Annonce
En særstatus hos de tyske grænsebutikker gør, at danskere ikke skal betale pant for de dåser, som de køber og fører tilbage til Danmark. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard
Erhverv

EU-afgørelse kan sætte en stopper for salg af pantfrie dåser i tyske grænsebutikker

EU-Domstolen har annulleret en afgørelse fra Kommissionen, som ellers havde blåstemplet de tyske grænsebutikkers salg af dåseøl og sodavand til danskerne.

Pant: Pant på de millioner af dåser, som danskerne årligt køber i de tyske grænsebutikker, er rykket et skridt nærmere.

Onsdag meddeler EU-Domstolen, at den annullerer en afgørelse, som EU-Kommissionen tidligere har truffet i 2018. Den konkluderede, at der ikke var tale om ulovlig statsstøtte, når de tyske grænsebutikker sælger dåseøl og dåsesodavand til danske kunder uden at opkræve pant.

Det var Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening, der havde indbragt sagen for EU.

I 2018 oplyste Kommissionen i et svar til Avisen Danmark, at det faktum, at de tyske grænsebutikker er undtaget fra den dåsepant, som ellers opkræves i Tyskland, ikke gav anledning til bekymring fra Kommissionens side. Den lagde særligt vægt på, at der ikke var tale om ulovlig statsstøtte, i det dåsepanten i Tyskland "ikke indsamles af eller på vegne af et offentligt organ".

Kommissionen har også tidligere oplyst til avisen, at det er op til medlemslandene selv at håndhæve gældende lov. Ifølge tal fra Skatteministeriet og Miljøstyrelsen bliver 64 procent af de cirka 650 millioner dåser, som danskerne årligt køber i Tyskland og tager med hjem, ikke genanvendt.

Afgørelsen i 2018 fik Dansk Erhverv og Danmarks Naturfredningsforening til at indbringe Kommissionens afgørelse for EU-domstolen i januar 2019.

Med dagens afgørelse fra Domstolen er Kommissionen nu blevet bedt om at undersøge sagen på ny.

Optimisme

Dansk Erhverv anser afgørelsen som en sejr. Lotte Engbæk Larsen, markedschef for detailhandel, understreger, at afgørelsen skal nærstuderes, men at der er grund til optimisme.

- I Dansk Erhverv har vi gennem årrække kæmpet denne sag, som skaber en mærkbar ulige og urimelig fordel for de tyske grænsebutikker og et kæmpe stort miljøsvineri. Det er lovpligtigt for alle tyske butikker at opkræve pant på dåser, og den lov gælder i hele Tyskland. Så det er absurd, at det overhovedet finder sted og har gjort det i 18 år. Vi bruger alle redskaber i værktøjskassen til at bekæmpe den absurde situation. EU-Rettens vurdering af vores klage hælder EU-Kommissionen ned af brættet. Vi skal nærlæse konklusionerne, og se hvordan det stiller os, men det her er et klart signal om, at der er noget i det tyske system, som skal undersøges nærmere og det tyder på, at der er regler, der ikke bliver overholdt, siger hun i en pressemeddelelse.

Danmarks Naturfredningsforenings miljøpolitiske chefrådgiver, Mette Ranfelt, ser også optimistisk på sagens udvikling.

- Jeg er glad for, at vi i dag er kommet et skridt nærmere at få stoppet forureningen af den danske natur med de mange pantfri dåser, der hver dag fragtes over den dansk-tyske grænse. Begge lande har velfungerende retursystemer, og det er fuldstændig grotesk, at der ikke også er pant på grænsedåserne, siger hun.

En anden klage, som Dansk Erhverv har indgivet til EU-Kommissionen, har afventet onsdagens afgørelse, og forventes nu genoptaget, oplyser Dansk Erhverv.