Annonce
Tyske RWE, der her har rejst en dansk MHI Vestas-mølle på havet, har masser af erfaringer med havvindmølleparker og snuppede i denne uge en kæmpekontrakt for næsen af sine danske rivaler. Pr-foto: RWE
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Lodtrækning er ganske almindeligt, når fodboldhold skal finde deres modstandere i et gruppespil, eller når det afgøres, hvem der kaster den første terning i Ludo.

I denne uge blev en simpel lodtrækning også afgørende for, hvem der i de kommende år skal skyde næsten 16 milliarder kroner i Danmarks største havvindmøllepark, Thor, ude i Nordsøen.

Overvåget af advokater og revisorer tilfaldt vinderloddet den tyske energigigant RWE, der i forvejen driver 17 havvindmølleparker rundt omkring i verden, blandt andet Rødsand 2-projektet syd for Lolland.

Men hvad var det lige, at RWE vandt? Jo, tyskerne skal nu i gang med at rejse en 1000 megawatt stor havvindmøllepark, der kan forsyne en million danske husstande med strøm.

Det opsigtsvækkende er, at den danske statskasse faktisk var parat til at spytte offentlige støttekroner i halen på projektet. Men det har både RWE og andre kæmper på energimarkedet takket nej til.

For første gang i danmarkshistorien kan man bygge en komplet havvindmøllepark uden statsstøtte. Porten står åben for en endnu hurtigere grøn omstilling, der kan indfri de ambitiøse klimamål. Der er i hvert fald ingen økonomisk undskyldning for at holde igen med bæredygtig energiproduktion. Private midler betaler gildet, fordi investorerne kan lugte en god forretning.

Flere virksomheder var med i opløbet om Thor-parken, og lodtrækningen skyldes, at flere endte på et minimumsbud på 0,01 øre pr. kilowatttime. Det betyder, at staten kun skal betale, hvis elprisen ryger under 0,01 øre.

Der er i hvert fald ingen økonomisk undskyldning for at holde igen med bæredygtig energiproduktion. Private midler betaler gildet, fordi investorerne kan lugte en god forretning.

Nu ender det reelt med, at alle indtægterne fra vindproduktionerne bliver afleveret til statskassen - dog kun indtil et loft på 2,8 milliarder kroner, som Energistyrelsen havde fastsat på forhånd. Derefter er det RWE, der tjener pengene i de 30 år, som vindmølleparken skal være i drift.

Taberne er store spillere som Ørsted, som bød på egen hånd, og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og energiselskabet Andel, der tidligere hed Seas-NVE. De kan nu ærgre sig over at have spildt millioner af kroner på deres bud på Thor-parken, fordi buddene var lige gode og altså endte med en lodtrækning - som en anden pokalturnering i fodbold. 

RWE har hovedsæde i tyske Essen, så afgørelsen giver også færre danske arbejdspladser og et vist prestigetab, for Danmark bør være i stand til at drive sine egne vindmølleparker.

Til gengæld kan den danske regering sole sig i, at alle spilleregler er overholdt. I Danmark har danske virksomheder ingen fordele, når staten gennemfører sine udbud.

Hvad bliver det næste? Politikerne har allerede indset, at private aktører står på spring for at finansiere den grønne omstilling, endda hurtigere og med langt større muskler end man kunne forvente.

Man kan spekulere over, om Energistyrelsen fejlede med sit valg af udbudsform, for måske var én af byderne klar til at betale langt mere end 2,8 milliarder kroner for at få fingre i Thor-projektet, som uden tvivl kan blive et stort udstillingsvindue for den danske klimaindustri.

Det kan gøres anderledes næste gang. Foruden Thor venter to yderligere havvindmølleparker ude i horisonten. Det har et bredt politisk flertal i hvert fald vedtaget i Energiaftalen fra 2018. Den næste, Hesselø nord for Sjælland, er endnu større og skulle stå færdig samtidig med Thor.

Det kommer næppe til at ske. Havbunden ude i Kattegat ser ud til at være for blød, og projektet er sat på pause. For klimaminister Dan Jørgensen (S) ligner det en god anledning til at tjekke, om tempoet i udbygningen af bæredygtige energiløsninger er høj nok.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

På en måned er hver tiende blevet smittet med coronavirus

Udland

Biden bekræfter parløb med vicepræsident Harris igen i 2024

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Kærlighed og undergang i mellemkrigstidens Tyskland

Film: Berlin, 1931. For krigsveteranen Jakob Fabian flyder dagene udsigtsløst sammen. I dagstimerne siver han søvngængeragtigt og uinteresseret gennem jobbet som reklametekstforfatter for et cigaretfirma, mens nætterne fyldes med en rastløs driven fra værtshus til værtshus. Altid en ny dame. Altid en ny bar.

Danmark For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Viborgegnen: Christian og Lone Langballe har deres parti i blodet. Alene efternavnet på præsten og sygeplejersken fra Foulum indgyder en instinktiv fornemmelse af en familie, der hører sammen med dens folkeparti.

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Ukraine/USA/Rusland: Mens Vesten i stigende grad frygter en russisk invasion af Ukraine, tager ukrainerne selv situationen med ophøjet ro.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling