Annonce
Det var en whistleblower, der sidste år anmeldte groft byggesjusk ved højhusbyggeriet Njals Tårn i København. Arkivfoto: Hanne Bjørton
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu er der åbent hus for anmeldelser

Min dør står altid åben. Den slags har de fleste hørt fra chefen, men nogle gange rækker den åbne dørs politik ikke. Alle gode intentioner, nedskrevne værdier og skåltaler om virksomhedskulturen forhindrer ikke svindel, sexisme, hvidvask og uetisk adfærd ude i virksomhederne og den offentlige sektor.

Derfor er den 17. december - altså næste fredag - en vigtig dag for alle danske virksomheder med over 250 ansatte. Da skal de have en whistleblower-ordning på plads, så ansatte og alle mulige andre anonymt kan indberette, hvis der foregår noget forkert. Virksomheder med 50-250 ansatte har et helt år ekstra til at strikke en ordning sammen.

Ordet whistleblower har været umuligt at oversætte til dansk. Det blev allerede brugt i en artikel i dagbladet Information tilbage i 1972, og siden har det hængt ved. Sladrehank eller fløjteblæser har en forkert klang. Men alle ved åbenbart, hvad en whistleblower er: En person, der har kendskab til alvorlige forhold, men som risikerer repressalier, hvis han eller hun bare går ind og letter sit hjerte på chefens kontor.

Selv uden en lovpligtig ordning skal man ikke lede længe for at finde eksempler på whistleblowere, der har sat verden i brand ved at dele deres viden.

Det var en whistleblower, der tilbage i februar sidste år advarede Københavns Kommune om alvorligt byggesjusk på et højhusbyggeri på Amager. Viborg-virksomheden Bach Gruppen blev mistænkt for at snyde med betonen, så hele højhusets stabilitet blev bragt i fare. Byggeriet har siden ligget stille.

Og oven på en nylig - og meget omtalt - sexchikanesag i landbrugsvirksomheden Danbred blev der opfundet en whistleblower-ordning, som ikke fik lov at samle støv. Vi ved ikke nøjagtigt, hvad der blev sladret om, men pludselig blev finansdirektøren i Danbred-hovedaktionæren, Landbrug & Fødevarer, smidt på porten. Årsagen var adfærd, "der er i strid med Landbrug & Fødevarers værdier og forventninger til ledende medarbejdere", som det hed.

Den nye lovpligtige whistleblower-ordning, der blev stemt igennem af et bredt folketingsflertal i sommer, udspringer af et EU-direktiv. Virksomhederne har pligt til at sikre, at man kan indberette oplysninger fortroligt, og at der er et system til at håndtere henvendelserne.

Det er både godt og skidt. Med en tydelig whistleblower-ordning synes det trygt for medarbejdere at indberette, hvis de har fået færden af urent trav. Men ordningen fungerer jo kun, hvis indberetningen reelt tages alvorligt. Det sker ikke nødvendigvis, hvis sagen handler om svigt i den øverste ledelse eller bestyrelsen, som måske bare har lyst til at lægge låg på sagen.

Juraprofessor Michael Gøtze, Københavns Universitet, var også skeptisk, da loven var vedtaget.

- Det kan på grund af de strenge regler om tavshedspligt og sikring af whistleblowers anonymitet risikere at blive en mørklægningsøvelse og blindgyde snarere end et reelt klagesystem. Udadtil vil det se godt ud, at du har en whistleblowerordning. Men i mange af sagerne vil du ikke kunne komme ret langt, når du ikke må høre den anklagede part, og sagerne vil i hvert fald ikke kunne nå ud i offentligheden, sagde han til Berlingske i sommer.

En anden løsning er at gå til medierne. Det er selvfølgelig en belejlig konklusion for denne skribent, men den understøttes af historien: I de mest alvorlige sager har det vist sig mest slagkraftigt at kontakte en journalist.

Tænk på it-medarbejderen Edward Snowden, der arbejdede for den amerikanske sikkerhedstjeneste, NSA, og afslørede massiv overvågning af amerikanske statsborgere. Han sladrede ikke internt, men lækkede tophemmelige dokumenter til udvalgte journalister.

I 1974 kostede Watergate-skandalen præsidentposten for Richard Nixon, fordi en whistleblower - ”Deep Throat” - havde bragt Washington Post-journalisterne Bob Woodward og Carl Bernstein på sporet af sagen om aflytning af politiske modstandere og andet magtmisbrug tæt på præsidenten.

Herhjemme bøvler de større virksomheder med at få de sidste whistleblower-ordninger på plads inden næste weekend. Effekten må siges at være ukendt. Udover at revisorer og advokater, der i hobetal tilbyder grydeklare whistleblower-løsninger, er sikre vindere.

Alle gode intentioner, nedskrevne værdier og skåltaler om virksomhedskulturen forhindrer ikke svindel, sexisme, hvidvask og uetisk adfærd ude i virksomhederne og den offentlige sektor.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Danmark

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Danmark

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Hvert tredje barn har oplevet krænkelserinternettet

Udland

Vaccinekrav for sundhedsansatte træder i kraft i USA

Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Danmark

Snyd med nøglekort var ifølge anklager organiseret af terrordømt

Flaparbejdere, muldyr og bagmænd.

Udland For abonnenter

Biden skruer bissen på og truer med direkte sanktioner mod Putin.

Rigmanden Vladimir Putin risikerer personlige sanktioner, hvis russiske soldater krydser grænsen og går ind i Ukraine.

Danmark

Statsministeren: Corona-restriktioner er fortid på tirsdag - til sommer kan vi kramme og gå på festival

Danmark

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Danmark

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Erhverv

Mælken er allerede meget dyrere, men det bliver værre endnu: Konflikten i Ukraine kan smadre dit madbudget

Danmark

Folk på gaden er ikke i tvivl: Farvel til restriktioner giver ingen grund til bekymring

Erhverv

Presset branche jubler over genåbning - men skyer truer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Hvad skete der dengang for 20 år siden på spejderlejren?

Debat

Kronik: Frivillige kan hjælpe med et godt skoleliv