Annonce
Allerede i maj stod det klart, at historien om smittestop-appen ikke nødvendigvis var en solstrålehistorie om et smukt samarbejde mellem en softwarevirksomhed og myndighederne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix 
Danmark

Erhvervsredaktøren: Dufter smittestop-app af it-skandale eller nyt eksporteventyr?

Har du stadig ikke installeret smittestop-appen? Blandt alt det, man kan udskammes for i 2020, hører også manglende samfundssind ved ikke at deltage i en effektiv opsporing af coronasmitte.

Men samtidig nager tvivlen om, hvorvidt den statslige smittestop-app til smartphones overhovedet virker? Og hvordan kan appen, der egentlig var en gave til samfundet, nu udløse en kæmperegning til statskassen?

Det store spørgsmål er, om en app - udviklet i nødens stund - vil ende som en ny offentlig it-skandale eller ligefrem et dansk eksporteventyr.

Det begyndte i april, da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede regeringens nye digitale våben i kampen mod corona.

Dengang skulle alting foregå i hast, og der var ikke tid til at sende it-opgaven i udbud. Valget af leverandør blev let, da softwarefirmaet Netcompany generøst tilbød at løse opgaven pro bono - altså gratis.

"Netcompany har vederlagsfrit udviklet en bred national beredskabsapplikation til brug for myndighedernes covid-19-indsats", skrev ministeriet i en pressemeddelelse.

Men appen, der skulle lande på en masse danskeres mobiltelefoner, lod vente på sig. Da den kom i juni, var det en meget tidlig førsteudgave med en højst tvivlsom effekt.

Effekten var i øvrigt svært målbar, fordi hensynet til privatlivet og personfølsomme oplysninger gør det svært at gennemskue, om folk reelt bliver advaret, hvis de har været i tæt kontakt med en coronasmittet.

Forklaringen er, at appen ikke må gemme den slags data på en central server, fordi det kunne bekymre dem, der i forvejen er utrygge for at bo i et overvågningssamfund.

Allerede i maj stod det klart, at historien om smittestop-appen ikke nødvendigvis var en solstrålehistorie om et smukt samarbejde mellem en softwarevirksomhed og myndighederne.

Berlingske fik en aktindsigt, der viste, at Netcompanys tilbud om at arbejde gratis kun gjaldt, indtil sundhedsministeren udsendte sin pressemeddelelse om appen i starten af april.

Men nu var Netcompany valgt som leverandør, og det rummede en vis logik at lade det børsnoterede selskab fortsætte sit arbejde. Først afsatte staten 10 millioner kroner til at forbedre appen. Senest er det kommet frem, at regningen er vokset til 32 millioner kroner.

Det er småpenge, hvis man sammenligner med offentlige it-projekter i milliardklassen. Men vi er stadig i tvivl om, hvor godt appen virker. Flere end 1,6 millioner danskere har installeret appen, men samtidig er der flere eksempler på coronasmittede, der har forsøgt at varsle om deres sygdom gennem appen. Alligevel er deres nærmeste familie og arbejdskolleger ikke blevet advaret, så de selv kan lade sig teste.


Over for DR vil Netcompany ikke kalde det en fejl, men forklarer, at der sker en løbende tilpasning af appen.


Det skyldes tilsyneladende en fejl, hvor programmørerne hos Netcompany har misforstået teknikken i de seneste smartphones, der har installeret en sporingsmekanisme fra fødslen. Over for DR vil Netcompany ikke kalde det en fejl, men forklarer, at der sker en løbende tilpasning af appen.

Imens snurrer taxametret hos softwarefirmaet, der i forvejen var storleverandør til det offentlige. Den seneste udgave af appen ser ud til at virke bedre, for nu svarer folk, at det er en varsling gennem appen, der har fået dem til at bestille en covid-19-test.

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Netcompany ledes af den karismatiske topchef André Rogaczewski, der også er hyppig gæst i samfundsdebatten og medvirker i diverse råd og nævn. Han forstår at smede, mens jernet er varmt, og nu har han netop vundet kontrakten på at udvikle en smittestop-app til Norge.

- Det er en stor styrke at bygge på erfaringerne fra Danmark, når vi skal udvikle en ny app i Norge, siger Gun Peggy Knudsen, direktør for Folkehelseinstituttet, der minder om den danske sundhedsstyrelse.

Gun Peggy Knudsen har ikke fået stillet en gratis app i udsigt. Til gengæld kan hun håbe på, at den virker.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Flere af Jens Rohdes (KD) holdninger kan være i konflikt med dele af Kristendemokraternes bagland, og nogle imødeså - med Rohdes egne ord - måske hans tale på partiets landsmøde med en "bæven i maven".

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle