Annonce
Det vakte opsigt, at 20 ud af de 20 mest magtfulde bestyrelsesformænd i Danmark er mænd. Arkivfoto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix
Danmark

Erhvervsredaktøren: Og det hed altså en bestyrelsesforMAND

Det var ikke kun fotografierne af 20 mænd, overvejende i hvide skjorter og mørke jakker, der i torsdags udløste en shitstorm mod erhvervsavisen Børsen.

Det var også overskriften, der strakte sig over to avissider i et særtillæg om bestyrelsesposter, ”Masser af dynamik og udskiftninger på bestyrelsestoppen 2021”, der i hvert fald fik en del af avisens læsere til hamre hårdt i tastaturet.

Der er ellers ikke mange shitstorme på Linkedin, også kendt som erhvervslivets Facebook, men lige præcis denne nyhedshistorie og billederne af de mange mænd blev delt og kommenteret i temmelig barske vendinger et utal af gange i løbet af dagen. Særligt af kvindelige læsere.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Børsen liste er ikke en tilfældig gennemgang af bestyrelsesnavne, som fik et utilsigtet, maskulint udfald. Avisen har i snart 25 år foretaget en årlig optælling af de mest magtfulde bestyrelsesformand i virksomheder med en omsætning på over to milliarder kroner. Et sirligt pointsystem udløste altså listen med rækkerne af mænd.

Hvis man ulejligede sig med at læse avisen, blev historien endnu værre for dem, der ønsker diversitet i topledelserne: Det viste sig, at den eneste kvinde fra sidste års liste, Agnete Raaschou-Nielsen, nu var sendt ud i kulden, fordi hun undervejs havde forladt formandsposten i æggepakkeproducenten Brdr. Hartmann.


Hvis kvinder ikke udnævnes til chefstillinger, forfremmes til underdirektører og siden direktionsmedlemmer, så indgår de heller ikke i kapløbet om at blive bestyrelsesformænd.


Dynamisk var måske ikke det rette ord om denne udvikling, og Børsen rettede da også hurtigt overskriften på sin netavis.

Men mens overskriften var en smutter, er det mere interessant at diskutere substansen i historien: At ejerne af de absolut største og mest komplekse danske virksomheder ikke har opsporet en eneste kvinde, der kan bide skeer med mændene i de ansvarstunge formandsstole.

Det er overraskende, for ejerne plejer at være optaget af virksomhedernes bundlinje. Her viser flere undersøgelser, at diversitet i ledelsen giver bedre økonomiske resultater.

En analyse fra 2016, betalt af servicevirksomheden ISS, nåede frem til, at virksomheder med den mest mangfoldige ledelse tjente 13 procent mere end konkurrenter med den mindst mangfoldige ledelse. Her dækkede mangfoldighed dog både over køn, etnicitet, aldersspredning og anciennitet.

Men det er jo ikke fordi, der ikke er kvinder i topledelserne. Der er bare langt imellem dem. Tal fra Danmarks Statistik viser, at kvinder sad på 19 procent af bestyrelses- og direktionsposterne i 2019. Tilbage i 2014 var tallet 18 procent.

Inden for ligestilling i lederstillinger rangerer Danmark nummer som nummer 95 ud af 153 lande i en rapport fra World Economic Forum. Det matcher nok ikke helt vores selvopfattelse, og virkeligheden er, at det er åbenlyst svært for en kvinde at blive udnævnt til bestyrelsesformand for en stor virksomhed.

Hvorfor? Det kræver enten adskillige års direktionserfaring på topniveau fra en eller flere større virksomheder at komme så langt - eller erfaring fra bestyrelsesarbejde på samme niveau, men det hjælper jo ikke stort.

Eller sagt på en anden måde: Hvis kvinder ikke udnævnes til chefstillinger, forfremmes til underdirektører og siden direktionsmedlemmer, så indgår de heller ikke i kapløbet om at blive bestyrelsesformænd.

Tænketanken Axcelfuture udgav sidste år en rapport om kønsfordelingen i erhvervslivet og kom med nogle bud på, hvordan flere kvinder ender i ledelseskontorerne. Der var ingen nemme løsninger imellem, men rapporten foreslog blandt andet en styrket karriereplanlægning i gymnasiet, delt barsel på arbejdsmarkedet og et forsøg på at ”tackle ubevidst bias i samfundet”.

Det tyder ikke på, at Børsens liste ser meget anderledes ud til næste år.