Annonce
Man kan godt købe certificeret bæredygtig palmeolie på verdensmarkedet. Alligevel afsløres danske virksomheder i at have afbrændt regnskov på samvittigheden. Foto: WWF
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Hurra, nu kommer der et nyt mærke på din mad

Svar hurtigt: Hvordan er klimabelastningen på koldrøget laks sammenlignet med ost, leverpostej, kyllingebryst, færdiglavet hummus og en klase bananer?

Det er ikke nemt at rangordne de mest populære fødevarer. Det viser i hvert fald en undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk blandt 1607 forbrugere. Tre ud af fire har svært ved at gennemskue, hvilket klimaaftryk fødevarerne har.

Løsningen er endnu et mærke, der skal pryde vores fødevarer i køledisken. Det kan så stå ved siden af Ø-mærket, Nøglehulsmærket, Fairtrade-mærket og alle de andre. Forbrugerrådet Tænk ønsker et ekstra mærke, og fødevareminister Rasmus Prehn (S) er åbenbart på vej med en løsning.

Tidshorisonten er noget uklar, for det er svært at sætte to streger under madens klimaaftryk. Derfor ender det stensikkert i et rivegilde mellem fødevareindustrien, forbrugerorganisationer og politikere, inden man kan præsentere et statsligt autoriseret klimamærke, der reelt gør forbrugerne klogere.

Lige nu famler virksomhederne med deres egne mærker, der skal hjælpe forbrugerne på vej. Og det sker med varierende held. I sidste uge måtte slagterigiganten Danish Crown trække sit højtprofilerede mærke, ”klimakontrolleret gris”, væk fra bakkerne med koteletter og flæskesteg.

Supermarkederne ville ganske enkelt ikke se mærkerne på kødbakkerne fra Danish Crown, efter at Greenpeace havde anmeldt klimamærket til Forbrugerombudsmanden. Påstanden er, at slagteriet ikke kan dokumentere et mindsket klimaaftryk, og at ordningen består af frivillige, uforpligtende målsætninger ude hos landmændene.

Lige nu famler virksomhederne med deres egne mærker, der skal hjælpe forbrugerne på vej. Og det sker med varierende held.

Fra klummen

Det hjalp heller ikke på stemningen ved køledisken, at organisationer som Klimabevægelsen i Danmark, Den Grønne Studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening stævnede Danish Crown for vildledende markedsføring.

Den sag vil nu trække ud - måske i årevis - imens landmændene forsøger at følge Danish Crowns strategi for at nedbringe klimabelastningen fra kødproduktionen.

- Vi mener, at der mangler en fælles standard for, hvordan vi kan tale om klima og kød, siger Astrid Gade Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Crown, til Finans.dk.

En anden aktuel sag viser, at det er svært at navigere i den voldsomme opmærksomhed, som i øjeblikket rettes mod vores fødevarer. Se blot de danske virksomheder, der lige nu hænges til tørre af WWF Verdensnaturfonden, fordi de slet ikke gør nok for at beskytte verdens regnskove, når de indkøber palmeolie.

Danske virksomheder importerer hvert år 250.000 ton palmeolie, især fra Indonesien og Malaysia, og det er ikke i sig selv en forbrydelse. Men det bliver det, hvis oliepalmerne er plantet efter afbrænding og rydning af regnskove, for det er ikke svært at købe certificeret bæredygtig palmeolie på verdensmarkedet.

En af bundskraberne i WWF’s internationale undersøgelser er danske Salling Group, der står bag Bilka, Føtex og Netto. Virksomheden skriver fyldigt om sine politikker for bæredygtig palmeolie på sin hjemmeside, men der mangler åbenbart handling bag ordene.

Salling Group må i sit tilbagetog anerkende, at man ikke har været tydelig nok i sine krav til underleverandørerne.

- Vi har haft en god dialog med WWF, og de har tilbudt at guide os, så det vil vi selvfølgelig tage imod, siger Carina Jensen, kvalitetschef hos Salling Group, til Børsen.

Men fører det nogen vegne med alle de knubbede ord og turen på skafottet for virksomheder, der bliver afsløret i at hoppe over, hvor gærdet er lavest?

Javist, se blot på mejerikæmpen Arla, der nu er klassens duks og får masser af roser med på vejen fra WWF. Arla har åbenbart helt styr på leverandørerne af palmeolie til blandt andet pizzatopping.

En mulig forklaring er, at den landmandsejede virksomhed tilbage i 2014 var skurken i en kampagne fra Greenpeace, der dengang var chokeret over Arlas afslappede holdning til regnskovsrydning i Indonesien.

Hvordan alle de nuancer kommer med i et lille klimamærke på din aftensmad, ja, det bliver nu Rasmus Prehns hovedpine.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Forsiden netop nu
Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

Topchef afviser ansvar i sag om brændstof til Syrien

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Indland

Skærper flyrejserestriktioner for to byer: Test eller bøde

Udland

USA: Rusland har planer om militær aktion mod Ukraine

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

USA: USA's højesteret går nu i gang med at vurdere en lov fra staten Mississippi. Den kan få vidtrækkende konsekvenser for alle i USA.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer