Annonce
Udland

EU vil bekæmpe stigende jødehad ved at slå ned på hadtale

Ifølge EU-Kommissionen har 38 procent af jøder overvejet at emigrere, fordi de ikke føler sig trygge i EU.

Ni ud af ti jøder i Europa mener, at antisemitismen - fjendtlighed over for jøder - er steget i deres hjemland. Og 85 procent af europæiske jøder anser jødehad som et alvorligt problem.

Blandt andet på den baggrund præsenterer EU-Kommissionen tirsdag sin første strategi nogensinde til bekæmpelse af antisemitisme.

Margaritis Schinas, EU-kommissær for fremme af europæisk levevis, mener, at EU skylder jøderne at bekæmpe den fjendtlighed, de møder.

- Antisemitisme er uforeneligt med EU's værdier og den europæiske levevis. Denne strategi - den første af sin slags - er vores forpligtelse til at bekæmpe antisemitismen i alle dens former og at sikre en fremtid for jødisk liv i Europa.

- Det skylder vi dem, der døde i Holocaust. Det skylder vi de overlevende, og det skylder vi de fremtidige generationer, siger han i en meddelelse.

Strategien består af tre hovedelementer. Det første er at forhindre og bekæmpe alle former for antisemitisme.

Derfor skal medlemslandene ifølge udspillet med hjælp fra EU-Kommissionen udarbejde nationale strategier på området. Derudover vil EU-Kommissionen støtte oprettelsen af et netværk, som skal fjerne ulovlig hadtale mod jøder online.

Det andet hovedelement går på at beskytte og støtte jødisk liv i EU.

Ifølge EU-Kommissionen har 38 procent af jøder overvejet at emigrere, fordi de ikke føler sig trygge i EU. Det vil EU-Kommissionen lave om på ved at give støtte til bedre beskyttelse af offentlige områder og synagoger.

Det tredje nøgleelement handler om uddannelse, forskning og at minde om Holocaust. Holocaust er en betegnelse for nazisternes forfølgelse og forsøg på at udrydde jøder i Europa under Anden Verdenskrig.

Ifølge EU-Kommissionen har hver 20. europæer aldrig hørt om Holocaust.

Men det er vigtigt at minde folk om de grusomme begivenheder under Anden Verdenskrig, mener Kommissionen. Derfor vil den give støtte til, at der bliver sat større fokus på hændelserne. For eksempel via nye mindesteder.

Strategien skal gælde perioden 2021-2030. EU-Parlamentet og medlemslandene skal nikke ja til udspillet, før strategien kan sættes i værk.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark