Annonce
Michael Bruhn, direktør i PFA Ejendomme, forvalter også en personlig portefølje af ejendomme for mange millioner. Hans bestyrelse skal holde øje med, at der ikke opstår interessekonflikter. Arkivfoto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Pensionsbosserne bruger tiden på andet end din pension

Hvad går de egentlig og laver i toppen af vores pensionsselskaber? Knokler de for vores pensioner, eller bruger de tiden på deres egne nebengeschäfter, mens kunderne alligevel ikke interesserer sig for pension?

De fleste er enige om, at vores arbejdsmarkedspensioner er en helt afgørende komponent i velfærdssamfundet, der sikrer masser af danskere en god opsparing til alderdommen.

Men pensionsselskaberne møder også kritik, fordi de tager sig fyrsteligt betalt for opgaven med at passe på kundernes penge. En dygtig amatørinvestor vil snildt kunne få sine pensionsmidler til at yngle langt mere, hvis man placerede dem i nogle billige investeringsfonde med lav risiko og en lang tidshorisont.

Nu har nichemediet Økonomisk Ugebrev afsløret, at pensionsbosserne er dybt engageret i private ejendomsinvesteringer, som må kræve en masse tid og opmærksomhed.

I PFA Pension sidder ejendomsdirektøren, Michael Bruhn, på sit eget ejendomsimperium med værdier for op mod 100 millioner kroner. Men han får samtidig løn for at administrere PFA-opsparernes ejendomsportefølje på over 100 milliarder kroner. Der er intet bevis for, at der skulle ske noget fordækt, men risikoen for interessekonflikter er nærliggende.

AP Pensions topchef Bo Normann Rasmussen ejer ligeledes ejendomme i udlandet for tocifrede millionbeløb gennem kommanditselskaber. Det gør han sammen med sin direktionskollega, Thomas Møller, så man kan med rette spørge, hvad de egentlig taler om på direktionsmøderne? Deres egne investeringer, som tilsyneladende ikke altid går godt, eller dine og mine pensionspenge?


De fleste er enige om, at vores arbejdsmarkedspensioner er en helt afgørende komponent i velfærdssamfundet, der sikrer masser af danskere en god opsparing til alderdommen.


Økonomisk Ugebrev viser også, hvordan topledelsen i Danmarks største pensionsselskab, ATP, har deres egne investeringsselskaber med formuer for millioner af kroner, der placeres i ejendomme - akkurat lige som ATP investerer i ejendomme for medlemmernes penge.

Der er mange kasketter at holde styr på. Der findes kun et vist antal banker, realkreditinstitutter, ejendomsudviklere- og mæglere og entreprenørvirksomheder, så det må hænde, at direktørerne taler med de samme forretningspartnere både privat og på vegne af deres arbejdsplads, nemlig pensionsselskabet.

- Der er ingen ende på de situationer, hvor en sådan medarbejder ender i en uløselig interessekonflikt, siger økonomiprofessor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet til ugebrevet.

Der er ikke megen kontrol med området. Det er helt anderledes i bankerne, hvor der nidkært føres kontrol med direktørernes private investeringer. Men pensionssparere er typisk simple lønmodtagere, der tillidsfuldt overlader pensionsopsparingen til pensionsselskabet og sjældent spørger, hvordan pengene egentlig forvaltes.

Derfor er det bestyrelserne, der skal holde med ledelsen og de interessekonflikter, der kan opstå. Som nævnt er der intet, der tyder på, at der foregår noget i strid med lovgivning eller regler. Men mistanken kan være slem nok.

De velhavende direktører kunne i stedet overlade arbejdet med et investere den personlige formue til deres bank eller de mange andre kapitalforvaltere, der med glæde løser den type opgaver.

Så kunne pensionsbosserne bruge deres tid på at sikre kunderne et højere afkast, der kan retfærdiggøre de solide omkostninger ved en pensionsopsparing. Det vil være godt for kundernes alderdom, og så slipper direktørerne samtidig for omverdenens undren, som forhåbentlig er helt grundløs.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark

Dyrby holder fri et par dage fra B.T. efter anklager

Udland

EU-Kommissionen opfordrer til hurtigt at give boostervacciner

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Danmark

Overblik: 12 boligområder er på liste over parallelsamfund - fire er blevet fjernet

Danmark For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Erhverv

Næsten hver anden solgte bil i november var grøn

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer