Der er torsdag nedslående nyheder for Polen og Ungarn.
Deres søgsmål over et nyt værktøj, som kan skære i udbetalinger af EU-midler til medlemslande, der ikke lever op til fælles EU-regler, bør afvises.
Det vurderer Campos Sánchez-Bordona, EU-Domstolens generaladvokat, torsdag.
Generaladvokatens vurdering er ikke bindende for EU-Domstolen, som er EU's øverste domstol. Men den følger som regel generaladvokatens linje i sine afgørelser.
Polen og Ungarn er begge på kant med EU-lov og frygter derfor det nye værktøj.
Værktøjet er en form for mekanisme, som giver EU-Kommissionen mulighed for at tilbageholde udbetaling af EU-midler til lande, der ikke følger EU's regler. For eksempel når det gælder retsstatsprincipper.
Den skal sikre, at EU's midler ikke bliver misbrugt på politikker, som er imod EU's værdier.
#ECJ #AG Campos Sánchez-Bordona: the actions brought by #Hungary and #Poland against the #RuleOfLaw conditionality mechanism of #EU payments should be dismissed ??https://t.co/ATb3CgbPxg
— EU Court of Justice (@EUCourtPress) December 2, 2021
Ungarn og Polen er i strid med EU over emner som kvinderettigheder, LGBT-rettigheder, migranter, mediefrihed og retssystemer.
EU har før forsøgt at få de to lande til at rette ind, men uden held. Men forhåbningen i EU er, at det nye værktøj og truslen om at tilbageholde penge kan få de to medlemslande til blive mere regelrette.
EU-Kommissionen har endnu ikke brugt værktøjet, selv om EU-Parlamentet har presset på for få det til at ske. Men det bør der altså ikke være noget i vejen for ifølge EU-Domstolens generaladvokat.
Polen og Ungarn mener, at mekanismen overskrider EU's kompetencer. Og at der i EU-lov ikke er hjemmel til den. Men det afviser generaladvokaten.
En polsk vicejustitsminister kritiserer generaladvokatens vurdering.
- Det var naivt at stole på, at EU's institutioner skulle kunne udvise selvkontrol.
- Det her er at angreb på retsstatsprincipper, skriver Sebastian Kaleta på Twitter ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Muligheden for at gøre brug af mekanismen blev godkendt i december sidste år. EU-toppen har ikke ønsket at tage den i brug, før en endelig afgørelse fra EU-Domstolen foreligger.
/ritzau/