Annonce
Danmark

Erhvervsredaktøren: Et sjældent fejltrin for Lego

V-22 Osprey-flyet med kipbare propeller var en superlækker Lego-nyhed, men alt for sent gik det op for Billund-virksomheden, at flyet i virkelighedens verden kun bruges til militæroperationer. Nu er flyet trukket tilbage. Pr-foto
Annonce

Røde ører finder man lige nu hos Lego i Billund, og det skyldes ikke den pludselige varmebølge, der har ramt Danmark.

Det handler i stedet om et ikonisk redningsfly, der kan kippe sine propeller og flyve som en helikopter, og som skulle vække fryd og byggeglæde hos alverdens børn, da det efter planen skulle ramme butikshylderne i disse dage.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Men det fik den tyske fredsbevægelse, en organisation ved navn DFG-VK, effektivt sat en stopper for. Netop som de første æsker med det karakteristiske fly med navnet Bell Boeing V-22 Osprey var på vej ud til butikkerne, råbte fredsorganisationen så at sige vagt i gevær.

Osprey-flyet er i Lego-udgaven iklædt orange paneler og klistermærker, der signalerer, at flyet bruges til at redde menneskeliv. Men i virkelighedens verden er V-22 Osprey et krigsfly, som amerikanerne med stor succes har brugt til militæroperationer i Afghanistan og Irak.

Hvordan kan Lego-designere, marketingfolk og jurister ikke have opdaget, at de var i gang med at sende en fuldblods krigsmaskine på markedet?

For DFG-VK lå sagen lige til højrebenet, for de tyske krigsmodstandere behøvede blot at minde Lego om legetøjskoncernens eget etiske kodeks. Det indebærer blandt andet, at Lego ikke producerer legetøj, der kan forveksles med realistisk, militært isenkram. Derfor måtte Lego hurtigt trække den nye flyvemaskine af markedet, inden den officielt var lanceret.

For Lego er det en kostbar lærestreg, når man så sent i processen må droppe et færdigt produkt - i øvrigt af den mere avancerede slags, for Lego-udgaven af V-22 Osprey havde masser af realistiske detaljer med firetrins gearkasse, optrækkeligt landingsstel og meget andet.

Næppe havde støvet lagt sig efter DFG-VK’s demonstrationer foran Lego-butikker i tyske byer, før der lød et ramaskrig fra Legos passionerede (voksne) fans på tværs af jordkloden. De forlanger Lego-flyet tilbage på markedet, og foreløbigt har over 4000 tilsluttet sig en kampagne på Change.org for at få Lego til at omgøre tilbagetrækningen.

Et antal V-22 Osprey-byggesæt var allerede nået ud på hylderne i enkelte legetøjsbutikker, herunder hjemlige Fætter BR og Bilka, og her fik de ikke lov at samle støv.

Lego-sæt 42113 var pludselig blevet et samlerobjekt, og på Ebay kan flyvemaskinen med 1636 klodser nu købes for mange tusinde kroner, hvis man da ikke bliver overbudt på de talrige auktioner.

Lego plejer at gøre sit hjemmearbejde, så man undgår fodfejl på dette niveau, og der burde ikke herske stor tvivl i dette tilfælde, for Billund-virksomhedens aversion over for krigslegetøj er velkendt.

Men det er ikke første gang, at Lego træder forkert og ender med at beklage over for sine kunder. Tilbage i 2001, få dage efter terrorangrebet mod USA 11. september, klagede en amerikansk mor over Lego-serien Alpha Team. Her kæmper en ond Ogel mod de gode Alpha Team-figurer, og det var fint nok. Men i byggevejledningen til Lego-sættet var der en illustration, hvor Ogel fra sit raketskib sender bomber mod en storby, som til forveksling lignede New Yorks skyline.

Lego rykkede hurtigt ud med en undskyldning og forklarede til Washington Post, at illustrationen ikke stemte overens med Legos værdier og aldrig skulle være sluppet igennem ”vores interne procedurer”.

Nu er det tilsyneladende tid til en ny opstramning, om end den tyske fredsbevægelse virker en smule overrasket over Legos prompte reaktion og tilbagetrækning af krigsflyet.

I en pressemeddelelse opfordrer organisationen til, at Lego af hensyn til miljøet ikke kasserer æskerne med det forbudte fly, men at klodserne kan indgå i andre byggesæt.


For Lego er det en kostbar lærestreg, når man så sent i processen må droppe et færdigt produkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Feriehusudlejere i opråb til regeringen: Ny nedlukning vil koste 1,3 millioner tyske overnatninger

Annonce
Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Annonce