark For abonnenter

Nye idéer er piblet frem: Her er tre solestrålehistorier midt i corona-mørket

Danmark For abonnenter

Mundbind blev en guldgrube for iværksætter-duo: Omsatte pludselig for fem millioner

Danmark For abonnenter

Statens hjælpepakker var ikke nok: Sherlyns livsværk blev et af coronakrisens ofre

Annonce