Annonce
Statsminister Mette Frederiksen mødtes torsdag med Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Østrigs kansler Sebastian Kurz for at tale om coronavacciner. Hun kunne også have startet ministerbilen og kørt til Amager. Foto: Avigail Uzi/AFP/Ritzau Scanpix
Danmark

Erhvervsredaktøren: Statsministerens store vaccinerejse

Det krævede blot et videomøde, da Kinas præsident Xi Jinping lige før nytår mødtes med den tyske kansler Merkel, Frankrigs præsident Macron, EU-præsident Charles Michel og kommissionsformand Ursula von der Leyen. De endte med at forhandle en kæmpestor investeringsaftale mellem Kina og EU.

Men for Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) var det afgørende at rejse med fly til Israel, hvor hun torsdag mødtes med premierminister Benjamin Netanyahu og Østrigs kansler Sebastian Kurz.

Udbyttet af mødet står ikke klart, ud over at de tre lande fremover vil arbejde tæt sammen om at sikre et rigeligt antal vacciner til deres borgere.

Det har været fremme, at Mette Frederiksen selv vil opbygge en vaccineproduktion, men det imponerer langt fra eksperterne på området.

- Hendes besøg i Israel er fløjtende ligegyldigt i forhold til den nuværende coronabølge, sagde Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, tidligere på ugen til denne avis.

Ja, der er en akut mangel på covid-19-vacciner lige nu, men alt tyder på, at det er kortvarigt. Inden for få måneder vil den private vaccineproduktion køre for fulde gardiner, og kapaciteten vil ikke længere være et problem. Ifølge WHO er der over 250 covid-19-vacciner under udvikling lige nu.

Meget kan man sige om medicinalindustrien - sommetider benævnt "big pharma” - men udfordringen med at bekæmpe coronapandemien har udløst en hidtil uset innovationskraft, og udsigten til en mangeårig pengemaskine fra vacciner skal nok sikre et overvældende udbud.


Inden for få måneder vil den private vaccineproduktion køre for fulde gardiner, og kapaciteten vil ikke længere være et problem.


Men det er ikke tilfældigt, at mange er en smule bekymrede lige nu. Tænk bare på de første uger efter nedlukningen i marts sidste år, hvor håndsprit og mundbind pludselig var udsolgt over alt.

Det var en kritisk situation, og Dansk Folkeparti og Enhedslisten foreslog, at den danske stat skulle producere sine egne værnemidler. Om så entreprenørerne var gået i gang med det samme, så havde sådan en værnemiddelfabrik næppe været i drift endnu. Men allerede i august sidste år var der masser af værnemidler, og et mundbind kunne købes i enhver discountbutik for to kroner pr. stk.

Man kan have ideologiske forbehold over for de frie markedskræfter, men her viste de i hvert fald deres effekt.

Man kommer heller ikke udenom, at Israel har haft en dygtig hånd med at fremskaffe og distribuere covid-19-vacciner ud til befolkningen. Ikke mindst medicinalkæmpen Teva har spillet en rolle, men Teva producerer ikke vacciner. Virksomheden har bare et godt logistiksystem til at få andres vacciner skubbet effektivt ud i det israelske sundhedssystem.

I spidsen for Teva står en dansker, Kåre Schultz, der er velkendt i det hjemlige erhvervsliv under øgenavnet ”Hard-Kåre”. En benhård forretningsmand, der plejer at få sin vilje. Det gjorde han dog ikke, da han efter en lang karriere i Novo Nordisk stod på spring til at blive topchef, men forfremmelsen udeblev. Derfor sagde han op og blev topchef i Lundbeck-koncernen, inden han for fire år siden rejste til Israel for at stå i spidsen for Teva, verdens største producent af kopimedicin.

Er det i virkeligheden Kåre Schultz og Teva, der var målet for Mette Frederiksens rejse til Israel? Altså et samarbejde med en fabrik, der ikke udvikler vacciner, men fremstiller dem på licens fra for eksempel Pfizer og Moderna?

Så kunne statsministeren også bare have startet ministerbilen og kørt til Amager. Her ligger Statens Serum Instituts vaccinefabrik, som ganske vist blev solgt til Saudi Arabien i 2017, fordi tiden var løbet fra offentlig vaccineproduktion.

I dag hedder fabrikken AJ Vaccines, og ifølge Ekstra Bladet henvendte fabrikken sig allerede i september til regeringen for at tilbyde vacciner produceret på dansk jord, men uden at få et klart svar.

En løsning var jo også bare at vente på ”big pharma”.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg