Annonce
Jobcentret i København havde ikke succes med at skaffe arbejdskraft til et stort rengøringsfirma. Nu tordner statsministeren mod ledige, der ikke tager de job, der er til rådighed. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Når Arne går på pension, står Johns enmandshær klar

Torsdag morgen fik 71-årige John Jørgensen fra Otterup nok. De konstante nyheder om akut mangel på arbejdskraft fik den pensionerede Falck-chef til at søge job. Alle mulige job, faktisk, men det ville være naturligt at udnytte hans 38 års ledelseserfaring fra redningskoncernen.

- Her sidder jeg med min morgenkaffe og får dårlig samvittighed. Jeg er hammerfrisk og har stadig vildt meget ild i øjnene, skrev John på det sociale medie Linkedin, og efter mindre end fire timer var han indkaldt til den første jobsamtale.

Dagen efter havde han tre aftaler i kalenderen, så alt tyder på, at John tager endnu en tørn på det danske arbejdsmarked. I hvert fald indtil ”tingene normaliseres”, som han siger.

Men John Jørgensens enmandshær kan ikke løse beskæftigelsesproblemet. I denne uge kom det frem, at 16.000 danskere på blot én måned har søgt om tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet med den såkaldte Arne-pension.

Dagen efter havde han tre aftaler i kalenderen, så alt tyder på, at John tager endnu en tørn på det danske arbejdsmarked. I hvert fald indtil ”tingene normaliseres”, som han siger.

Tallet fik sveden frem på panden hos arbejdsgiverne, der advarer om en historisk mangel på arbejdskraft i stort set alle brancher. Restauranter må køre med minimale menukort og korte åbningstider, fordi de ikke kan skaffe kokke og tjenere. Industrien siger nej til ordrer, fordi den mangler folk ved maskinerne. Håndværksmestre er nærmest holdt op med at tage telefonen, hvis det handler om opgaver, der ikke kan vente til midten af 2022.

Det samme er åbenbart mange af de ledige, der går rundt på dagpenge eller kontanthjælp, selvom jobmarkedet er rødglødende. Det oplevede i hvert fald rengøringsfirmaet De 5 Stjerner, der gik til Jobcenter København for at besætte 450 ledige stillinger til bl.a. hotelrengøring.

Ud af 24.000 jobparate ledige i hovedstaden kunne jobcentret trække en liste på 80 mennesker, der blev vurderet til at kunne passe et rengøringsjob. De 5 Stjerner måtte selv ringe sig igennem listen, men de færreste tog telefonen, og resten takkede nej. De havde ikke lyst til at gøre rent.

Historien, der i løbet af ugen er beskrevet i Berlingske, endte med, at rengøringsfirmaet fik besat to ud af 450 stillinger, og det fik statsminister Mette Frederiksen (S) på banen.

- I mine øjne kan man ikke gå arbejdsløs i Danmark, ligegyldigt hvilken uddannelse man har, uanset hvilken baggrund man har, uden at tage de job, der står til rådighed for en. Hvis vi ikke har fået det til at fungere, og det har vi tydeligvis ikke, så lad os få lavet det om, sagde hun på Dansk Erhvervs årsmøde i onsdags.

Frederiksen, der selv har været beskæftigelsesminister, truede faktisk med at tage ydelsen fra folk "i morgen", hvis de ikke reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet. Et udspil er formentlig på vej i næste uge.

På arbejdsgiversiden er man ikke uvant med historier om jobcentre, der ikke er til nogen hjælp, selv om kommunerne bruger 13 milliarder på beskæftigelsesindsatsen hvert år. Men jobcentrere står i en svær situation, for de har ingen sanktionsmuligheder over for en dagpengemodtager, der takker nej til et job. Den slags skal a-kassen tage sig af, men den arbejdsfordeling er temmelig bureaukratisk.

Så lad os i stedet glæde os over, at hele denne udvikling var højst overraskende for et øjeblik siden, da alting handlede om et overleve coronapandemien, både for mennesker og virksomheder. Der var - kortvarigt - en reel frygt for en langvarig lavkonjunktur med konkurser og arbejdsløshed.

I stedet har millioner af danskere bugnende bankkonti og stor appetit på at bruge af pengene. Eksporten går strålende, men står foran en endnu større opblomstring, når coronaen slipper vores vigtigste eksportmarkeder.

Og oveni kan vi vente et boom af udenlandske turister, der vender tilbage til København og resten af Danmark, når rejserestriktionerne forsvinder. Det beskrev Nordeas cheføkonom, Helge Pedersen, i denne uges udgave af podcasten "Erhvervsklubben", som er en del af dit abonnement.

Manglen på arbejdskraft er altså et stort, men positivt problem. Tænk at vi - med godt 100.000 ledige - har det, man kalder fuld beskæftigelse straks efter en forfærdelig pandemi.

Lyt til podcasten "Erhvervsklubben"

Problemerne med beskæftigelsen behandles også i denne uges udgave af podcasten "Erhvervsklubben". Find den i appen Nyhedskiosken, på dit lokale dagblads hjemmeside under Podcasts, eller hvor du normalt hører podcast, f.eks. Itunes eller Spotify.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frederik vil have hunde med på den grønne bølge: Kan Fido leve vegansk?

Podcasts

Tre gode podcasts til en grå efterårsdag

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Podcasts

Lyt: Anette Hoffmann var mæt af håndbold efter OL-guld 3:4

Indland

For fjerde dag i træk er der flere end 1000 nye coronatilfælde

Udland

Professor: Persona non grata-situationer er meget sjældne

Danmark For abonnenter

Tre simple råd: Sådan kan du reducere din hunds klima-potespor

Kæledyr: Det mest klimavenlige er ikke at få et kæledyr. Og skal du have et, er en lille planteæder som en kanin eller en hamster at foretrække.

Danmark

De mest omtalte giftstof-forkortelser lige nu: Det skal du vide om 'the forever chemicals'

Forurening: Tidligere på ugen kunne Avisen Danmark i samarbejde med Radio4 afsløre, at Forsvaret gennem flere år har kendt til massive forureninger med PFAS-stoffer på landets flyvestationer - uden at bremse dem. Imens har de forurenende, giftige stoffer haft rig mulighed for at brede sig.

Kultur For abonnenter

Regent i snart 50 år: Fra skrøbelig prinsesse til stærk monark

Det er et usædvanligt portræt, som pryder bogen "Monark og menneske". Billedet er taget af pressefotograf Jan Grarup med et såkaldt wet-platekamera fra 1896 og derfor selvfølgelig ikke i farver. Det er ved første øjekast et hårdt og upyntet portræt af dronning Margrethe - af en stærk monark. Men sekundet efter fanges man af hendes øjne og et følsomt blik.

Danmark For abonnenter

Veninden om dronning Margrethe: 'Prins Henrik var syg i meget længere tid, end man ved. Det blev nogle rigtig hårde år for hende. Men hun beklagede sig aldrig'

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Danmark For abonnenter

Partier forsømmer kvindelige spidskandidater

Debat

Midt i en ferietid: Tyske køtilbud - på godt og ondt

Danmark

Kommunalpolitik har masser af partihop - med tilhørende højt støjniveau

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat For abonnenter

Kommentar: Gæstfrihedens svære kunst