Annonce
Politi blokerer endnu en af demokratibevægelsens demonstrationer i Hongkong i efteråret. Senere vedtog et stort flertal i Folketinget en heftig kritik af Kina. Foto: Tyrone Siu/Reuters/Ritzau Scanpix
Danmark

Erhvervsredaktøren: Vi træder ikke på Kinas ømme tå

Hvad er vigtigst? At støtte demokratibevægelsen i Hongkong eller at beskytte en eksport på 60 milliarder kroner?

Se, det er et rigtigt dilemma, og for mange danske virksomheder er det en meget konkret diskussion. Kina er i dag Danmarks sjettestørste eksportmarked og ovenikøbet et af de ganske få lande, der oplevede økonomisk vækst i coronaåret 2020.

Det handler ikke bare om at sælge svinekød, legetøj, sko og industriprodukter i Kina. Kæmper som Danish Crown, Lego, Ecco, Danfoss, Grundfos og andre har egne fabrikker i Kina og er dermed dybt involveret i det kinesiske samfund.

Derfor gav det nogen sved på overlæben, da et bredt flertal i Folketinget et par dage før juleaften bad regeringen om at skrue op for bissen og lægge en markant hårdere linje over for Kina, især på grund af krænkelserne af menneskerettigheder i Kina og Hongkong.

Efter lange forhandlinger vedtog Folketinget en såkaldt vedtagelsestekst, og den forpligter nu regeringen til at finde på initiativer, hvor Danmark kan ”kæmpe mod udhulingen af frihedsrettigheder”, som det formuleres. Regeringspartiet bakker også op om teksten.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Den kinesiske ambassade i Danmark reagerede rutinemæssigt med en protest over politikernes fremfærd. Protesten var ledsaget af en opfordring til at blande sig uden om kinesisk indenrigspolitik.

I erhvervslivet tænker man med rædsel på Norge, der i 2010 blev lagt på is af kineserne, da Nobelkomitéen tildelte Nobels fredspris til den kinesiske forfatter og systemkritiker Liu Xiaobo. Det tog seks år, før forholdet mellem de to lande tøede op igen.

Mulighederne er nemlig enorme. Det kinesiske styre er kendt for at regere landet igennem femårsplaner, og den næste plan ventes fremlagt i næste måned. Især klimaudfordringen vil fylde meget, og Kina har allerede meldt ud, at landet, som er verdens største industrination, vil være CO2-neutralt i 2060.

Flytningen af millioner af kinesere fra land til by er et andet varmt emne, der stiller store krav til infrastrukturen og et massivt boligbyggeri i det næste årti. Det samme er fødevaresikkerhed, hvor der skal etableres en langt stærkere kølekæde, så man kan opbevare ferske madvarer forsvarligt. Danske virksomheder har masser at tilbyde undervejs.


Enten lægger man sig ud med de kinesiske myndigheder, eller også får man problemer med den hjemlige folkestemning.


Men hvorfor hører vi ikke om de danske eksportvirksomheders bekymringer? Tja, nærmest ingen har lyst til at diskutere politik, menneskerettigheder og forholdet til Kina. Det opleves normalt som en tabersag at diskutere udenrigspolitik og kommercielle interesser på én gang. Enten lægger man sig ud med de kinesiske myndigheder, eller også får man problemer med den hjemlige folkestemning.

Til gengæld taler erhvervslederne gerne, når det ikke er til citat. Man hører, at det kinesiske marked er alt for stort til, at Danmark ikke skal være der. Om Kina er ven eller fjende? Kina er en business partner, lyder svaret.

De store erhvervsorganisationer peger på, at Kina-kritik er et anliggende for EU. En fælles udenrigspolitik er nu ikke EU’s stærke side, men budskabet er, at Danmark er for lille til at lægge sig ud med mægtige Kina.

Men kommer der alligevel dristige initiativer fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S)? Det skal vi ikke regne med. Under forhandlingerne i Folketinget advarede han mod at gøre Kina-sagen til en indenrigspolitisk kamp- og skueplads.

- Der er forskel på, hvordan man kan agere som et folketingsmedlem - og det er jeg helt overbevist om, at alle her i salen ved - og hvordan man kan agere, når man sidder i regering, over for verdens næststørste økonomi, sagde Kofod til medlemmerne af Folketingets udenrigsudvalg.

Vi indledte med et spørgsmål, og regeringens svar er klart og tydeligt: Der er ingen grund til at trampe på Kinas ømme tå.

Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"

Dansk erhvervslivs interesser i Kina behandles også i denne uges udgave af podcasten "Erhvervsklubben". Find den i appen Nyhedskiosken, på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcast, eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.