Annonce
Det bør ikke kun være præster, som kan vælge vielser af homoseksuelle fra. Den ret skal resten af kirkens ansatte også have. Det mener organist Erik Kure fra Sct. Nicolai Kirke i Vejle. Foto: Torben Glyum
Kultur

Erik og andre organister vil ligesom præster have lov til at sige nej til vielser af homoseksuelle: Det er imod det naturlige og Guds vilje

I øjeblikket har præster i Folkekirken mulighed for at afvise at vie et homoseksuelt par. Men organister og andet kirkepersonale kan ikke nægte at medvirke til vielserne. Det mener organist i Sct. Nicolai Kirke i Vejle Erik Kure skal laves om.

Afvist: Debatten om homovielser er blusset op igen, efter en ny midtjysk præst meldte ud, at han ikke vil vie homoseksuelle. Men det er ikke kun præster, som ikke ønsker at medvirke til at homoseksuelle blive gift i kirken. Organist Erik Kure fra Sct. Nicolai Kirke i Vejle mener ligesom en række andre organister, at han ikke bør være forpligtet til at spille under vielser af homoseksuelle.

- Jeg mener, det er en fejl, at vi ikke har den samme mulighed som præsterne, for i den kristne kirke, er vi alle lige. Når jeg spiller til en vielse, har jeg en opgave, og præsten har en anden. Men jeg mener ikke, præsten er hævet over andre, siger han.

Du siger, at i kirken er I alle lige. Men hvorfor gælder det så ikke de homoseksuelle?

- Det er ikke min beslutning. Det er en, Gud har taget. Men jeg kan godt se fornuften i beslutningen, for det kan jo aldrig blive et komplimenterende forhold fysisk eller biologisk. Når en mand og en kvinde er sammen, kan de få børn. Der er også en psykologisk forskel på kvinder og mænd, selvom nogle ønsker at udradere det. Gud støder ingen bort, han modtager os alle. Men han sagde også til en kvinde han mødte, at hun syndede mod Gud. Og fortsatte: Gå bort og synd fra nu af ikke mere. Han vil gerne hjælpe hende ud, siger Erik Kure.

Erik Kure er en af de 42 organister, som tilbage i 2012 skrev et brev til kirkeministeren sammen med en lang række præster, provster, menighedsråd, organisationer og privatpersoner. Brevskriverne argumenterede for, at andre ansatte i kirken skulle have den samme ret til at nægte at medvirke til at vie homoseksuelle, som præsterne fik.

Dengang fik de ikke held af deres brev, men en rundringning, som Radio4 har lavet, viser, at en række af organisterne stadig ikke ønsker at deltage i vielser af homoseksuelle.

Religionssociolog ved Københavns Universitet, Brian Arly Jacobsen, udtaler dog til radiokanalen, at det kan være en problematisk, hvis andre kirkeansatte får samme ret, fordi det vil åbne en debat om, om andre personalegrupper i det offentlige som lærere og læger så også skal have mulighed for at nægte at udføre opgaver af religiøse eller principielle årsager.

Hvis man vier homoseksuelle, får de ikke det de forventer. Og det kan vi ikke være bekendt overfor dem. De har alligevel ikke fået Guds velsignelse.

Erik Kure, organist i Sct. Nicolai Kirke i Vejle

Erik Kure mener dog ikke, at en udvidelse af retten til at undgå homovielser for kirkepersonale vil føre til en revolution i kirken eller andre steder i samfundet, fordi antallet af homovielser er lavt.

- Det her vælter ikke folkekirken. I virkelighed ville det bare at være large overfor os, som har dette synspunk. Læger har også lov til sige nej, når det for eksempel drejer sig om at udføre aborter, hvis det strider mod deres overbevisning. Proportionerne i det her er så små, at der ikke kommer en revolution ud af det. Vi vil blot gerne støtte kirken. Hvis folkekirken ikke har plads til os, er det så en kristen kirke? Jesus sendte aldrig nogle væk, fordi de var betænkelige. Kirken bortviste derimod folk, som ikke førte den sande lære eller ikke ville levede i overensstemmelse med bibelens ord.

Men skal tjenere så også have mulighed for at undlade at servere for nogle, som ikke lever i overensstemmelse med deres overbevisning?

- Det er slet ikke det, der er konsekvensen. Jeg har taget stilling på mit område, fordi homoseksuelle vielser strider mod Guds ord.

Vielser af homoseksuelle

Ægteskab mellem personer af samme køn har i Danmark kunnet indgås siden 15. juni 2012.

Lovforslaget blev enstemmigt vedtaget., fordi V, S, DF, RV, SF, EL, LA og KF alle stemte for forslaget.

Danmark blev dermed det 12. land i verden som tillod personer af samme køn at gifte sig.

Skal I også have mulighed for ikke at deltage i vielser af udlændinge, hvis I mener, de tror på noget forkert?

-Nej, overhovedet ikke. Når de kommer til kirken, er det vel fordi, de tror på Jesus og gerne vil være med i fællesskabet.

Men det er vel også derfor homoseksuelle par opsøger kirken?

- Ja, men der står ikke noget i biblen om, at man ikke kan lukke muslimer ind. Homoseksualitet er imod det naturlige, og det står klart i Bibelen.

Som organist udøver du ikke forkyndelsesvirksomhed. Du er offentligt ansat til at udføre en opgave i Folkekirken. Hvorfor skal du så kunne sige nej til at udføre en opgave for en bestemt befolkningsgruppe?

-I virkeligheden er kirkens profil ikke, at vi er offentligt ansatte. Det er noget, vi er blevet. Vi er med i kirken, fordi Jesus grundlagde den, og det er Guds ord, som er grundlæggende. Hvis det at være offentligt ansatte betyder, at vi skal ødelægge kirkens åndelige substans, så skal vi vidst have snakket om, hvad det er for noget.

Men I er offentligt ansatte. Så skal lærere, sygeplejersker også kunne nægte at hjælpe bestemte befolkningsgrupper på grund af religiøse eller andre ideologiske overbevisninger?

-Nej, det mener jeg slet ikke. Hvis jeg møder en homoseksuel på gaden, som er faldet om, vil jeg også hjælpe lige med det samme. Alle skal hjælpe alt det, de kan. Men det de kommer og beder om, kan kirken ikke give. Gud har sagt, det ikke kan lade sig gøre. Når alt kommer til alt er Guds ord det afgørende. Hvis man vier homoseksuelle, får de ikke det de forventer. Og det kan vi ikke være bekendt overfor dem. De har alligevel ikke fået Guds velsignelse.

Erik Kure forklarer, at han som organist gerne vil støtte forkyndelsen af Guds ord. Han mener ikke Biblen efterlader nogen tvivl om, at Gud mener, homoseksuelle handlinger ikke kan velsignes af Gud.

Men i nogle af de bibelske skrifter står der også, at kvinder skal tie i forsamlinger. Mener du også det?

- Nej. Det er heller ikke et gennemgående træk. Men det står helt tydeligt, at homoseksualitet er imod Guds vilje, og det står flere steder. Der er jo den holdning, som siger, vi skal behandle Biblen som al anden litteratur. Men det er ikke det, biblen siger om sig selv. I den giver Gud ordet til profeter og apostle samt i evangelierne, som refererer det Jesus siger. Jeg har læst Biblen i mange år, og jeg har tillid til det og tror på det.

Det overordnede budskab i Biblen er næstekærlighed, og at man skal være mod andre, som man ønsker de skal være mod dig. Synes du, det er næstekærligt, at afvise at spille musik til en vielse af homoseksuelle?

- Jeg ved ikke, om det er næstekærligt, men enhver står også i den situation, at de har lov til at vælge kirke, som de vil. Hvis jeg er tvunget til at spille, så er det måske ikke så næstekærligt overfor mig. Der er mange, som gerne spiller til homoseksuelle vielser. Derfor forstår jeg ikke, at organister ikke også har samme ret til at sige fra.

Biblen er en flere hundrede år gammel bog. Siden den blev skrevet er der sket store ændringer i samfundet, og vi er alle sammen blevet klogere. Er det ikke på tide at modernisere nogle af de tanker, der er i den?

- I de bibelske skrifter står der, at Gud ikke ændrer sig. Gud vil altid være den samme fra evighed til evighed. Det er udmærket at modernisere med bløde stole og varme i kirkerne. Men hvis vi ændrer grundlaget, mister vi grundlaget for den kristne kirke. Så laver man en anden kirke, som enhver selvfølgelig er i sin gode ret til. Men så er det måske ikke en kristen kirke mere.

Mandag i Radio4 Morgen snakkede de med Erik Kure, der er organist i Sct. Nicolai Sogn i Vejle og mener, at det ikke kun er præster, der bør have mulighed for at afvise at medvirke i vielse af homoseksuelle i kirken. Hør hvorfor i indslaget nedenunder. 

Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Indland

Endnu et tilfælde af abekopper konstateret i Danmark

Der er konstateret endnu et dansk tilfælde med abekopper.

Danmark

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Klima: Der skal være 10.000 vindmøller og en håndfuld energiøer i Nordsøen inden 2030. Det skal alt sammen forbindes med store kabler til både Danmark og Centraleuropa og sikre grøn strøm til over 200 millioner mennesker.

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Vejle: Flere danske forhandlere har taget Ecco-sko ned fra hylderne, fordi skovirksomheden med hovedsæde i Bredebro fortsat sælger sko og driver butikker i Rusland, efter at landet invaderede Ukraine.

Erhverv

Så kommer kameraerne for alvor op på fiskekutterne: - De skal dokumentere, at reglerne overholdes

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Udland

Etiopisk biolog er genvalgt som WHO-chef

Indland

To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen