Annonce
Danmark

EU-ekspert: Brexitforhandlinger præget af desperation

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og den tidligere EU-familie er i bekneb for tid, hvis forhandlingerne om en handelsaftale skal falde plads, inden briterne for alvor forlader EU-samarbejdet som planlagt ved det kommende årsskifte. Arkivfoto: Frank Augstein/Ritzau Scanpix
Det er svært at se, EU og Storbritannien kan blive enige om en handelsaftale, siger dansk EU-ekspert. Det kommer til at gøre ondt på virksomheder i brancher med stor afsætning på det britiske marked, men det kommer ikke til at smadre dansk økonomi, vurderer økonom.
Annonce

Brexit: Når den britiske premierminister Boris Johnson har meldt ud, at forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og Storbritannien skal afsluttes senest 15. oktober, altså lige om lidt, har han fuldstændig ret. Derfor peger alt nu på en brutal og aftaleløs skilsmisse, når året og timeglasset rinder ud 31. december ved midnat. Der er for langt mellem parterne, de når det næppe.

Det vurderer Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker i DEO - Demokrati i Europa Oplysningsforbundet, der betegner sig selv som partipolitisk neutral.

Han henviser til, at en aftale dels skal godkendes i det europæiske parlament, dels godkendes i de enkelte EU-medlemslande.

- Det er rent praktisk og tidsmæssig noget af en mundfuld, og skal man nå det, inden udmeldelsen er en realitet ved årsskiftet, kan man ikke vente meget længere.  Nogle ganske få dage med sidste øjebliks forhandlinger kan muligvis gå an, hvis en eller anden mulighed skulle åbne sig, men så heller ikke mere. Vi har nu et meget desperat forhandlingsforløb med overhængende risiko for, at der ikke kan nås en aftale, siger Rasmus Nørlem Sørensen.


Vi har nu et meget desperat forhandlingsforløb med overhængende risiko for, at der ikke kan nås en aftale.

Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker, DEO


Desperationen skyldes, at intet peger i retning af et forhandlingsresultat, og at begge parter økonomisk kommer til at lide tab, hvis ikke der indgås en handelsaftale. Det vil også få betydning i Danmark. Det mener cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen:

- Det er et spørgsmål, om vi ser, at glasset er halvtomt eller halvfyldt. En skilsmisse uden en handelsaftale vil her og nu komme til at gøre rigtigt ondt på nogle virksomheder og brancher. Men på længere sigt vil det på et overordnet plan ikke være ødelæggende for dansk økonomi. Det engelske marked er ikke altafgørende for os, og selv her vil der også i fremtiden være en efterspørgsel på varer fra os, uanset om de måtte blive dyrere, siger han.

Annonce

Grænseproblem

Den helt store knast i de aktuelle forhandlinger er, at Boris Johnson nu ikke længere anerkender et bestemt punkt i den skilsmisseaftale, der allerede er indgået, og som altså går forud for en handelsaftale.

Dette punkt handler om, at der ikke skal være nogen fysisk grænse mellem Irland og den britiske provins Nordirland. Som en konsekvens heraf skal Nordirland være underlagt en række EU-regler. Dermed kommer der i realiteten en grænse mellem Nordirland og resten af Storbritannien.

- Det er den del af aftalen, Boris Johnson vil bakke ud af, og hvis han holder fast på det, tror jeg ikke på, at man kan få en aftale. Det er et stærkt ønske fra EU-landet Irland, at der ikke må være nogen grænse til Nordirland, og det ønske har alle andre EU-landes opbakning. Så meget afhænger af, om Johnson vil acceptere den oprindelige skilsmisseaftale, siger Rasmus Nørlem Sørensen.

Annonce

Alvorligt for dansk fiskeri

En andet af de store bump på vejen hen mod en aftale er fiskeriet. EUs chefforhandler Michel Barnier har gennem hele forløbet været fast i kødet på dette spørgsmål: Ingen aftale uden at fiskeriet er en del af den. Hvilket vil sige, at skal briterne i kraft af en handelsaftale fortsat have del i diverse EU-fordele, skal EU-fiskere også have adgang til britisk farvand som hidtil.

Det har også set noget håbløst ud, men her har briterne løsnet op på det seneste, uden at der dog er noget konkret udspil. Michel Barnier har også tilkendegivet, at det nok ikke bliver fiskeriet, en aftale falder på.

Bryder alt sammen og skilsmissen bliver aftaleløs, får det alene ud fra et dansk fiskeriperspektiv alvorlige konsekvenser.

- En tredjedel af danske fiskeres fangst stammer fra britisk farvand, så det vil betyde en alvorlig nedgang for dansk fiskeri, hvis vi udelukkes fra britisk farvand. Det vil barbere overskud væk, og en stribe fiskere må stoppe, siger Rasmus Nørlem Sørensen.

Annonce

60.000 eksport-job

Fiskeriet er ikke det eneste danske erhverv, hvor nervøsiteten vokser som forhandlingsdeadline nærmer sig. England er Danmarks fjerdestørste eksportmarked - kun overgået af USA, Tyskland og Sverige. Det er især landbruget, mejerisektoren og vindmølleindustrien, der tonser godt til i statistikken over den danske eksport til Storbritannien.

Sydbanks cheføkonom Søren V. Kristensen konstaterer, at på årsplan eksporteres varer og tjenesteydelser for 80 milliarder kroner, og at omkring 60.000 job, det vil sige cirka to procent af arbejdsstyrken, knytter sig til denne eksport.

Sorteres tjenesteydelserne fra, ser det mere vigende ud, for hvad angår eksportmarkeder for danske varer har Kina, Norge og Holland de senere år overhalet Storbritannien.

Blandt andet på den baggrund vurderer cheføkonomen, at en aftaleløs skilsmisse mellem EU og Storbritannien nok er problematisk, men ikke så meget, at den smadrer dansk økonomi.

- Her og nu vil det være et hårdt slag, men på lidt længere sigt vil briterne stadig gerne have vores smør og vores bacon og vores vindmøller. Eksporten får det svært, men den bliver ikke umuliggjort. De berørte brancher udgør en tilpas lille del af dansk økonomi, og den berørte eksport udgør en tilpas lille del af den danske eksport til, at det udløser en katastrofe for dansk økonomi, siger Søren V. Kristensen.

Annonce

Udsigt til lun vind

Når han ser en form for en overordnet økonomisk fortrøstning i en situation, hvor virksomheder og brancher risikerer et brexitudløst drag over nakken, hænger det sammen med en politisk udmelding for en uge siden fra Boris Johnson. Han bekendtgjorde en nær fremtidsvision om, at vinden rundt om de britiske øer, skal være landets primære energikilde.


Hvad vindmølleproduktion angår, ligger Danmark lunt. Vi kan i den grad tage del i konkurrencen og opfylde briternes behov for vindmøller.

Søren V. Kristensen, cheføkonom, Sydbank


Ifølge Boris Johnson skal den britiske vindmøllekapacitet allerede om 10 år være firedoblet, og at målet er nul udledninger af klimagasser i 2050.

- Det, som olie er for Saudi-Arabien, det skal vind være for Storbritannien. Et sted med nærmest uendelige ressourcer. Men hvad angår vinden, så er det uden CO2-udslip og uden miljøskader, sagde Boris Johnson ifølge det amerikanske onlinemedie Politico.

Den udmelding blev også registreret hos Sydbanks cheføkonom:

- Hvad vindmølleproduktion angår, ligger Danmark lunt. Vi kan i den grad tage del i konkurrencen og opfylde briternes behov for vindmøller, siger Søren V. Kristensen.

Danmark og brexit

  1. Hvis der ikke er en handelsaftale mellem Storbritannien og EU på plads og godkendt i Europa-Parlamentet og i de enkelte EU-medlemslande inden årets udgang, er der fra 1. januar 2021 udsigt til store handelsbarrierer: toldstigninger, vare- og medicinmangel, rejsebegrænsninger og anden økonomisk uro.
  2. Det får direkte indfIydelse i Danmark, da Storbritannien er Danmarks fjerdestørste eksportmarked for varer og tjenesteydelser. Især industrien producerer meget til de britiske øer, for eksempel vindmøller og metalvarer.
  3. Også landbruget har store mængder kød, mælk, smør og ost i klemme. Både slagterierne og mejerierne tjener mere end hver tiende eksportkrone fra Storbritannien.
  4. En tredjedel af dansk fiskerifangst hentes i britisk farvand. Hvis der ikke kommer en ny aftale, må danske kuttere ikke længere fiske i britisk farvand.
  5. Omkring 60.000 danske job er ifølge beregninger knyttet til eksport af varer og tjenester til briterne.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

Annonce
Indland

De første danskere kan potentielt blive vaccineret til januar

Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce