Annonce
Tredje generation på Grundfos, Poul Due Jensen, er nu tiltrådt som topchef. Her ses han, da Grundfos sidste år modtog prisen for Danmarks bedste CSR-rapportering. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Danmark

Erhvervsredaktøren: Velkommen til Jyllands nye industrimagnat

Der er noget særligt over de store, familieejede virksomheder. Tag blot ugens store nyhed fra Bjerringbro, hvor tredje generation i Grundfos-koncernen med omgående virkning har overtaget topledelsen i selskabet.

Poul Due Jensen, 48 år, er udvalgt foran massevis af andre mulige topchefkandidater, der ville være kvalificeret til at stå i spidsen for den verdenskendte pumpefabrikant. Det er altid påfaldende, når pilen alligevel peger på stifterens barnebarn.

Udnævnelsen sker mindre end to måneder efter, at Grundfos-topchefen Mads Nipper sagde op for at overtage et prominent job i spidsen for energikæmpen Ørsted.

Poul Due Jensen har dog gode kort på hånden ud over at være sin fars søn og sin bedstefars barnebarn. Han har i fem år siddet i direktionen lige under Mads Nipper, og inden da har han haft en lang Grundfos-karriere, hvor han har lært den globale organisation med 19.000 ansatte at kende.

Derfor forstår man godt, hvis Poul Due Jensen hurtigt bliver træt af at blive præsenteret som arvingen til det hele. På den ene side er det en festdag for familien, når sønnen langt om længe kan overtage roret. På den anden side vil han langt hellere måles på sine kvalifikationer og de resultater, der skal vise sig i de kommende år.

Grundfos er primært fondsejet, men Due Jensen-familien har stadig en aktiepost på godt 10 procent og en tung stemme, der bliver lyttet til. Derfor har beslutningen om at udnævne Poul Due Jensen til ny topchef krævet nogen musikalitet hos Grundfos’ bestyrelsesformand, den erfarne erhvervsmand Jens Moberg.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Dels skal han forstå familiens brændende ønske om at forblive en del af Grundfos’ drift og historie. Dels skylder han at tage en ærlig snak om, hvad det kræver at stå i spidsen for en markedsleder inden for klima- og vandteknologi i en verden, der skriger efter netop klima- og vandløsninger.

Nu fanger bordet, og alle vil holde opmærksomt øje med, om Grundfos med Poul Due Jensen i spidsen kan leve op til den 2025-strategi, som Mads Nipper har været arkitekten bag. Det lægger et gevaldigt pres på Poul Due Jensens skuldre.

Andre familier har valgt en anden vej. Hverken Lego, Jysk, Danfoss eller Ecco - for nu at blive i Vestdanmark - har ejerfamilien siddende inde på direktionskontorerne med ansvaret for den daglige drift.


Hverken Grundfos, Lego, Jysk, Danfoss eller Ecco har klaret sig dårligt med stifterfamilien i ejerkredsen og med de beslutninger, som de træffer.


Her lever arvingerne en mere tilbagetrukket tilværelse i bestyrelserne, hvor de stadig kan stå vagt om familiens værdier, men også har tid til at pleje andre gøremål, som man siger. Der er trods alt ingen af dem, der behøver at gå på arbejde for at få smør på brødet.

Det er dén svære samtale, som Jens Moberg har haft med Grundfos-familien: Om det var bedre, at man med stor omhu ansatte en direktør udefra, der for alvor kan forløse potentialet i familiens livsværk.

Konklusionen er blevet, at Poul Due Jensen er den bedste topchef for Grundfos lige nu.

Se, det er derfor, at de familieejede virksomheder er så spændende. Man kan stille spørgsmålet, om Grundfos’ nye topchef også havde heddet Poul Due Jensen, hvis virksomheden var børsnoteret, og bestyrelsen skulle forsvare beslutningen over for en skare af kritiske aktionærer.

Poul Due Jensen har nu nogle år til at give svaret. Men undervejs kan vi tænke på, at hverken Grundfos, Lego, Jysk, Danfoss eller Ecco har klaret sig dårligt med stifterfamilien i ejerkredsen og med de beslutninger, som de træffer.

Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"

Poul Due Jensen og hans nye rolle behandles også i denne uges udgave af podcasten "Erhvervsklubben". Find den i appen Nyhedskiosken, på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcast eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.