Annonce
Man kan sagtens købe elektronik, men det er måske ikke det mærke eller den model, du drømte om. Det er blot ét af symptomerne på en forsyningskrise, der rammer danskerne lige nu. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Erhvervsredaktøren om forsyningskrisen: Kold vinter bliver dyr og bøvlet

Det bliver en kold vinter. Måske ikke målt på temperaturen - det ved vi ikke noget om. Men økonomisk har de fleste danske familier udsigt til et smæk, som de færreste var forberedt på.

Årsagen er først og fremmest coronapandemien, der udover en frygtelig virus har påført os en masse ubalancer på kryds og tværs af jordkloden.

Værst ser det ud med vores udgifter til energi, der stikker af i de kommende måneder. Det rammer ikke bare vores egne varme- og elregninger, men også på de fabrikker, der producerer vores fødevarer. Derfor er der udsigt til prisstigninger.

Men julegaverne er også under pres, fordi forsyningerne fra Kina ikke når frem. Arbejdere på fabrikkerne har været ramt af coronaens Delta-variant, og nu står containere i kø på havnekajer i Kina for at blive sejlet til Europa og USA. Det gælder dog ikke elektronik, for her kan mange varer slet ikke produceres, fordi verden på forunderlig vis er løbet tør for computerchips.

Alt det til trods er verden bare gået indkøbsbananas. Coronaen har presset regeringer til at udskrive enorme gavechecks til borgere og virksomheder for at holde gang i økonomien. Tidsskriftet The Economist har udregnet beløbet til 10,4 billioner kroner i globale hjælpepakker, og man kan ikke sprøjte så mange pengesedler ud i samfundet, uden at det skaber flaskehalse på fabrikkerne og i transportsektoren.

Forvirret? Her får du et overblik over, hvordan din økonomi og dine indkøb rammes af en forsyningskrise, der stritter i mange retninger. Vi runder af med, hvornår det hele går over.

*

Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"

Forsyningskrisen og de høje varmeregninger behandles også i denne uges podcast "Erhvervsklubben". Find den i appen Nyhedskiosken, på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcasts, eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.

1 Opvarmning

Det absolut største problem er lige nu varmeregningen i de 417.000 danske hjem, der fyrer med naturgas. Efterspørgslen efter gas i både Europa og Asien er tårnhøj, mens leverancerne er usikre forud for vintersæsonen. Det har ført til en seksdobling af gasprisen i Europa, og det kan koste de uheldige familier med gasfyr en ekstraregning, der ifølge analytikere kan koste 9-10.000 kroner ekstra på årsbasis.

De 187.000, der fyrer med olie, bliver også ramt, men i mindre grad. Men olieprisen er høj, fordi de olieproducerende lande i OPEC-samarbejdet og Rusland har skruet ned for produktionen i starten af coronakrisen og tøver med at skrue tilstrækkeligt op for oliehanerne.

1,8 millioner danske hjem opvarmes med fjernvarme, og medmindre at fjernvarmeværket fyrer med naturgas eller olie, så er der ikke udsigt til prisstigninger her.

*

2 Elektricitet

Mens varmeregningen rammer forskelligt, får vi alle et smæk på elprisen. Vi er midt i en grøn omstilling, og det giver store bump på vejen. Lige nu ville vi helst hente strøm fra vindmøller og solceller, men manglende vind og sol gør os afhængige af de fossiler brændsler som olie og naturgas - og så ryger prisen op. Udsvingene er i øvrigt meget større, end vi er vant til, fordi blæsevejr eller solskin pludseligt producerer strøm, der skal forbruges med det samme.

Ifølge Danske Bank skal en typisk dansk familie regne med en ekstraudgift på 180 kroner om måneden til strøm. Medmindre at man har en elbil eller bruger varmepumpe til opvarmning - så kan regningen blive meget større.

Det har i øvrigt stor betydning, om man har valgt at blive afregnet efter en spotpris, der opdateres hver time, eller om man får en fast elpris en gang om året. Det sidste er en stor fordel lige nu.

*

3 Benzin og diesel

Enhver, der har været forbi tankstanderen, har bemærket en vild prisudvikling igennem hele 2021. I dag er listeprisen på en liter 95 oktan benzin heftige 13,79 kroner, og det er 22 procent højere end ved nytår. Prøv at tænke tilbage på april 2020, da corona holdt verden i en skruestik, og bilen holdt stille i carporten. Da var literprisen nede på 9,69 kroner.

Regningen for den enkelte familie afhænger selvfølgelig af, om bilen bruges til daglig pendling, for så kan merudgiften regnes i tusindvis af kroner. Det svider, at Skatterådet har fastsat taksterne for befordringsfradrag og skattefri kørselsgodtgørelse ud fra en literpris på 11,31 kroner pr. liter benzin i hele 2021.

*

4 Boligpriser

Ved coronapandemiens udbrud frygtede mange et kollaps på boligmarkedet, der i forvejen var rødglødende. Sådan er det som bekendt ikke gået, og alene i år forventer Nationalbanken en prisstigning på enfamiliehuse på 11,4 procent.

For dem, der allerede er på boligmarkedet, betyder det bare øgede friværdier, mens indgangsbarrieren for førstegangskøbere er blevet endnu større. Tiderne er forbi med fastforrentede lån med en rente på nul procent, men i historisk perspektiv er renteniveauet stadig lavt.

*

5 Fødevarer

På mandag udgiver Danmarks Statistik friske tal for prisudviklingen i september, og de tal ventes med spænding. De seneste tal fra august tydede ikke på væsentlige prisstigninger på de mest brugte dagligvarer, men det ser ud til at ændre sig.

Industrien er påvirket af de høje priser på energi, råvarer og transport, og det vil før eller siden ramme priserne ude i butikkerne. Normalt er der en vis forsinkelse, fordi konkurrencen forhindrer pludselige prisstigninger. Men både slagterigiganten Danish Crown og Danmarks største tomatproducent, Alfred Pedersen & Søn, varsler ifølge Berlingske højere butikspriser på kød og tomater.

*

6 Elektronik

Ulykkerne ramler ned over den globale produktion af mikrochips, der har været fordelt på ganske få, avancerede fabrikker. Oversvømmelser, tørke, coronaudbrud og ildebrande har presset produktionen, og samtidig er efterspørgslen eksploderet igennem halvandet år, fordi vi både har købt pc’er til hjemmearbejdspladser, store fladskærme til hjemmebiografen, smartphones, spillekonsoller og meget andet elektronisk udstyr.

Det giver tomme hylder i elektronikbutikkerne, der forsøger at kompensere med alternative varer - som ikke stod på ønskesedlen.

Bilindustrien er ramt af den samme mangel på chips, for biler er fyldt med små computere - men ikke af de mest avancerede slags, og derfor kommer bilfabrikkerne ikke først i køen, når chipsfabrikkerne kommer i omdrejninger. Denne chipskrise ser ud til at strække sig langt ind i 2022. Mindst.

*

7 Julegaver

Vi forbrugere har vænnet os til skarpe Black Friday-tilbud i november, inden vi giver den gas med julegaveindkøb i december. Det kan blive anderledes i år, for butikkerne kan ikke skaffe alle de varer, vi gerne vil have. Coronaudbrud på tøjfabrikker i Kina og forstoppelse i verdens store containerhavne er blot to eksempler på, at det kan blive svært at opfylde ønskerne på ønskesedlen.

Men købmænd er købmænd, og alt fra strøgbutikker til stormagasiner og nethandlen vil knokle for at skaffe varer. Du skal med andre ord nok få julegaver, men det bliver muligvis ikke det mærke eller den model, som du havde drømt om. Så skal du i hvert fald på julegaveindkøb allerede nu.

*

8 Håndværkere

Mange har hørt om dyre byggematerialer og håndværkere, der ikke har tid til nye opgaver før langt ind i 2022. Men ifølge de seneste tal fra august er byggematerialer kun steget med 3,5 procent på et år. Det er mere end den generelle prisudvikling, men det er ikke alarmerende tal.

- Hvis man ser på forbrugerpriserne, så betyder det ikke så meget. De fleste af os skal ikke have skiftet et tag inden på onsdag. Men hvis du skal bygge et helt hus, så betyder det sindssygt meget, siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

*

Sagt med andre ord: Alle bliver ramt, men alle bliver ikke ramt lige meget. Det er i særdeleshed energipriserne, der gør en forskel lige nu, men det kan blive en kortvarig krise. Når vinteren er overstået, forventer mange analytikere en normalisering af priserne.

Men energikrisen kan være en forsmag på, at vi som noget nyt skal vænne os til større prisudsving, indtil den grønne omstilling er på plads med tilstrækkelig vind- og solenergi.

Vi skal også finde trøst i, at en stadig større del af verdens befolkning stikkes med coronavacciner, og det sikrer ikke blot folkesundheden, men også den globale produktion i løbet af 2022.

Værst ser det ud med vores udgifter til energi, der stikker af i de kommende måneder. Det rammer ikke bare vores egne varme- og elregninger, men også på de fabrikker, der producerer vores fødevarer. Derfor er der udsigt til prisstigninger.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

Thailand åbner for vaccinerede danskere fra november

Udland

Svær exit fra Afghanistan får lande til at foreslå EU-styrke

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge