Annonce
Søren Søndergaard er blevet formand for landbruget i en tid præget af corona, ny minister og en afvikling af minkerhvervet. Foto: Mette Mørk
Danmark

Landbrug & Fødevarers nye frontfigur: Et formandskab i løb

Søren Søndergaard blev formand for landbruget samme dag, som statsministeren lukkede minkerhvervet.

Landbrug: Søren Søndergaard blev valgt med stor opbakning og uden modkandidater, da han overtog stafetten som Landbrug & Fødevarers formand den 4. november sidste år på et corona-amputeret delegeretmøde. Men så stoppede medvinden også der. For valgdagen blev også dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen valgte at sige farvel til alle danske mink. Derudover fik erhvervet ny minister efter to uger, og så havde den afgående formand Martin Merrild fået corona og kunne ikke overvære sit farvel efter otte år på posten.

- Det værste var, at Martin Merrild blev ramt af corona og ikke kunne være med på dagen. Og da minkene så også landede, kunne det jo ikke blive værre. Så skal vi ikke bare sige, jeg startede i løb. Den første måned var jeg ikke meget hjemme, og hvis jeg var, var jeg som regel i fjernsynet, siger Søren Søndergaard om den første tid som formand.

Når det næsten ikke kunne blive en værre start. Hvordan takler du så fremtiden?


Nu tager jeg i første omgang en valgperiode på to år, hvor jeg gør alt, hvad jeg kan for at sikre dansk landbrug og så må vi se.

Søren Søndergaard


- Vi skal jo først og fremmest løse de udfordringer, der er i landbruget. Men ellers skal vi være dygtige til at få kommunikeret ud, at landbruget hele tiden bliver grønnere og mere moderne.

Og på det personlige plan?

- Det er klart, jeg skal vænne mig til at være så meget væk fra min familie og mit eget landbrug. Men det har da også været en spændende start og faktisk overrasket mig, hvor mange dagsordener, jeg egentlig har at forholde mig til. Nu tager jeg i første omgang en valgperiode på to år, hvor jeg gør alt, hvad jeg kan for at sikre dansk landbrug og så må vi se, siger Søren Søndergaard.

Blå bog: Søren Søndergaard

Formand for landbrugets erhvervsorganisation Landbrug & Fødevarer siden 4. november 2020.

40 år, uddannet agrarøkonom fra Vejlby Landbrugsskole i Aarhus og selvstændig landmand i 17 år.

Producerer 1.100 søer og 35.000 slagtegrise til Danish Crown. Driver 900 hektar jord og har desuden naturpleje med ammekøer på 100 hektar.

Født og opvokset som femte generation på Baldershave ved Randbøl mellem Vejle og Billund.

Før posten som formand medlem af Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, næstformand i sektorbestyrelsen i L&F Svineproduktion, bestyrelsesmedlem i DanBred P/S og formand for Sagro.

Gift med cand. merc. Ingebeth Lundgaard-Karlshøj, der også har en landmandsuddannelse. De har sammen fire børn i alderen 0-8 år.