Annonce
Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Danmark

Erhvervsredaktøren om crowdfunding: Investér og få et rugbrød eller en falsk and i rente

Hvad gør vi danskere med de over 1000 milliarder kroner, vi har stående i bankerne? Ja, flere og flere spytter pengene i crowdfunding, der fik sit gennembrud i 2020.

Det handler om, at en iværksætter eller en etableret virksomhed dropper banken og beder helt almindelige mennesker om et lån i stedet. Måske fordi banken har sagt nej, eller fordi man med crowdfunding får kontakt til en masse mennesker, der lærer dit produkt at kende og måske bliver en loyal kunde.

Den medlemsejede dagligvaregigant Coop stiller en crowdfunding-platform til rådighed, og den havde travlt sidste år. 334 projekter blev skudt i gang, og det er en tidobling på tre år.

Fire ud af fem projekter nåede i mål og fik rejst de penge, der skal til. Det er alt eller intet. Hvis projektet ikke får tilstrækkelig opbakning, bliver det ikke til noget.

Det kan ikke helt sammenlignes med at investere sine sparekroner i en Vestas-aktie, men alligevel er 21.000 danskere altså aktive på Coops platform.

Afkastet beregnes også en smule anderledes end på aktiemarkedet. Tag blot det lille brødfirma Ristet Rug, der egentlig er en mikro-café på Nørrebro i København og nu kæmper for at genopfinde det klassiske rugbrød.

Firmaet søger 30.000 kroner til sin ”rugmission”, der handler om at sælge brød til hele Danmark. Hvis man investerer 450 kroner, får man tilsendt otte frosne rugbrød til juni - lige til at smøre madpakke af, som det hedder.


Man kom med på vognen for blot 20 kroner, og belønningen kunne være en opskrift på kartoffelfrikadeller i pdf-format.


Lyder det skørt? Slet ikke. Efter det første døgn var de første 15.000 kroner i hus, og i skrivende stund er Ristet Rug i mål med hele beløbet. Rugbrød er på vej ud til 85 ”backers”, som investorerne kaldes i crowdfunding-universet.

Coronaåret var særligt travlt og betød blandt andet, at den veganske Mock Duck fik indsamlet 109 procent af de 30.000 kroner, som de fynske ophavsmænd ansøgte om. Investorerne blev belønnet med såkaldte Mock Ducks, der smager af and, men primært består af hvedeprotein.

Adgangsbarrieren for at deltage i crowdfunding er i øvrigt ret lav. Sidste år fik aalborgensiske Vegandóttir rejst 50.000 kroner til en ny madvogn. Man kom med på vognen for blot 20 kroner, og belønningen kunne være en opskrift på kartoffelfrikadeller i pdf-format.

Men platformen kan mere end at formidle rugbrød, falske ænder og frikadelleopskrifter. Der er også projekter, der handler om kolde kontanter, og hvor det lovede afkast er bedre end at lade pengene stå på en bankkonto til negativ rente.

Den 12. april kl. 10.00 lancerede Thise Mejeri et crowdfunding-projekt til en million kroner til en ny, grøn foderstrategi. Mål: At erstatte importeret soja med dansk foder bestående af hestebønner, lupiner og ærter.

Bare 35 minutter senere havde 147 forbrugere investeret og sikret Thise lånet. Det er det hurtigst tegnede lån til dato på Coop Crowdfunding.

Investorerne belønnes ikke med foderblandinger eller minimælk, men får en rente på 1,9 procent om året i de 18 måneder, som er lånets løbetid.

Så bliver crowdfunding for alvor interessant og gør erhvervsliv og iværksætteri til et samtaleemne ude ved køkkenbordene.

En fællesnævner for mange projekter er - som det fremgår - at de handler om at udvikle sunde fødevarer helt i tråd med den grønne omstilling. Her er danskerne i hvert fald klar til at svinge dankortet uden alverdens bekymringer.

Men det gælder for al investering, at man løber en risiko, også når man skyder penge i et crowdfunding-projekt. Nogle gange er pengene tabt. Andre gange er det bare et rugbrød til madpakken, der er på spil.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Debat

Debat: Jobcentrene er prygelknabe for politisk misrøgt

Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst