Annonce
Danske Banks hollandske topchef Chris Vogelzang er i gang med en stor oprydning i banken, og det kostede i tirsdags et dansk medlem af topledelsen jobbet. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Danmark

Erhvervsredaktøren: Langt mellem danskerne i Danske Bank

Det ligger ligesom i navnet, at Danske Bank bekender sig til Danmark, men hvor dansk er Danske Bank efterhånden?

Spørgsmålet fylder stadigt mere i takt med, at topchefen, hollandske Chris Vogelzang, løser sin opgave med at fremtidssikre Danmarks absolut største bank.

Der er nemlig blevet langt mellem danskerne i toppen af koncernen, og det blev kun forstærket med den seneste ledelsesrokade i tirsdags. Ud røg pæredanske Jakob Groot, der siden 2018 har været ansvarlig for Danske Banks største erhvervskunder.

Tilbage er den hollandske topchef sammen med de to svenskere, Glenn Söderholm og Berit Behring, der fordeler ansvaret for privat- og erhvervskunder imellem sig. Derudover består koncerndirektionen af endnu en hollænder, en tysker og en franskmand.

Bevares, der er også risikodirektør Carsten R. Egeriis og personaledirektør Karsten Breum, der har danske pas, men de kommer ikke til at tegne Danske Banks profil i offentligheden.

Nogle vil tænke, at det er fuldstændigt ligegyldigt, om der er danskere ansat i toppen af Danske Bank. Målet må være at ansætte de dygtigste talenter uden smålig skelen til statsborgerskabet.

De samme vil fastholde, at folkene i den øverste top af Danske Bank alligevel aldrig kommer i nærheden af en rigtig kunde. De interesserer sig for topledelse og koncentrerer sig om tendenser i finanserne og strømninger i kundeskaren.

Til gengæld er hovedparten af de 22.000 øvrige ansatte, mellemledere og direktører i Danske Bank danskere, og det er dem, der i praksis driver banken og skal afkode den særlige danske kultur, som talenterne i topledelsen har svært ved at favne.

Det internationale islæt i topledelsen viser sig, når Danmarks tungeste finansielle institution ikke rigtigt vil blande sig i samfundsdebatten. Tag den seneste udvikling med regeringens pensionsudspil, hvor bankerne er blevet prygelknabe og står til at betale halvdelen af en ordning for tidlig pension.

En stribe bankdirektører, fra Nordeas Bjørn Bøje Jensen til Anders Dam fra Jyske Bank og Michael Rasmussen fra Nykredit, stiller sig frem i medierne med et budskab om, at den særlige skatteregning til bankerne er dybt skadelig og urimelig. Sydbank-topchef Karen Frøsig tordner over at se bankerne blive ”udskammet” af regeringen.

Danske Bank er helt usynlig i debatten, men hvem er det også, der kan tale med store bogstaver over for politikerne? Det skulle lige være den danske bestyrelsesformand, den tidligere departementschef og Dansk Industri-topchef Karsten Dybvad, men han gemmer sig på formandskontoret. En forespørgsel fra denne avis om et interview, hvor han kunne forklare Danske Banks samfundsrolle og betydningen af, at topledelsen bliver internationaliseret, er  venligt blevet afvist.

En analyse i Børsen rammer måske hovedet på sømmet, hvis man skal finde forklaringen på, at Danske Bank har hevet en stribe topledere ind fra udlandet.

Historien viser nemlig, at Danske Banks største fejltrin blev gjort af danskere, der igennem lange karrierer i banken var gennemsyret af Danske Bank-kultur og -værdier. Under finanskrisen stod Danske Bank på afgrundens rand, blandt andet fordi topchefen Peter Straarup - der begyndte som elev i banken - havde ladet banken ekspandere langt ud over sund fornuft.

Og i 1920’erne, da Landmandsbanken - som Danske Bank hed dengang - krakkede, skyldtes det den daværende topchef Emil Glückstadt, der havde arvet jobbet fra sin far, men havde alt for travlt med at være global finansmand og glemte at kere sig om bankens daglige drift.

Måske skal vi bare være glade for, at dygtige bankfolk ude fra Europa har lyst til at tage en tørn - i Danske Bank.


Danske Bank er helt usynlig i debatten, men hvem er det også, der kan tale med store bogstaver over for politikerne?

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Flere af Jens Rohdes (KD) holdninger kan være i konflikt med dele af Kristendemokraternes bagland, og nogle imødeså - med Rohdes egne ord - måske hans tale på partiets landsmøde med en "bæven i maven".

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle