Annonce
Kjeld Kirk Kristiansen skændtes med sin far om driften af Lego, selv om det gik fantastisk i starten af 1980'erne. Det er kommet frem i en ny bog om Lego-historien. Arkivfoto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Erhverv

Erhvervsredaktøren om 'Et liv med Lego': Smerten ved at arve verdens største legetøjsfabrik

Normalt har vi ikke ondt af Danmarks store industrifamilier, der sidder på kæmpeformuer og kan leve det søde liv med herregårde, sportsvogne og privatfly.

Men på et punkt er det slet ikke morsomt at stå i spidsen for et livsværk med tusindvis af ansatte: Vi taler om det svære generationsskifte.

Penge er roden til alt ondt, som man siger, og det frygter netop disse stenrige indehavere af landets familieejede virksomheder. Hvis man fejler med at sende stafetten videre til næste generation, sættes hele det følsomme familiesammenhold på højkant. Det samme gør slægtens formue og renommé, som også spiller en rolle.

I denne uge fik vi et indblik i, hvor svært generationsskiftet kan være - selv når det går godt. Lego-familien har for første gang medvirket i en bog, "Et liv med Lego", der folder historien ud om virksomheden, der begyndte som et lille værksted i Billund og udviklede sig til verdens suverænt største legetøjsproducent.

Forfatteren, Jens Andersen, får tredje generation, den mangeårige Lego-topchef Kjeld Kirk Kristiansen, til at tale åbent om et belastet forhold til sin far, der ikke kunne slippe tøjlerne. En helt klassiske problemstilling, som tusindvis af små og store familievirksomheder vil genkende.

Lego-eksemplet er bare specielt, fordi Kjeld, som han blot kaldes i Billund, var en åbenlys succes, da han blev administrerende direktør i familievirksomheden tilbage i 1979. I løbet af de næste fem år tredoblede han omsætningen i Lego-koncernen, imens hans far, Godtfred Kirk Christiansen, fulgte med fra en post som bestyrelsesformand.

Godtfred var ikke tryg ved den hurtige vækst og fik skrevet ind i referatet fra en generalforsamling, at de unge ledere i Lego skulle passe på, ”at de ikke bliver høwrøwede af den succes”. I en tid, hvor Kjeld blev sammenlignet med store erhvervsledere som Mærsk Mc-Kinney Møller og Mads Øvlisen, skulle han stå skoleret for sin far og forsvare sine beslutninger.

Hver uge skulle Kjeld møde op hos sin far i dennes jagthytte mellem Billund og Grindsted for at tale om virksomhedens drift, selv om Kjeld hellere ville have ro til at udvikle Legos fremtid.

Hver uge skulle Kjeld også møde op hos sin far i dennes jagthytte mellem Billund og Grindsted for at tale om virksomhedens drift, selv om Kjeld hellere ville have ro til at udvikle Legos fremtid.

- Det betød desværre, at vi ikke sås så meget privat, for vi kom altid op at skændes, og det var selvfølgelig noget, som både påvirkede Camilla (Kjelds kone, red.) og min mor, ligesom børnene ikke kunne undgå at lægge mærke til det, fortæller Kjeld Kirk Kristiansen i bogen.

Så hvad har Kjeld lært, når stafetten gives videre til generationen efter ham - fjerde generation? Det er i hvert fald tydeligt, at Lego lige nu er på vej igennem et veltilrettelagt generationsskifte, der løber over mange år.

Familien er for længst ude af den daglige drift, men holder øje med Lego igennem bestyrelsesarbejde. Kjelds søn, Thomas Kirk Kristiansen, er udpeget til at være den mest aktive ejer i sin generation, der også tæller to søstre. I 2023 skal han overtage den tunge formandspost i Lego-familiens pengetank, Kirkbi, der ejer 75 procent af Lego og sidder på en formue på 105 milliarder kroner.

Det passer med, at Kjeld til den tid er fyldt 75 år, og dermed har han formelt ikke længere en rolle i Lego. Altså formelt. For kan han lade være med at gå i vejen, som hans egen far gjorde tilbage i 1980’erne?

- Jeg vil ikke blande mig, men jeg vil gerne høre noget, og jeg vil gerne, at Thomas kommer og fortæller, hvordan det går, måske endda spørger mig til råds, siger han i et interview til Politiken i anledning af bogudgivelsen.

Men Kjeld har også tænkt længere ud i fremtiden. Mennesker er kun mennesker, og skulle Lego-familien i fremtiden komme op at toppes om Lego-arven, så aktiveres en lille fond, der hedder ”Kjelds Fond”.

Her sidder tre ”uhildede” personer i bestyrelsen, og de kan kort og godt beslutte, hvem der har ret, hvis der opstår splid i familien om Lego-idéen og det værdigrundlag, som virksomheden bygger på.

Sådan skal den skæres.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Indland

Forsvaret: Formentlig ni befandt sig om bord på piratfartøj

Udland

Danmark får kritik for mangelfuld gennemførelse af EU-regler

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark For abonnenter

Truer Omikron årets julerejser? - Lige nu er reaktionen lidt panikagtig

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål