Annonce
Indland

EU-dom forpligtiger: TV2 risikerer at skulle betale milliardbeløb til staten

Østre Landsret bad EU-domstolen afgøre, om retten var forpligtet til at kræve renter for uanmeldt støtte. Svaret er ja.
Annonce

TV2 skal betale ulovlighedsrenter – potentielt et milliardbeløb - for uanmeldt statsstøtte, har EU-Domstolen i en afgørelse på spørgsmål fra Østre Landsret tirsdag slået fast.

Størrelsen på beløbet er ikke afgjort. Det behandles ved Østre Landsret. Men konkurrenten Viasat, som har rejst kravet, mener, at TV2 skal betale 1,75 milliarder kroner i renter til staten.

Det skyldes, at statsstøtten, der senere blev erklæret lovlig, i en længere periode ikke var blevet anmeldt til EU-Kommissionen, som det er påkrævet.

Sagen starter dog tidligere. Først modtog TV2 nemlig ulovlig støtte. Det var i perioden fra 1995 til 2002. Det konkluderede EU-Kommissionen i en afgørelse i 2004.

Den ulovlige støtte skulle betales tilbage. Det skete via ny statsstøtte i form af kapitaloverførsel og statslån. Dette støttebeløb var foreneligt med det indre marked, afgjorde EU-Kommissionen i 2011 med henvisning til TV2’s rolle som en virksomhed af almen økonomisk interesse.

Annonce

1.746.300.000 kroner

Men afgørelsen fra EU-Kommissionen førte til en ny sag. I 2017 fastslog EU-Domstolen således igen, at støtten var forenelig med EU-regler, men at den var ydet ulovligt, da den ikke var anmeldt rettidigt til EU-Kommissionen.

Med afsæt i en EU-dom fra 2008 i en sag mellem Frankrig og selskabet Société internationale de diffusion et d’édition blev TV2 pålagt at betale ulovlighedsrenter.

Den franske dom er kendt som Celf-dommen. Den er afgørende for TV2-sagen. Viasat har ifølge EU-Domstolen krævet, at TV2 skal forpligtes til at betale ulovlighedsrenter på i alt 1.746.300.000 kroner for perioden mellem udbetalingen af støtten og EU-Kommissionens endelige afgørelse.

Det spørgsmål behandles ved Østre Landsret, som i maj 2019 bad EU-Domstolen om at afklare tre spørgsmål om fortolkning af EU-retten. Det er disse svar, som er kommet tirsdag.

Østre Landsret havde helt enkelt bedt om svar på, om retten er forpligtet til at pålægge TV2 ulovlighedsrenter som kendt fra Celf-dommen, når der er tale om forenelig støtte, og hvor godkendelsen er sket på grundlag af en vurdering af TV2’s samlede økonomi og kapitalisering.

Beregningsgrundlaget for rentekravet udgøres af summen af de finansieringstransaktioner, der er klassificeret som støtte, herunder de beløb, som TV 2 har oppebåret som reklameindtægter.

Direktør: Ikke afsluttet

TV2’s administrerende direktør, Anne Engdal Stig Christensen, hæfter sig ved, at TV2 ikke har handlet forkert i sagen, der handler om, at EU ikke blev notificeret om statsstøtte til kanalen.

- Ved dagens afgørelse har EU-Domstolen udtalt, at staten har et krav på ulovlighedsrente fra TV 2, fordi TV 2 rådede over kompensationen, inden den blev godkendt af EU-Kommissionen. Det var TV 2 ikke enig i, men TV 2 tager selvfølgelig afgørelsen til efterretning, siger hun i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

Direktøren tilføjer, at afgørelsen tirsdag ikke afslutter sagen. Hun vurderer, at kravet kan bortfalde på grund af passivitet eller forældelse.

- Hvis Østre Landsret ikke finder, at statens krav på ulovlighedsrente er forældet, og TV 2 derfor skal betale ulovlighedsrente, som kan udgøre et meget stort beløb, vil staten kunne rekapitalisere TV 2, siger Anne Engdal Stig Christensen.

Ifølge TV 2 ventes Østre Landsret i 2022 at afgøre sagen.

Viasat er ejet af mediekoncernen Nordic Entertainment Group (Nent). I EU-dommen fremgår det imidlertid, at det er Viasat, som har nedlagt påstanden om ulovlighedsrenter.

Ritzau har søgt en kommentar fra kulturministeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce
Annonce