Annonce
Man kan godt købe certificeret bæredygtig palmeolie på verdensmarkedet. Alligevel afsløres danske virksomheder i at have afbrændt regnskov på samvittigheden. Foto: WWF
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Svar hurtigt: Hvordan er klimabelastningen på koldrøget laks sammenlignet med ost, leverpostej, kyllingebryst, færdiglavet hummus og en klase bananer?

Det er ikke nemt at rangordne de mest populære fødevarer. Det viser i hvert fald en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk blandt 1607 forbrugere. Tre ud af fire har svært ved at gennemskue, hvilket klimaaftryk fødevarerne har.

Løsningen er endnu et mærke, der skal pryde vores fødevarer i køledisken. Det kan så stå ved siden af Ø-mærket, Nøglehulsmærket, Fairtrade-mærket og alle de andre. Forbrugerrådet Tænk ønsker et ekstra mærke, og fødevareminister Rasmus Prehn (S) er åbenbart på vej med en løsning.

Tidshorisonten er noget uklar, for det er svært at sætte to streger under madens klimaaftryk. Derfor ender det stensikkert i et rivegilde mellem fødevareindustrien, forbrugerorganisationer og politikere, inden man kan præsentere et statsligt autoriseret klimamærke, der reelt gør forbrugerne klogere.

Lige nu famler virksomhederne med deres egne mærker, der skal hjælpe forbrugerne på vej. Og det sker med varierende held. I sidste uge måtte slagterigiganten Danish Crown trække sit højtprofilerede mærke, ”klimakontrolleret gris”, væk fra bakkerne med koteletter og flæskesteg.

Supermarkederne ville ganske enkelt ikke se mærkerne på kødbakkerne fra Danish Crown, efter at Greenpeace havde anmeldt klimamærket til Forbrugerombudsmanden. Påstanden er, at slagteriet ikke kan dokumentere et mindsket klimaaftryk, og at ordningen består af frivillige, uforpligtende målsætninger ude hos landmændene.

Lige nu famler virksomhederne med deres egne mærker, der skal hjælpe forbrugerne på vej. Og det sker med varierende held.

Fra klummen

Det hjalp heller ikke på stemningen ved køledisken, at organisationer som Klimabevægelsen i Danmark, Den Grønne Studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening stævnede Danish Crown for vildledende markedsføring.

Den sag vil nu trække ud - måske i årevis - imens landmændene forsøger at følge Danish Crowns strategi for at nedbringe klimabelastningen fra kødproduktionen.

- Vi mener, at der mangler en fælles standard for, hvordan vi kan tale om klima og kød, siger Astrid Gade Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Crown, til Finans.dk.

En anden aktuel sag viser, at det er svært at navigere i den voldsomme opmærksomhed, som i øjeblikket rettes mod vores fødevarer. Se blot de danske virksomheder, der lige nu hænges til tørre af WWF Verdensnaturfonden, fordi de slet ikke gør nok for at beskytte verdens regnskove, når de indkøber palmeolie.

Danske virksomheder importerer hvert år 250.000 ton palmeolie, især fra Indonesien og Malaysia, og det er ikke i sig selv en forbrydelse. Men det bliver det, hvis oliepalmerne er plantet efter afbrænding og rydning af regnskove, for det er ikke svært at købe certificeret bæredygtig palmeolie på verdensmarkedet.

En af bundskraberne i WWF’s internationale undersøgelser er danske Salling Group, der står bag Bilka, Føtex og Netto. Virksomheden skriver fyldigt om sine politikker for bæredygtig palmeolie på sin hjemmeside, men der mangler åbenbart handling bag ordene.

Salling Group må i sit tilbagetog anerkende, at man ikke har været tydelig nok i sine krav til underleverandørerne.

- Vi har haft en god dialog med WWF, og de har tilbudt at guide os, så det vil vi selvfølgelig tage imod, siger Carina Jensen, kvalitetschef hos Salling Group, til Børsen.

Men fører det nogen vegne med alle de knubbede ord og turen på skafottet for virksomheder, der bliver afsløret i at hoppe over, hvor gærdet er lavest?

Javist, se blot på mejerikæmpen Arla, der nu er klassens duks og får masser af roser med på vejen fra WWF. Arla har åbenbart helt styr på leverandørerne af palmeolie til blandt andet pizzatopping.

En mulig forklaring er, at den landmandsejede virksomhed tilbage i 2014 var skurken i en kampagne fra Greenpeace, der dengang var chokeret over Arlas afslappede holdning til regnskovsrydning i Indonesien.

Hvordan alle de nuancer kommer med i et lille klimamærke på din aftensmad, ja, det bliver nu Rasmus Prehns hovedpine.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Danmark

Kampen om corona-milliarden: Sådan bliver slagsmålet om ekstra hænder til sundhedsvæsenet

Danmark

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Danmark

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Podcasts

29-årige Kasper: Jeg fungerer meget bedre som hjemløs

Indland

Styrelse giver opfordring efter Viborg dropper isolation

Udland

Direktør i USA fyrer 900 ansatte på Zoom-opkald kort før jul

Danmark For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Corona: Der var langt mellem mundbindene, da tillidsrepræsentant for togpersonalet i Syddanmark og Struer, Jimmi Schjødt Hansen, fredag steg på toget mellem Esbjerg og Odense.

Udland

Norges tidligere statsminister er død

Norges tidligere statsminister Kåre Willoch er død mandag.

Danmark For abonnenter

Færre bliver rygere: Fattige lande vil nu også kvitte tobakken

Rygning: Siden 2015 er antallet af mennesker, der ryger, eller bruger tobak på andre måder, faldet med tyve millioner globalt set. Det viser den fjerde store WHO-rapport om tobaksbrug, som udkom i november.

Danmark

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Danmark

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

Danmark

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Danmark

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Danmark

Efter tre årtier sænkes klasseloftet i de mindste klasser

Erhverv

Grøn omstilling af boliger kan tabe fart uden fradrag

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat For abonnenter

Meningsmager Sebastian Dorset: I dag mener jeg ikke noget